La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

ELS ITINERARIS PROFESSIONALS.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "ELS ITINERARIS PROFESSIONALS."— Transcripción de la presentación:

1 ELS ITINERARIS PROFESSIONALS.
1

2 ELS ITINERARIS PROFESSIONALS.
Anem a conèixer: 1. LA FORMACIÓ PROFESSIONAL EN EL SISTEMA EDUCATIU. 2. ELS ITINERARIS FORMATIUS. 3. EL CATÀLEG NACIONAL DE QUALIFICACIONS PROFESSIONALS (CNQP). 4. LA FORMACIÓ PROFESSIONAL PER A L’OCUPACIÓ. 5. OPCIONS PROFESSIONALS.

3 ELS ITINERARIS PROFESSIONALS.
I en acabar aquesta unitat: ANALITZARÀS LES CORRESPONDÈNCIES I EQUIVALÈNCIES DELS SUBSISTEMES DE L’FP. DISTINGIRÀS LES DIFERENTS OPCIONS QUE TENS DESPRÈS DE FINALITZAR UN CICLE FORMATIU. DESCOBRIRÀS COM N’ÉS D’IMPORTANT PER A UN TREBALLADOR SEGUIR FORMANT-SE AL LLARG DE LA SEVA VIDA LABORAL. CONEIXERÀS EL CATÀLEG NACIONAL DE LES QUALIFICACIONS PROFESSIONALS. CNQP.

4 ELS ITINERARIS PROFESSIONALS.
CONTINGUT: 1. LA FORMACIÓ PROFESSIONAL EN EL SISTEMA EDUCATIU. 2. ELS ITINERARIS FORMATIUS. 4. LA FORMACIÓ PROFESSIONAL PER A L’OCUPACIÓ. 5. LES OPCIONS PROFESSIONALS.

5 1. LA FORMACIÓ PROFESSIONAL EN EL SISTEMA EDUCATIU.

6 1. LA FORMACIÓ PROFESSIONAL EN EL SISTEMA EDUCATIU.
Capacita als alumnes per a: L'acompliment qualificat d'una professió. L'accès a l'ocupació. La participació activa en la vida social, cultural i econòmica.

7 1. LA FORMACIÓ PROFESSIONAL EN EL SISTEMA EDUCATIU.
La seva finalitat: No és només preparar per a l'activitat en un cap professional, sinó també facilitar als estudiants la seva adaptació a les modificacions laborals que es puguin produir al llarg de la seva vida, aixi com contribuir al seu desenvolupament personal, a l'exercíci de la ciutadania democràtica i a l'aprenentatge al llarg de tota la vida.

8 1. LA FORMACIÓ PROFESSIONAL EN EL SISTEMA EDUCATIU.
COM S'ESTRUCTUREN. COM S’ORGANITZEN. COM OBTENIR UN TITOL D’FP.

9 1.1. COM S'ESTRUCTUREN. S'estructuren en cicles formatius (CF) agrupats en 26 famílies professionals, segons l'àmbit laboral al qual pertanyen. CICLES DE FORMACIÓ PROFESSIONAL BÀSICA. CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ. Títol de Tècnic. Integrats en l’Educació Secundaria Postobligatòria. CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR. Títol de Tècnic Superior. Integrats en l’Educació Secundaria Postobligatòria.

10 1.2. COM S’ORGANITZEN. S'organitzen en mòduls o “assignatures” teorico-pràctiques. MÒDULS COMUNS A TOTS ELS CICLES FORMATIUS: FORMACIÓ I ORIENTACIÓ LABORAL. FORMACIÓ EN CENTRES DE TREBALL ( F.C.T.)

11 1.2. COM S’ORGANITZEN. LA FORMACIÓ PROFESSIONAL DUAL.
És una nova modalitat de formació professional. La implantació de la qual depèn de cada Comunitat Autònoma. Es fa alternant l'estada a l'Institut i l'empresa, i el nombre d'hores o dies d'estada a cada lloc és variable.

12 1.3. COM OBTENIR UN TÍTOL D’FP.
ANANT A CLASSES PRESENCIALS. ESTUDIANT A DISTÀNCIA. I.O.C http//todofp.es PROVES LLIURES. 18 anys (CFGM) 20 anys (CFGS)

13 1.4. NOVETATS INTRODUÏDES PER LA LOMCE.
ELS QUI NO SUPEREN INTEGRAMENT ELS ENSENYAMENTS DELS C.F. DE FP BÀSICA, GRAU MITJÀ O SUPERIOR: Reben un certificat acadèmic dels mòduls superats, que té efectes acadèmics i d'acreditació parcial acumulable de les competències professionals adquirides amb relació al Sistema Nacional de Qualificacions i F.P. ELS QUI TENEN UN TÍTOL DE TÈCNIC O DE TÈCNIC SUPERIOR PODEN OBTENIR EL TÍTOL DE BATXILLER. Per la superació de l'avaluació final ( Revàlida) de batxillerat amb relació a les matèries del bloc d'assignatures troncals que com a mínim s'han de cursar en la modalitat que escull l'alumne.

14 2. ELS ITINERARIS FORMATIUS.

15 2. ELS ITINERARIS FORMATIUS.
PER ACCEDIR A UN CF DE GRAU MITJÀ. PER ACCEDIR A UN CF DE GRAU SUPERIOR. ACCÈS A ESTUDIS UNIVERSITARIS.

16 2.1. CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ.
REQUISITS: Tenir disset anys. Tenir el títol de graduat en ESO. Haver superat una prova d’accés.

17 2.1.CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ.
UNA VEGADA APROVAT EL C.F. DE GRAU MITJÀ ES PODRÀ: Accedir al mon laboral. Accedir directament als estudis de Batxillerat. Es preveu la convalidació de mòduls amb matèries de batxillerat. Estudiar un altre cicle de FP de Grau Mitjà amb la possibilitat d’establir convalidacions. Estudiar un cicle de FP de Grau Superior. Estudiar un curs d’especialització professional per a titulats en FP.

18 2.1.CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ.
ELS QUI NO OBTINGUIN EL TITOL DE TÈCNIC QUE PROPORCIONEN ELS ESTUDIS D' UN C.F. DE GRAU MITJÀ: Podran accedir a un C.F. de Grau Superior a través de la prova d'accés. Hi han cursos de preparació. Informa-te'n a la Conselleria d'Educació de la Generalitat. Aquestes proves es convoquen almenys una vegada a l'any. En un mateix curs escolar l'aspirant no es pot presentar a les proves d'accés en més d'una Comunitat Autònoma.

19 2.2. CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR.
REQUISITS: Tenir el títol de Batxillerat. Tenir una titulació de Grau Mitjà. S'ha suprimit el requisit de prova d'accés per als tècnics. Si bé, si la demanda de places és superior a l'oferta es pot establir un procediment d'admissió que pot comportar una prova addicional. No tenir una titulació de Grau Mitjà: S'ha d'haver superat una prova d’accés.

20 2.2. CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR.
UNA VEGADA APROVAT EL CICLE FORMATIU DE GRAU SUPERIOR ES PODRÀ: Accedir directament a la Universitat sense prova d’accés i sol·licitar les convalidacions d’acord amb la normativa vigent. -Les universitats fixen procediments d'admissió. -Fins el curs les universitats poden utilitzar com a criteri de valoració en els procediments d'admissió la superació de les PAU i la qualificació obtinguda en aquestes, si bé la presentació a la PAU és voluntària, per pujar nota.

21 2.2. CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR.
Accedir al mon laboral. Estudiar un altre cicle de FP de Grau Superior amb la possibilitat d’establir convalidacions entre alguns mòduls. Estudiar un curs d’especialització professional.

22 2.2. La prova d’accés a un CF de Grau Superior.
Consta de dues parts: COMUNA: En general inclou com a mínim els objectius de la llengua castellana i la llengua estrangera de nivell de batxillerat. ESPECÍFICA: S'organitza almenys en dues opcions: Ciència i Tecnologia i Humanitats i Ciències Socials. Dins de cada opció les Administracions educatives han de desenvolupar com a mínim dues matèries.

23 2.2. La prova d’accés a un CF de Grau Superior.
Requisits: Cal tenir 19 anys complerts l'any de realització de la prova o 18 anys si s'acredita que es té un títol de tècnic relacionat amb el CF al qual es vol accedir. S'ha suprimit el requisit de prova d'accés per als tècnics de FP. Si bé, si la demanda de places és superior a l'oferta es pot establir un procediment d'admissió que pot comportar una prova addicional.

24 2.2. La prova d’accés a un CF de Grau Superior.
Cadascuna de les parts de la prova d'accés es qualifica entre zero i deu punts, amb dos decimals. La nota final es calcula, sempre que s'obtingui un mínim de quatre punts en cada part, trobant la mitjana aritmètica d'aquestes, expressada amb dos decimals; només s'aprova si s'obté una mitjana de cinc punts o superior.

25 2.3. ACCÈS A ESTUDIS UNIVERSITARIS.
BRANQUES DE CONEIXEMENT: Arts i humanitats. Ciències. Ciències de la salut. Enginyeria i arquitectura. Ciències socials i jurídiques. LES PASSARELES A LA UNIVERSITAT: S’han signat convenis amb diverses universitats per realitzar convalidacions entre mòduls de CFGS i estudis universitaris inclòs el mòdul de FCT. ELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS DE GRAU: GRAU: PRIMER CICLE. POSTGRAU: SEGON CICLE: MÀSTER. TERCER CICLE: DOCTORAT.

26 2.3. ACCÈS A ESTUDIS UNIVERSITARIS.
Fins al curs es seguirà fent la prova d'accés a la universitat per als qui tinguin el títol de batxiller. A partir del curs les Universitats poden establir procediments d'admissió. El Tècnic Superior de FP d'Ensenyaments Artístics o Esportius ha de fer, en tot cas, un Procediment d'admissió.

27 3. EL CATÀLEG NACIONAL DE QUALIFICACIONS PROFESSIONALS (CNQP).

28 3. EL CATÀLEG NACIONAL DE QUALIFICACIONS PROFESSIONALS (CNQP).
Amb la finalitat d'evitar que els estudis de formació professional quedin obsolets a Espanya es crea el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals.

29 3. EL CATÀLEG NACIONAL DE QUALIFICACIONS PROFESSIONALS (CNQP).
El CNQP està constituit per les qualificacions professionals que demana el mercat laboral.

30 3. EL CATÀLEG NACIONAL DE QUALIFICACIONS PROFESSIONALS (CNQP).
Conceptes clau: QUALIFICACIÓ PROFESSIONAL. COMPETÈNCIA PROFESSIONAL.

31 3.1. QUALIFICACIÓ PROFESSIONAL.
CONJUNT DE COMPETÈNCIES PROFESSIONALS QUE ES REQUEREIXEN PER A EXERCIR UNA FEINA. Com es poden adquirir? Mitjançant l’estudi d’un mòdul o altres tipus de Formació. I a traves de l’experiència laboral.

32 3.1. QUALIFICACIÓ PROFESSIONAL.
Cóm s’ordenen ?: EN 26 FAMILIES PROFESSIONALS IGUAL QUE ELS CICLES FORMATIUS I PER NIVELLS DE QUALIFICACIÓ: NIVELL 1: PQPI o FP BÀSICA. NIVELL 2: TÍTOL DE TÈCNIC. ( CFGM ). NIVELL 3: TÍTOL DE TÈCNIC SUPERIOR. ( CFGS ). NIVELL 4: GRAU UNIVERSITARI. NIVELL 5: POSTGRAU UNIVERSITARI.

33 3.2. COMPETÈNCIA PROFESSIONAL.
CONJUNT DE CONEIXEMENTS I HABILITATS QUE PERMETEN L’EXERCÍCI D’UNA ACTIVITAT PROFESSIONAL. CONEIXEMENTS: SABER. + HABILITATS: FER. = COMPETÈNCIA PROFESSIONAL : SABER FER.

34 3.3. UNITAT DE COMPETÈNCIA. ÉS LA PART MÍNIMA EN QUÈ ES POT DIVIDIR
UNA COMPETÈNCIA PROFESSIONAL. I SER SUSCEPTIBLE DE RECONEIXEMENT I ACREDITACIÓ PARCIAL.

35 3.4. ENSENYAMENTS AMB ELS QUALS ES CORRESPONEN.
NIVELL 1 F.P. BÀSICA. NIVELL 2 F.P.G.M. TÍTOL DE TÈCNIC. NIVELL 3 F.P.G.S. TÍTOL DE TÈCNIC SUPERIOR. NIVELL 4 GRAU UNIVERSITARI. NIVELL 5 POSTGRAU UNIVERSITARI.

36 4. LA FORMACIÓ PROFESSIONAL PER A L’OCUPACIÓ.

37 4. LA FORMACIÓ PROFESSIONAL PER A L’OCUPACIÓ.
L'objectiu de la formació professional per a l'ocupació és impulsar entre les empreses i els treballadors una formació que respongui a les seves necessitats reals i contribueixi al desenvolupament d'una economia basada en el coneixement.

38 4. LA FORMACIÓ PROFESSIONAL PER A L’OCUPACIÓ.
El CNQP permet establir una connexió entre entre l'FP del sistema educatiu i l'FP per a l'ocupació. De manera que es poden establir correspondències, convalidacions i exempcions entre una formació professional i l'altra.

39 4. LA FORMACIÓ PROFESSIONAL PER A L’OCUPACIÓ.
Els ensenyaments de FP per a l'ocupació vinculats al CNQP s'han d'acreditar mitjançant els CERTIFICATS DE PROFESSIONALITAT També es preveu la possibilitat d'avaluar i acreditar les competències professionals adquirides a través de L'EXPERIÈNCIA LABORAL O DE VIES NO FORMALS DE FORMACIÓ que prenguin com a referència el CNQP

40 4. LA FORMACIÓ PROFESSIONAL PER A L’OCUPACIÓ.
LA FORMACIÓ DE DEMANDA. LA FORMACIÓ D’OFERTA. LA FORMACIÓ EN ALTERNANÇA AMB L’OCUPACIÓ.

41 4.1. LA FORMACIÓ DE DEMANDA. ACCIONS FORMATIVES QUE PLANIFIQUES LES EMPRESES PER ALS SEUS TREBALLADORS. I ELS PERMISOS INDIVIDUALS DE FORMACIÓ.

42 4.2. LA FORMACIÓ D’OFERTA. PLANS DE FORMACIÓ ELABORATS PELS SERVEIS PÚBLICS D’OCUPACIÓ I DIRIGITS ALS TREBALLADORS OCUPATS I DESOCUPATS.

43 4.3. LA FORMACIÓ EN ALTERNANÇA AMB L’OCUPACIÓ.
FORMACIÓ QUE PERMET ALS TREBALLADORS COMPATIBILITZAR LA FORMACIÓ AMB LA PRÀCTICA PROFESSIONAL EN UN LLOC DE TREBALL: ELS CONTRACTES PER A LA FORMACIÓ. ELS PROGRAMES PÚBLICS D’OCUPACIÓ FORMACIÓ.

44 5. OPCIONS PROFESSIONALS.

45 5. OPCIONS PROFESSIONALS.
TREBALLAR PER COMPTE D’ALTRI. TREBALLAR PER COMPTE PROPI. TREBALLAR A L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA.

46 5.1. TREBALLAR PER COMPTE D’ALTRI.
CONSISTEIX A TREBALLAR DE MANERA: Voluntària. Personal i directa. Sota el poder d’organització i direcció d’una altra persona. A canvi d’un salari. AQUESTA RELACIÓ LABORAL LA REGULA L'ESTATUT DELS TREBALLADORS. S'ESTUDIA EN PROFUNDITAT EN AQUEST MÒDUL DE FOL.

47 5.2. TREBALLAR PER COMPTE PROPI.
CONSTITUINT UNA SOCIETAT. COM A TREBALLADOR AUTÒNOM:LLEI 20/2007, D'11 DE JULIOL DE L'ESTATUT DEL TREBALLADOR AUTÒNOM. L’autònom. L’autònom econòmicament dependent. TOT EL QUE ES REFEREIX A LA CONSTITUCIÓ D'UNA EMPRESA S'ANALITZA EN EL MÒDUL D'EMPRESA I INICIATIVA EMPRENEDORA.

48 5.3. TREBALLAR A L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA.
NORMATIVA APLICABLE. COSSOS I ESCALES. SISTEMES D’ACCÉS A LA FUNCIÓ PÚBLICA. EL PERSONAL AL SERVEI DE L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA.

49 5.3.1. TREBALLAR A L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA. NORMATIVA APLICABLE.
ELS FUNCIONARIES ES REGEIXEN PER L'ESTATUT BÀSIC DE L’EMPLEAT PÚBLIC (EBEP) APROVAT PER LA LLEI 7/2007 DE 12 D'ABRIL. CONSTITUCIÓ ESPANYOLA: L’ingrés a la funció pública s’ha de regir pels principis de mèrit i capacitat. El procés de selecció es realitza mitjançant una convocatòria pública.

50 5.3.2. TREBALLAR A L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA. COSSOS I ESCALES.
GRUP A1: TÍTOL UNIVERSITARI DE GRAU LLEVAT QUE S'EXIGEIXI UN ALTRE TITOL UNIVERSITARI. GRUP A2 : TÍTOL UNIVERSITARI DE GRAU. GRUP B: TÍTOL DE TÈCNIC SUPERIOR (CFGS) GRUP C1: TÍTOL DE BATXILLERAT O TÈCNIC (CFGM) GRUP C2: TÍTOL DE GRADUAT EN ESO. GRUP D. NO S’EXIGEIX CAP DE LES TITULACIONS QUE PREVEU EL SISTEMA EDUCATIU.

51 5.3.3. TREBALLAR A L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA. SISTEMES D’ACCÉS.
L’OPOSICIÓ. EL CONCURS. EL CONCURS OPOSICIÓ.

52 5.3.3. TREBALLAR A L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA. SISTEMES D’ACCÉS.
L’OPOSICIÓ. Consisteix en la realització d'una o més proves per determinar la capacitat i aptitud dels aspirants. EL CONCURS. Consisteix en qualificar els mèrits dels aspirants. EL CONCURS OPOSICIÓ. Consisteix en la celebració successiva dels dos sistemes anteriors.

53 5. 3. 4. TREBALLAR A L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA
TREBALLAR A L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA. EL PERSONAL AL SERVEI DE L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA. FUNCIONARIS DE CARRERA. FUNCIONARIS INTERINS. PERSONAL LABORAL FIX O TEMPORAL.

54 5. 3. 4. TREBALLAR A L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA
TREBALLAR A L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA. EL PERSONAL AL SERVEI DE L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA. FUNCIONARIS DE CARRERA. Són els que superen tot el procés selectiu i ingressen en la funció pública.

55 5. 3. 4. TREBALLAR A L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA
TREBALLAR A L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA. EL PERSONAL AL SERVEI DE L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA. FUNCIONARIS INTERINS. Són els que ocupen transitòriament llocs de treball a l'Administració, per raons justificades de necessitat i urgència. Normalment s'obren borses de treball per a interins, a les quals es pot accedir mitjançant inscripció o després d'haver- se presentat en una oposició i no haver obtingut plaça com a funcionari de carrera.

56 5. 3. 4. TREBALLAR A L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA
TREBALLAR A L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA. EL PERSONAL AL SERVEI DE L’ADMINISTRACIÓ PÚBLICA. PERSONAL LABORAL FIX O TEMPORAL. Les Administracions Públiques determinen el procés de selecció, segons el que preveu l'oferta d'ocupació pública corresponent. Es regeixen pel Dret Laboral: Estatut dels Treballadors.

57 QUIN ÉS EL TEU ITINERARI PROFESSIONAL?.
57


Descargar ppt "ELS ITINERARIS PROFESSIONALS."

Presentaciones similares


Anuncios Google