La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Autor: Vicens Blasco Ferrón Consultora: Neus Heras Navarro

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Autor: Vicens Blasco Ferrón Consultora: Neus Heras Navarro"— Transcripción de la presentación:

1 Autor: Vicens Blasco Ferrón Consultora: Neus Heras Navarro
PFC- Competències professionals L’ensenyament-aprenentatge de competències transversals a les titulacions d’Enginyeria en Informàtica Bon dia, membres del jurat El meu nom és Vicens Blasco Ferrón i és per a mi tot un plaer presentar el meu projecte fi de carrera emmarcat dins l’àrea de Competències professionals, concretament el projecte és centra en L’ensenyament-aprenentatge de competències transversals a les titulacions d’Enginyeria en Informàtica. Agrair abans de començar la presentació ,el suport i ajuda rebuda per part de la consultora Neus Heras Navarro. Autor: Vicens Blasco Ferrón Consultora: Neus Heras Navarro Enginyeria en Informàtica UOC 7 de juny de 2011

2 Propòsit d’aquesta presentació
Aquest projecte s'emmarca en l’estudi de les competències professionals d’un Enginyer en Informàtica. Aquesta presentació pretén de forma sintetitzada comentar els continguts de la memòria escrita del projecte, que són: La identificació del concepte de competència professional i la seva classificació. La determinació de les competències transversals per a un Enginyer en Informàtica. L’Anàlisi de diversos plans d’estudi del grau d’Enginyeria en Informàtica. L’Anàlisi dels plans d’estudis cursats. L’Anàlisi del model educatiu de la UOC. Tal com s’acaba de dir aquest projecte s'emmarca en l’estudi de les competències professionals d’un Enginyer en Informàtica El propòsit d’aquesta presentació és comentar de forma sintetitzada el contingut de la memòria escrita que s’adjunta. En la memòria s’identifica en primer lloc el concepte de competència professional i la seva classificació. Seguidament, es determinen les competències transversals per a un Enginyer en Informàtica A continuació, s’analitzen diversos plans d’estudi del grau d’Enginyeria en Informàtica de diferents Universitats dels països Catalans. Finalment, s’analitzen a nivell de competències transversals els plans d’estudi cursats i el model educatiu de la UOC. Tots aquests continguts formen part dels objectius generals i específics d’aquest projecte final de carrera i estan desenvolupats plenament en la memòria que s’adjunta.

3 Estructura de la presentació
Igual que la memòria escrita, aquesta presentació s’organitza en cinc parts: Introducció Contextualització Anàlisi Reflexió Conclusió A continuació, comencem per la introducció que explica breument el contingut de cada part del projecte.

4 Introducció (I) Part de contextualització Part analítica
Dóna a conèixer el concepte de competència professional. Determina les competències transversals o genèriques que ha d’assolir un titulat en Enginyeria informàtica. Part analítica Identifica la competència de comunicació escrita en els plans d’estudi de la titulació d’Enginyeria en Informàtica a diferents Universitats dels Països Catalans. Identifica referents i experiències sobre metodologies per avaluar i ensenyar la competència de comunicació escrita. Comencem doncs la Introducció, per tal d’explicar breument el contingut de cada una de les parts del projecte. 1.- La part de contextualització, dóna resposta al primer objectiu plantejat en aquest projecte, és a dir, dóna a conèixer el concepte de competència professional dins l’entorn Universitàri i Determina les competències transversals o genèriques que ha d’assolir un titulat en Enginyeria informàtica. A partir de l’estudi dels principals referents bibliogràfics. 2.- La segona part del projecte, La part analítica, dóna resposta al segon objectiu del projecte, és adir, per una part Identifica la competència de comunicació escrita en els plans d’estudi de la titulació d’Enginyeria en Informàtica a diferents Universitats dels Països Catalans I per una altra part identifica referents i experiències sobre metodologies per avaluar i ensenyar la competència de comunicació escrita.

5 Introducció (II) Part analítica Part de reflexió Part de conclusions
Utilitza la tècnica d’investigació basada en el mètode de l’estudi de casos. Concretament la metodologia basada en la revisió documental i classificació de documents, descrita per (Oates, 2006) en el llibre Researching Information Systems and Computing Part de reflexió Analitza el pla d’estudis cursat a la Universitat d’Andorra (UdA) i a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) en relació a l’adquisició de competències transversals. Part de conclusions Identifica les conclusions generals del projecte derivades de l’anàlisi de les evidències. 1.- La tercera part del projecte, la part analítica, utilitza la tècnica d’investigació basada en el mètode de l’estudi de casos, Concretament la metodologia basada en la revisió documental i classificació de documents, descrita per (Oates, 2006) en el llibre Researching Information Systems and Computing 2.- La part de reflexió Analitza el pla d’estudis cursat a la Universitat d’Andorra (UdA) i a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) en relació a la adquisició de competències transversals. Referent aquest anàlisi es diferencien entre les competències recollides a través de la informació dels plans docents de cada una de les assignatures (competències explícites) i la percepció a través de la meva pròpia experiència de les assignatures cursades (competències implícites). 3.- Finalment a la part de conclusions S’identifiquen les conclusions generals del projecte derivades de l’anàlisi de les evidències.

6 Contextualització (I)
Concepte de competència professional L’EEES defineix les titulacions Universitàries en termes de competències professionals. En aquest sentit existeixen diferents definicions i enfocaments sobre el concepte de competència professional. En aquest projecte s’ha escollit la següent definició : El desenvolupament d’una competència professional és un procés continuo emmarcat dins de l’acció professional d’un titulat i permeten establir les destreses, habilitats i coneixements que la persona ha de tenir per afrontar determinades situacions i ser capaç de prendre decisions i solucions. Comencem ara l’apartat de Contextualització i definim el concepte de competència professional. L’espai europeu d’ensenyament superior

7 Contextualització (II)
Tipus de competències Competències específiques Identifiquen les tècniques, habilitats i coneixements de la disciplina, es a dir, els procediments (saber fer) i el coneixement específic (saber) de l’àrea temàtica. Competències genèriques o transversals Pel desenvolupament d’aquest projecte s’utilitza la classificació de competència transversal definida pel projecte Tuning (González & Wagenaar, 2003), ja que és un recull de les diferents habilitats identificades pels autors examinats que estudien aquest concepte Com a resultat de la revisió de la documentació, s’ha observat que els autors coincideixen en realitzar una primera classificació de les competències professionals entre: Competències específiques Competències genèriques o transversals A nivell de competències específiques el autors les identifiquen amb les tècniques, habilitats i coneixements de la disciplina, es a dir, els procediments (saber fer) i el coneixement específic (saber) de l’àrea temàtica. Si bé respecte a les competències específiques els autors coincideixen, no passa el mateix amb la catalogació de les competències transversals, en particular, s’estableixen diferents propostes de classificació depenent dels autors. Pel desenvolupament d’aquest projecte s’utilitza la classificació de competència transversal definida pel projecte Tuning (González & Wagenaar, 2003), ja que engloben les diferents habilitats identificades pels autors examinats que estudien aquest concepte.

8 Contextualització (III)
Competències transversals per a un Enginyer en informàtica Malgrat existeixen diferents perfils d’Enginyers en Informàtica, diferents autors classifiquen un conjunt de competències transversals que haurien d’estar en un grau molt similar en cada perfil. Aquesta classificació de competències transversals coincideix en gran mesura amb la classificació que s’ha considerat pel desenvolupament d’aquest projecte i que identifica els següents tres grups de competències: Instrumentals: Comunicació oral i escrita, Gestió de la informació, Anàlisi i síntesis, coneixement d’altres llengües. Interpersonals: Treball en equip, internacionals i interdisciplinaris. Sistèmiques: Autonomia i iniciativa, orientació cap a la qualitat, capacitat d’aprendre. Quines són doncs les competències transversals per a un Enginyer en informàtica.

9 Part analítica (I) Mètode de recerca
Tenim com a base la metodologia de recerca descrita per Oates, s’han realitzat les següents etapes: Identificar els tòpics rellevants sobre el tema d’investigació. Definir el marc de classificació. Obtenir les dades. Classificació de la documentació revisada en funció dels marcs de classificació definits. Anàlisi de les dades obtingudes. Conclusió de l’anàlisi. Pel desenvolupament d’aquesta part s’ha seguit la metodologia de recerca descrita per Oates, així doncs s’han realitzat les següents etapes: En primer lloc s’han identificat els tòpics rellevants sobre el tema d’investigació, que han permès definir la revisió documental i els marcs de classificació. Seguidament s’ha realitzat el procés d’obtenció de dades, el canal que s’ha utilitzat per la recollida d’ evidències és Internet. Concretament la cerca s’ha centrat en la revisió de la documentació que tenen disponible en línia cada una de les universitats tractades. A continuació, s’ha classificat la documentació revisada en funció dels marcs de classificació definits. Finalment s’ha fet l’anàlisi de les dades obtingudes i s’han redactat les conclusions

10 Part analítica (II) Objectius
Identificar la competència de comunicació escrita en els plans d’estudi de la titulació del grau d’Enginyeria en Informàtica a diferents Universitats dels Països Catalans. Identificar referents i experiències sobre metodologies per avaluar i ensenyar la competència de comunicació escrita. Continuant amb la part analítica i Abans de detallar els marcs de classificació recordar els objectius d’investigació que es volen aconseguir en aquest apartat: En primer lloc, Identificar la competència de comunicació escrita en els plans d’estudi de la titulació del grau d’Enginyeria en Informàtica a diferents Universitats dels Països Catalans. I en segon lloc Identificar els referents i experiències sobre metodologies per avaluar i ensenyar la competència de comunicació escrita.

11 Part analítica (III) Marcs de classificació Marc número 1
Identifica les universitats dels Països Catalans que imparteixen els estudis de Grau en Enginyeria en Informàtica i que contemplen en el seu pla d’estudis la competència transversal de comunicació escrita. Marc número 2 A partir del marc de classificació número 1 s’identifiquen quines assignatures contemplen la comunicació escrita com a competència transversal, i quines capacitats o habilitats s’identifiquen per permetre assolir els coneixements relacionats amb la comunicació escrita.

12 Part analítica (IV) Marcs de classificació Marc número 3 Marc número 4
Identifica dins del pla d’estudis, el semestre, nombre de crèdits, la obligatorietat o no de l’assignatura on s’identifica la competència de comunicació escrita. Marc número 4 Identifica referents i experiències sobre la metodologia utilitzada per avaluar i ensenyar la competència de comunicació escrita en la titulació d’Enginyeria en Informàtica.

13 Part analítica (V) Límits de la revisió de la documentació
La recerca d’informació s’ha centrat en les Universitats que formen part de la Xarxa Vives, i concretament, s’ha analitzat la informació disponible a la web de 16 Universitats. La majoria de les Universitats analitzades disposen d’informació sobre les competències del pla d’estudi del Grau. Però, degut a la recent implantació del Grau d’EI, la majoria únicament disposen d’informació detallada dels plans docents de les assignatures del primer i segon semestre. Aquest fet, ha dificultat en molts casos la revisió de la documentació de tot el cicle. Tres factors han limiten la revisió de la documentació

14 Part analítica (VI) Conclusions
Amb la informació disponible podem dir que: Hi ha 2 universitats (La de Barcelona i Jaume I) que tot i oferint el Grau en EI no disposen en línia, d’informació ni del pla d’estudis ni del pla docent de les assignatures. Hi ha 2 universitats (La d’Andorra i Pompeu Fabra) que tot i no detallar el pla docent de les assignatures, sí que detallen el pla d’estudis i aquí identifiquen la comunicació escrita com a competència transversal de la titulació. A la majoria de les 12 universitats restants s’identifica la competència de comunicació escrita en diferents assignatures de diferents àrees, de forma que es defineix com una competència transversal de la titulació. Per finalitzar la part analítica, Amb la informació disponible dels Graus s’extreuen les següents conclusions

15 Part analítica (VII) Conclusions
Indicar, que la única universitat que detalla el pla docent de totes les assignatures que s’ofereixen al Grau és la de les illes Balears. Destacar també, que la universitat de les illes Balears és l’única que identifica en algunes de les assignatures on es contempla la competència de comunicació escrita, sessions concretes per cobrir la competència. La resta de plans docents de les universitats, on s’especifica la comunicació escrita, no s’identifica el tractament, ni l’avaluació, ni els crèdits que rep a nivell curricular com a competència, a excepció, de les assignatures que identifiquen la comunicació escrita com a competència específica. Finalment, ressaltar, que la Universitat Oberta de Catalunya, és l’única que inclou, dins del pla docent, una assignatura obligatòria, amb un programa específic on s’ensenya i s’avalua la competència de comunicació escrita en la pròpia llengua. Continuant amb les conclusions: .....

16 Reflexió (I) Anàlisi del pla d’estudis cursat a la UdA
La Diplomatura en Informàtica de gestió, cursada és prèvia a les adaptacions d’EEES. Explícitament, els plans docents de les assignatures no identifiquen competències, només el programa de la matèria i el sistema d’avaluació. Implícitament, la meva percepció, ha identificat moltes competències Instrumentals però poques Sistèmiques i encara menys Interpersonals. A continuació, passaré a comentar l’apartat de Reflexió, Recordar que en aquest apartat s’Analitza el pla d’estudis cursat a la Universitat d’Andorra (UdA) i a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) en relació a la adquisició de competències transversals. La Diplomatura en Informàtica de gestió, cursada a la UdA és prèvia a les adaptacions d’EEES. (Espai Europeu d’ensenyament Superior.) Explícitament, els plans docents de les assignatures no identifiquen competències, només s’especifica el contingut del programa de la matèria i el sistema d’avaluació. Implícitament, la meva percepció personal d’haver cursat les assignatures, ha permès identificar moltes competències Instrumentals però poques Sistemàtques i encara menys Insterpersonals.

17 Reflexió (II) Anàlisi del pla d’estudis cursat a la UOC
Correspon al segon cicle de la Enginyeria en Informàtica. Explícitament, els plans docents de les assignatures no identifiquen competències, però s’han identificat més competències transversals que en la Diplomatura. Implícitament també s’han identificat més competències transversals que a la Diplomatura però igualment les competències transversals Instrumentals són les més desenvolupades respecte a la resta de grups (Interpersonals i Sistèmiques).

18 Reflexió (III) Anàlisi del model educatiu de la UOC
Ens centrarem, ara, en el grau l’assoliment de les competències transversals identificades en aquest projecte i assolides en el segon cicle de la Enginyeria en Informàtica de la UOC, segons la meva percepció personal. 7 capacitats ben assolides. 10 capacitats assolides de forma Justa. 10 capacitats no assolides. Per acabar la reflexió, ens centrarem, ara, en el grau l’assoliment de les competències transversals identificades en aquest projecte i assolides en el segon cicle de la Enginyeria en Informàtica, segons la meva percepció personal. Competències transversals Ben assolides Anàlisi i síntesi Organitzar i planificar Comunicació oral escrita pròpia llengua Maneig de l'ordinador Aplicar els coneixements a la pràctica Capacitat d'aprendre Habilitat per treballar de forma autònoma Just, mitjanament Gestió de la informació Resolució de problemes Presa de decisions Crítica i autocrítica Treball en equip Comunicar amb experts d'altres àrees Habilitats d'investigació Capacitat adaptar-se noves situacions Disseny i gestió de projectes Preocupació per la qualitat No assolides Habilitats interpersonals Treball en un equip interdisciplinari Apreciació la diversitat i multiculturalitat treballar en un context internacional Compromís ètic Capacitat per generar noves idees Lideratge Conèixer cultures costums altres països Iniciativa i esperit emprenedor Motivació d'èxit No analitzats Coneixements bàsics de la professió *1 Coneixements generals bàsics *1 Conèixer segona llengua *1

19 Conclusió (I) Es constata com la competència professional és l’eix vertebrador de les noves titulacions de Grau. En aquest sentit, les Universitats dels Països Catalans examinades, han adaptat els plans d’estudis de Gau d’EI a l’assoliment de competències i s’han adaptat així al marc de l’EEES. Les competències professionals es classifiquen en específiques (pròpies de la titulació) i en transversals o genèriques (Instrumentals, Interpersonals, Sistèmiques). La importància de la comunicació escrita, en general, i en particular a nivell laboral, es recollida per la majoria dels plans docents de les Universitats del Països Catalans examinades, malgrat no s’identifica en molts casos clarament el procés per assolir i avaluar aquesta competència. Destacar la UOC com l’única Universitat amb una assignatura obligatòria de 6 crèdits que tracta la competència de comunicació oral i escrita. Es deriva dels plans d’estudis cursats, tant explicita com implícitament com el grup de capacitats instrumentals és el més present i ben assolit i les capacitats Interpersonals el menys present i menys assolit. Finalment, alhora d’assolir competències transversals, es percep com molt adequada, la metodologia de treball associada al model educatiu de la UOC. Per finalitzar aquesta presentació, descriuré breument les conclusions del projecte: En la majoria dels casos però, Per altra banda,

20 Conclusió (II) La metodologia utilitzada al llarg del projecte fan necessària la recollida de noves evidències que permetin: Identificar amb més rigor la competència de comunicació escrita. Identificar la metodologia utilitzada per avaluar i ensenyar aquesta competència transversal en els graus d’Enginyeria en Informàtica de les Universitats dels països Catalans. Per finalitzar la conclusió, apuntar com

21 Gràcies per la seva atenció
Autor: Vicens Blasco Ferrón Estudinat d’Enginyeria en Informàtica Consultora: Neus Heras Navarro


Descargar ppt "Autor: Vicens Blasco Ferrón Consultora: Neus Heras Navarro"

Presentaciones similares


Anuncios Google