La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

L'ANIMADOR QUÈ ÉS UN ANIMADOR?.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "L'ANIMADOR QUÈ ÉS UN ANIMADOR?."— Transcripción de la presentación:

1 L'ANIMADOR QUÈ ÉS UN ANIMADOR?

2 L'ANIMADOR Agent que exerceix les seves funcions en el temps lliure dels demés, especialment en el temps d'oci. Treballador i dinamitzador de grups, ajudant al desenvolupament d'aquests i dels seus components.

3 L'ANIMADOR Coneixements bàsics de l'animador:
- Formació cultural suficient (general i d'animació) - Habilitats socials i de comunicació. És important dir coses però si no se diuen de forma adequada no aconsegueixen l'efecte desitjat. És millor dir menys però transmetre. - Coneixements de metodologia (estils d'ensenyament, recursos didàctics, educació en temes transversals, etc.) - Coneixements sobre les etapes del grup en la seva formació.

4 L'ANIMADOR Coneixements bàsics de l'animador:
- Coneixements sobre les característiques físiques i psicològiques dels individus sobre els quals actua. - Coneixements de planificació i treball en equip. - Coneixements i recursos de diferents àrees (aire lliure, esports, jocs, expressió i creativitat).

5 L'ANIMADOR Funcions de l'animador:
- Desenvolupar el contacte afectiu amb les persones d'un barri, d'un grup, d'una associació, etc. - Motivar per generar interès i competència cap a les activitats creatives. - Facilitar l'apropament als continguts culturals, a la seva assimilació i a la seva crítica. - Promoure la creació de grups amb interessos comuns.

6 L'ANIMADOR Funcions de l'animador:
- Gestionar, organitzar i mantenir «relacions públiques». - Provocar un clima distès. - Educar cap a la formació de l'individu. - Utilitzar l'activitat física per educar i formar, especialment en edats primerenques. - Intentar canviar l'actitud sedentària cap a l'activitat física.

7 L'ANIMADOR Perfil de l'animador:
- Actitud tolerant, respectuosa i democràtica. - Maduresa afectiva i psicològica. - Realista, integrat en l'entorn. - Motivat. - Responsable, compromès.

8 L'ANIMADOR Perfil de l'animador: - Dialogant. - Objectiu.
- Inquiet en la formació. - Relacionat amb altres grups. - Jovial. - Capaç d'improvisar.

9 L'ANIMADOR Perfil de l'animador:
- Comunicador (ha de saber expressar però també escoltar). - Extravertit, sociable, amb iniciativa. - Amb interès per a les persones, director. - Autocrític.

10 L'ANIMADOR Tipus d'animador (segons Ventosa):
1. L'animador natural i espontani: seria el punt de partida del procés maduratiu de l'animador. És el líder carismàtic del grup, el centre del grup. 2. L'animador militant: ve a ser el monitor o dirigent d'associacions. Sol actuar de forma voluntària. El grup és el centre de la seva actuació. El més important és la relació població – animador. 3. L'animador professional: representa al tècnic d'animació. El seu treball es desenvolupa dins la institució que el contracta. La relació s'estableix, principalment, entre l'animador i la institució.

11 L'ANIMADOR Tipus d'animador (segons Imhof):
1. L'animador difusor: facilita continguts culturals i la seva assimilació crítica. Necessita un coneixement profund del sector cultural i de pedagogia. 2. L'animador monitor: centra la seva atenció en els continguts concrets i afavoreix el desenvolupament per la expressió personal. Aquí entrarien els animadors esportius i artístics. Necessita coneixements pedagògics i del sector.

12 L'ANIMADOR Tipus d'animador (segons Imhof):
3. L'animador centrat en el grup: està a disposició del grup (atendre les necessitats i resoldre problemes). Necessiten coneixements pedagògics apropiats al nivell (adults, nins, tercera edat, adolescents, marginats, nins amb necessitats educatives especials,...). 4. L'animador coordinador: treballa en una institució grossa o zona extensa. Precisa coneixements de planificació i organització.

13 L'ANIMADOR El lideratge:
- Persona capaç de conduir al grup cap als seus objectius. - Aquell que anomenen com a tal els mateixos membres del grup. - La persona que té una influència demostrable sobre la personalitat del grup. - Aquella persona que desenvolupa conductes de líder.

14 L'ANIMADOR El lideratge:
És la capacitat d'obtenir d'altres la resposta desitjada. Aquesta capacitat pot ser innata, cosa que passa molt poques vegades, adquirida o imaginada (imatge social).

15 L'ANIMADOR El lideratge:
Les funcions del líder haurien d'anar encaminades a millorar la producció i el manteniment del grup.

16 L'ANIMADOR El lideratge:
Qualitats del líder per a la producció: sensibilitat per percebre les necessitats i preocupacions del grup, decisió i coratge en les dificultats, capacitat de previsió i entrega a la feina.

17 L'ANIMADOR El lideratge:
Qualitats del líder per al manteniment: comprensió i acceptació de l'altre, actitud de confiança i sinceritat i disposició per harmonitzar diferències.

18 L'ANIMADOR Tipus de líders: - Organitzatiu.
- Intel·lectual: real o aparent. - Festiu: lúdic – humorista. - Afectiu: qualitat de relació. - Maniobrer: abundància de sortides i recursos. - Carismàtic: qualitats molt personals.

19 L'ANIMADOR ACTIVITAT: Agrupa per parelles les diverses frases i entendràs la diferència que hi ha entre un cap («jefe») i un líder.

20 L'ANIMADOR El cap diu «jo». El cap inspira por.
El cap maneja als seus homes. El cap diu: «anau». El cap sap a qui donar-li la culpa. El cap sap com es realitzen les coses. El cap depèn de la seva autoritat El cap fa de la feina un malson. El cap diu: «heu de ser aquí a l'hora».

21 L'ANIMADOR El líder diu: «anem» El líder arriba allà abans de temps
El líder ensenya com se fan. El líder entusiasme. El líder ajuda a solucionar el problema. El líder diu nosaltres. El líder de la bona voluntat. El líder els guia. El líder fa de la feina una diversió.


Descargar ppt "L'ANIMADOR QUÈ ÉS UN ANIMADOR?."

Presentaciones similares


Anuncios Google