La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Resultats de l’enquesta AtlesDEL

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Resultats de l’enquesta AtlesDEL"— Transcripción de la presentación:

1 Resultats de l’enquesta AtlesDEL
Des del 14 de març a l’1 d’abril de 2016

2 El DEL viu un moment de canvi de gran fertilitat
El DEL viu un moment de canvi de gran fertilitat. En aquest context, l’Atles del desenvolupament econòmic local és un projecte orientat a proporcionar una visió general dels models de desenvolupament i facilitar l’adopció d’estratègies als territoris. Es constitueix com un espai d’anàlisi, reflexió i intercanvi dels professionals per a la conceptualització del DEL i la cerca de solucions als reptes plantejats en la perspectiva dels propers anys. Parteix de tres grans preguntes: Quins són els factors de desenvolupament econòmic local? I en el futur, quins seran? Quin/s són els model/s de referència? Quines estratègies són aplicables als territoris?

3 L’enquesta, realitzada durant la primera quinzena d’abril, és la fase inicial de l’AtlesDEL. L’objectiu era captar les percepcions dels professionals de les entitats locals en relació al moment actual, les perspectives de futur i els aspectes crítics del desenvolupament econòmic local. Una enquesta tècnica d’aquesta magnitud és inèdita a casa nostra. L’àmplia resposta que hem obtingut permetrà desplegar el projecte d’una manera ben acotada. El plantejament de l’AtlesDEL és aportar coneixement partint de les necessitats dels diferents perfils de territoris. Volem agrair-te la participació en aquest procés i confiem que sigui d’utilitat per al conjunt del món local.

4

5 ... Alguns productes associats a l’AtlesDEL
Enquesta per conèixer el moment, percepcions i factors del DEL. Identificació i anàlisi dels factors de desenvolupament. Estudi de models de desenvolupament per a la província de Barcelona. Valoració de perfils territorials en relació amb models i factors. Casos d’interès, locals i internacionals. Diagnosi de la província de Barcelona per factors/temes. Banc d’estratègies de desenvolupament local. Centre de documentació en línia. ...

6 Respostes: 451 Municipis de la província de Barcelona que han participat: 155 municipis (50% del total, un 90% del total de població) Totes les persones enquestades són experts en desenvolupament econòmic local

7 Enquesta A (univers N=2000)
Error relatiu (e) en funció del tamany mostral (n=450) per a un univers (N=2.000) i un interval de confiança del 95 %: e = 4,1% Enquesta A (univers N=2000) Univers (N) 2.000 n (nombre d'enquestes) 450 e (error relatiu) 4,1%

8 Preguntes de l’enquesta
1 Quina ha estat la capacitat d'adaptació a la crisi del teu municipi/territori pel que fa a l’activitat econòmica i l’ocupació? 2 Durant el període de crisi, quin grau de prioritat han tingut les desigualtats socials en les polítiques de desenvolupament local del teu municipi/territori? 3 Durant el període de crisi, en quin grau s’ha notat la dependència de decisions empresarials preses a l’exterior del teu municipi/territori? 4 Quin grau d'atracció d'activitats econòmiques actualment té el teu municipi? 5 Quina capacitat té el teu Ajuntament/ens local per posar en valor els recursos, productes i activitats del propi territori? 6 Tendeix el teu municipi/territori a una major especialització econòmica? 7 Tendeix el teu municipi/territori a una major diversificació econòmica? 8 Quina rellevància tenen actualment les iniciatives d'economia social i solidària, i les noves activitats de l'economia col·laborativa sorgides al propi municipi? 9 El teu Ajuntament/ens local utilitza eines de planificació estratègica i de concertació amb els agents del territori? 10 És coherent la planificació urbanística del municipi/territori amb les polítiques de desenvolupament econòmic local? 11 Com a conclusió, marca en el llistat següent els tres factors de desenvolupament econòmic local que consideris més importants per al teu municipi/territori 12 Per acabar, com valores l’impacte dels productes i serveis de desenvolupament local (promoció econòmica, ocupació, turisme, comerç, etc...) que oferiu des del teu Ajuntament/ens local?

9 1. Quina ha estat la capacitat d'adaptació a la crisi del teu municipi/territori pel que fa a l’activitat econòmica i l’ocupació?

10 2. Durant el període de crisi, quin grau de prioritat han tingut les desigualtats socials en les polítiques de desenvolupament local del teu municipi/territori?

11 3. Durant el període de crisi, en quin grau s’ha notat la dependència de decisions empresarials preses a l’exterior del teu municipi/territori?

12 4. Quin grau d'atracció d'activitats econòmiques actualment té el teu municipi?

13 5. Quina capacitat té el teu Ajuntament/ens local per posar en valor els recursos, productes i activitats del propi territori?

14 6. Tendeix el teu municipi/territori a una major especialització econòmica?

15 7. Tendeix el teu municipi/territori a una major diversificació econòmica?

16 8. Quina rellevància tenen actualment les iniciatives d'economia social i solidària, i les noves activitats de l'economia col·laborativa sorgides al propi municipi?

17 9. El teu Ajuntament/ens local utilitza eines de planificació estratègica i de concertació amb els agents del territori?

18 10. És coherent la planificació urbanística del municipi/territori amb les polítiques de desenvolupament econòmic local?

19 11. Marca els tres factors de desenvolupament econòmic local que consideris més importants per al teu municipi/territori

20 Els tres factors de desenvolupament econòmic local considerats més importants
Serveis públics de desenvolupament econòmic local Dinamisme empresarial Accessibilitat

21 12. Com valores l’impacte dels productes i serveis de desenvolupament local (promoció econòmica, ocupació, turisme, comerç, etc...) que oferiu des del teu Ajuntament/ens local? 12.

22 Resultats: valoració situació actual

23 Resultats: importància pel desenvolupament futur

24 (respostes indicant “molt/a importància”)
Comparació entre les valoracions de la situació actual i la rellevància futura (respostes indicant “molt/a importància”)

25 Conclusions I L’enquesta dóna un resultat optimista en quant a la resposta del territori a la crisi i al paper dels serveis de promoció econòmica local, així com de la planificació estratègica i de la capacitat dels ajuntaments per valoritzar recursos locals. El creixement de les desigualtats socials i la insuficient coherència entre la planificació urbanística i econòmica es reconeixen com reptes, però ambdós tenen una importància relativa com a factors que puguin condicionar el desenvolupament futur. Amb tot, els factors convencionals del desenvolupament econòmic –el dinamisme empresarial local, l’accessibilitat del territori i els serveis de promoció econòmica local continuen sent els més rellevants –en relació amb nous factors vinculats a la capacitat institucional, la innovació social, noves economies socials col·laboratives o fins i tot la disponibilitat de recursos financers.

26 Conclusions II La capacitat de resposta dels municipis a la crisis ha estat bastant positiva (prop del 60% de respostes), i la perspectiva de desenvolupament és bastant o molt positiva (70% de respostes) Han augmentat les desigualtats (prop d’un 70% de respostes) i condicionaran el desenvolupament econòmic futur. Això no obstant, els aspectes vinculats al capital social no s’identifiquen com claus pel desenvolupament del territori. Ha augmentat la dependència de decisions preses a l’exterior (50% respostes). L’obertura exterior es confirma com un factor clau de desenvolupament per molts territoris. L’atractivitat del territori a les empreses exteriors condicionarà enormement el desenvolupament futur (90% de respostes indiquen que tindrà molta o bastant importància en el futur) La valorització de les activitats locals tindrà tanta importància com l’atractivitat a activitats exteriors. Als ajuntaments se’ls reconeix una capacitat bastant o molt bona de valoritzar actius locals, en un 70% de respostes).

27 Conclusions III Mentre alguns territoris tendeixen a especialitzar-se altres tendeixen a diversificar-se –tal i com fan també les empreses. Hi ha una progressiva complexitat en les estructures productives, que no resulten per tant un factor de desenvolupament tan rellevant. Les iniciatives d’economia social i solidària són avui significatives i tendiran a ser-ho de forma creixent en el futur (d’acord a un 80% de respostes). Tot i així, el capital social –la participació i acció comunitària, la innovació social, no és un factor tan rellevant de desenvolupament com d’altres. S’utilitzen eines i processos de participació estratègica (d’acord al 70% de respostes) i seran rellevants en el futur. Aquest és un factor clau de desenvolupament –però no tant com d’altres vinculats a la intel·ligència corporativa, com la cooperació o la capacitat institucional. Per moltes persones que han respost (prop del 30%) la planificació urbanística no és coherent amb el desenvolupament econòmic. El factor de disponibilitat d’infraestructures locals és considera menys rellevant, però, que l’accessibilitat. Els factors claus pel desenvolupament continuen sent el dinamisme econòmic local, l’accessibilitat i els serveis locals de promoció econòmica.

28 Models a debat Sostenibilitat Inclusió Competitivitat Eco-territoris
Territoris en transició Territoris resIlients Territoris intel·ligents Territoris lents Territoris col·laboratius Territoris creatius Territoris cooperatius Territoris de coneixement Territoris comunitaris Territoris de talent Inclusió Competitivitat

29 Relació dels models amb els factors

30 Moltes gràcies per la teva col·laboració!
Per més informació: Oficina Tècnica d’Estratègies per al Desenvolupament Econòmic Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació Àrea de Desenvolupament Econòmic Local Diputació de Barcelona Telèfon


Descargar ppt "Resultats de l’enquesta AtlesDEL"

Presentaciones similares


Anuncios Google