Descargar la presentación
La descarga está en progreso. Por favor, espere
Publicada porMarie-Jeanne Ringuette Modificado hace 6 años
1
“Bones pràctiques agràries en el conreu del calçot.”
Dr. Pere Muñoz Odina Horticultura Ambiental
2
Zona Producció Calçot: “Àrea Vulnerable Contaminació per nitrats”
1. INTRODUCCIÓ. Zona Producció Calçot: “Àrea Vulnerable Contaminació per nitrats” 205/2000 Generalitat Catalunya ALT CAMP Zona 4 Alcover Alió Bràfim Garidells, Els Masó, La Milà, El Nulles Puigpelat Rourell, El Vallmoll Valls Vilabella BAIX CAMP Borges del Camp, Les Botarell Cambrils Montbrió del Camp Mont-Roig del Camp Reus Riudoms Selva del Camp, La Vilanova d'Escornalbou Vinyols i els Arcs TARRAGONÊS Constantí Morell, El Pallaresos, Els Perafort Pobla de Mafumet, La Salou Secuita, La Vilallonga del Camp Vila-seca
3
Directiva 2006/118/CE “Relativa a la protecció d’aigües subterrànies contra la contaminació i el deteriorament”vigent des de el 16/01/07 y aplicació abans del 16/01/09 Estableix que: “les aigües subterrànies son un recurs natural valuós que s’ha de protegir de la contaminació química i del deteriorament” Específicament: Cura amb la contaminació per nitrats
4
Bona Gestió de la fertilització: (Condicionalitat)
Atenció a la matèria orgànica. Cercar fons nitrogen naturals: lleguminoses adob verd. Fertilització racional: Quantitat Fraccionament. Emprar eines de diagnòstic: Analítiques sòl, planta, Producció Integrada: “Límit aportació Nitrogen 220 kg N/ha” “Límit aportació àrea vulnerable 250 kg N/ha”
5
Data plantació: Precocitat (Producció Primerenca) Rendiment més elevat (preu superior) Problemes fitosanitaris: “Incidència Plagues (Trips, Mosca) Malalties (Virosi)“
6
Producció Segell IGP “Calçot de Valls”
Proporcionar i garantir producte “Qualitat” “Ambientalment correcte” IRTA Unitat Horticultura Ambiental Oficina Comarcal DAR (Alt Camp) Consell Comarcal Alt Camp Any 2001: “Experimentació conreu calçot”
7
OBJECTIUS: 1. Avaluar la influència de la data de plantació sobre la precocitat de la entrada en producció, la incidència de virosis i la producció i qualitat final. 2. Avaluar la incidència de la gestió de diferents tipus d’adob i dosis d’adobat nitrogenat sobre els paràmetres productius i de qualitat d’un conreu de calçot.
8
2. MATERIAL I MÈTODES. Localització: La Masó (Alt Camp.) Disseny experimental: Blocs a l’atzar 3 repeticions. 2 factors: Data Plantació (2 dates) Dosis Fertilitzants Nitrogenats (3 dosis) 18 parcel·les experimentals 150 cebes per parcel·la (2700 cebes)
9
Data Plantació: A: 21 Agost S: 09 Setembre Dosis final Nitrogen: Kg N ha-1 Kg N ha-1 Kg N ha-1 Dosis Nitrogen: 1. 0 Kg N ha-1 Kg N ha-1 Kg N ha-1
10
Detall de les parcel·les experimentals
11
Detall de les parcel·les experimentals del mes de setembre
12
Detall de les cebes en el moment de la plantació
13
Detall cebes brotades de les parcel·les experimentals
14
Avaluació i Controls: Controls període collita: fins 6 controls: a) nº motes arrencades / nº cames. b) Calçots comercials i no comercials: número pes brut. c)Longitud, pes i diàmetre calçots. d) nº feixos o manats i pes net.
15
Selecció dels calçots comercials d’una parcel·la experimental
19
Detall d’uns manats de calçots amb l’etiqueta de la IGP.
20
Efecte data plantació molt més important efecte fertilització
3.RESULTATS. Efecte data plantació molt més important efecte fertilització 3.1. EFECTES DE LA DATA DE PLANTACIÓ. Taula 1. Número de plantes collides i percentatge de brotació. Lletres diferents indiquen diferències estadísticament significatives entre dates de plantació (p<0.05, test LSD). Data Plantació nº plantes collides % brotació Agost 1287 a 95 a Setembre 1128 b 84 b La plantació del setembre va presentar un número inferior de cebes brotades
21
PARÀMETRES PRODUCTIUS
Número mitjà de calçots totals superior a l’Agost
22
Descens del 50% número mitjà de calçots comercials
23
Idèntic resultat (menys accentuat) dues campanyes anteriors
24
Plantació Agost: Producció primerenca Millors condicions climàtiques
Taula 2. Número mitjà de calçots comercials per mota i percentatge de motes amb calçots comercials en funció de la data de plantació i per cada data de plantació analitzada. Lletres diferents en la mateixa columna indiquen diferències estadísticament significatives (p<0.05, test de Tuckey). DATA Collita 1 Collita 2 Collita 3 Collita 4 Collita 5 Collita 6 Agost 5.1 6.8 6.5 a 4.5 a (12%) (19%) (8%) (5%) (56%) Setembre 4.1 b 5.1 b 4.7 a 1.5 (9%) (23%) (63%) Plantació Agost: Producció primerenca Millors condicions climàtiques
25
PARÀMETRES DE QUALITAT
Sense diferències per data. Valors dins reglament IGP Calçot de Valls
26
Longitud superior plantació Agost.
Valors dins reglament IGP Calçot de Valls
27
No efecte número total de calçots
3.2. EFECTES DE LA DOSI DE FERTILITZANT. Plantació Agost No efecte número total de calçots
28
Plantació Agost No efecte número calçots comercials
29
Plantació Setembre Calçots totals superior amb fertilització
30
Calçots comercials superiors (30%) amb fertilització fraccionada
31
PARÀMETRES DE QUALITAT
Sense diferències per dosi de fertilitzant. Valors dins reglament IGP Calçot de Valls
32
4.- CONCLUSIONS.
34
“Bones pràctiques agràries en el conreu del calçot.”
Dr. Pere Muñoz Odina Horticultura Ambiental
Presentaciones similares
© 2025 SlidePlayer.es Inc.
All rights reserved.