La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

ELECTRICITAT I MAGNETISME

Presentaciones similares


Presentación del tema: "ELECTRICITAT I MAGNETISME"— Transcripción de la presentación:

1 ELECTRICITAT I MAGNETISME

2 L'energia elèctrica Fa que funcionen multitud d'aparells.
Es pot transformar en altres formes d'energia, com ara fer llum.

3

4 Les càrregues elèctriques
Fan funcionar tots els aparells elèctrics que fem servir cada dia. Tots els cossos  tenen càrregues elèctriques i són de dos tipus: POSITIVES      +  NEGATIVES      - FEU L'EXPERIMENT

5 Com es carreguen els cossos?
 Normalment els cossos tenen el mateix nombre de càrregues: + = - Les càrregues negatives poden passar de un cos a l'altre, per eixemple quan freguem un boli amb un drap.  El boli obté càrregues negatives, estaria carregat negativament, el drap estaria carregat positivament

6 Les forces entre carregues elèctriques
Els cossos carregats exerceixen forces sobre altre cossos carregats, estes forces poden ser d'atracció o de repulsió.

7 Els imants i el magnetisme
Segur que alguna vegada heu jugat amb un imant, pero els imants no són simples joguets, en aquest apartat voràs com es comporten i quines utilitats tenen.

8 Els Imants Un imant és un objecte que té la capacitat d'atraure objectes de ferro i altres metalls. Aquesta capacitat es diu magnetisme. Poden ser naturals o artificials Un objecte pegat a un imant es transforma en un imant temporal

9 Les forces entre imants
Els imants tenen dues zones  - Pol nord magnétic - Pol sud magnétic.    Si els enfrontem pels pols diferents, els imants s'atrauen. Si els enfrontem pels pols iguals, els imants es repel·leixen.    

10 El magnetisme terrestre
La Terra es comporta com un gran imant. Tenim dos tipus de pols el geogràfic i el magnètic. El pol nord geogràfic està prop del pol sud magnètic i a l'inrevés. Per aixó l'agulla nord de la bruíxola apunta al nord.

11 L'electroimant Aparell que funciona com un imant quan es connecta i deixa de fer-ho en desconectar-se. Ací podeu vore com es pot fabricar un electroimant:

12 Els usos del magnetisme
Els imants: s'usen en tancadors de bosses, en molts joguets, a les dinamos de les bicicletes, altaveus, micròfons, trens d'alta velocitat. Els electroimants: als timbres i en màquines separadores de material metal·lic. Els suports magnètics: cintes de videocàmera, discs durs dels ordinadors, targetes de memòria. S'utilitzen per a l'emmagatzemament d'informació. Les bandes magnètiques: tira de color negre que podem trobar a les targetes de crèdit, DNI, etc. Emmagatzema informació.

13 El corrent elèctric El corrent elèctric consisteix en un moviment ordenat de càrregues elèctriques per un material, aquestes són les càrregues negatives. Aquest moviment de càrregues es diu corrent elèctrica i transporta energia elèctrica que es pot transformar en llum, moviment, calor, fred, etc. Si per un material circulen moltes  càrregues direm que té molta intensitat. A major intensitat, major es l'energia  que pot generar.

14 Materials conductors i aïllants
Els materials que no condueixen el corrent elèctric s'anomenen aïllants. La fusta, plàstic, goma o vidre són aïllants Conductors són els materials que condueixen bé el corrent elèctric: El coure, la plata i els metalls en general, són bons conductors.

15 Els efectes del corrent elèctric
EFECTE CALORÍFIC EFECTE MAGNÈTIC EFECTE SONOR EFECTE MECÀNIC EFECTE LLUMINOS

16 Els circuits elèctrics
Un circuit elèctric esta format per diversos elements connectats entre si pels quals circula el corrent elèctric.

17 Els generadors Piles: Al seu interior, hi tenen lloc reaccions químiques que produeixen corrent elèctrica. Bateries recargables: Funcionen de forma pareguda a les piles, pero quan s'esgoten es poden recargar. Cel·lules o panels fotovoltaics: Aprofiten la llum i la transformen en corrent elèctrica. Hi ha de diferents tamanys. Alternadors i dinamos: Aprofiten el gir d'un aparell per a produir corrent elèctrica. S'utilitzem per eixemple per a carregar la bateria del cotxe.

18 La xarxa elèctrica La xarxa elèctrica fa que totes les cases tinguen electricitat. Funciona com un circuit elèctric, pero gegant, on el generador pot trobar-se molt lluny de la nostra casa. (central elèctrica) El corrent elèctric entra en casa i l'agafem dels endolls, que tenen  dos forats un per on eix la corrent i un altre per on entra de manera que tanca el circuit i es produeix l'energia.

19 AIXÒ ÉS TOT. ARA, A ESTUDIAR!!


Descargar ppt "ELECTRICITAT I MAGNETISME"

Presentaciones similares


Anuncios Google