La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

APORTACIONS DEL MÈTODE ETNOGRÀFIC A LA INFERMERIA ESCOLAR

Presentaciones similares


Presentación del tema: "APORTACIONS DEL MÈTODE ETNOGRÀFIC A LA INFERMERIA ESCOLAR"— Transcripción de la presentación:

1 APORTACIONS DEL MÈTODE ETNOGRÀFIC A LA INFERMERIA ESCOLAR
II CONGRÉS D’INFERMERIA I SALUT ESCOLAR A CATALUNYA 12,13 i 14 Abril 2018 Rosa M. Subirós Teixidor

2 CONCEPTUALITZACIÓ EL MÈTODE ETNOGRÀFIC
El mètode etnogràfic és un mètode d’investigació utilitzat des de disciplines socials com l’antropologia i la sociologia, per a la recollida de dades d’una cultura o unitat social concreta o d’algun dels seus aspectes fonamentals, sota la perspectiva d’una comprensió global de la mateixa i que interactua amb un context més ampli. L’etnografia és un dels mètodes més rellevants utilitzats en investigació qualitativa, que abasta un conjunt de mètodes i tècniques per abordar l’objecte d’estudi.

3 CONCEPTUALITZACIÓ TREBALL DE CAMP OBSERVACIÓ PARTICIPANT

4 CONCEPTUALITZACIÓ DIARI DE CAMP

5 CONCEPTUALITZACIÓ ÈMIC/ÈTIC
En etnografia cognitiva es coneix per Èmic el punt de vista del natiu i ètic el punt de vista de l’investigador, o el que seria el mateix, el punt de vista intern del membre del grup i la perspectiva externa o interpretació del propi investigador. Èmic perspectiva interior Ètic Perspectiva exterior Realitat

6 CONCEPTUALITZACIÓ INFORMANTS CLAU
Són persones amb coneixements o habilitats especials que poden aportar una comprensió profunda de la realitat social , actuen de mitjancers entre l’investigador i la resta del grup, el presenten, li diuen com actuar i li donen informació de com el veuen a ell.

7 APLICABILITAT ESCOLA DIVERSITAT FAMÍLIA RELIGIÓ/CREENCES
MESTRES/EDUCADORS NEN/A LLENGUA C. ECONÒMICS/SOCIALS IDEOLÒGICS AMICS C.CULTURALS

8 APLICABILITAT COMPLEMETARIETAT INFERMERIA-ANTROPOLOGIA
Observació participant Recollida informació verbal i no verbal Converses informals Diari de camp Comportaments, sentiments Emocions, impressions, relacions, Situacions conflictives… Temporalitat llarga a l’escola Entrevistes, enquestes Alumnes, pares, Mestres, educadors.. Sistematització i anàlisi dades recollides

9 APLICABILITAT Tota etnografia assoleix valor quan pot ser retornada a la comunitat etnografiada , pel seu benefici. La infermera escolta el relat i la percepció de malaltia ( visió èmic) i el confronta amb el seu saber (visió ètic), comportant un diagnòstic “etnogràfic” més complert que només el basat en signes clínics. Així, aquest treball etnogràfic és “retornat” al pacient, repercutint en el seu benefici.

10 EXPERIÈNCIA ETNOGRÀFICA
Participació com a infermera escolar en una intervenció per a la detecció, prevenció i eradicació de la pediculosi a l’escola pública de Llançà. La percepció de malaltia és viscuda i sentida de manera molt diversa entre els nens/es revisats, va d’una escala d’alarmisme angoixant, por i plor en algun cas, fins a la negació total per part del nen i de la seva família. Cal buscar vies d’actuació, investigant les causes més enllà de la transmissió i buscant en condicionants que puguin provocar la inacció i per tant la perdurabilitat de la infestació . Només identificant i incidint sobre la causa real podrem generar un canvi de percepció en els nens/es i les seves famílies que impliqui l’autoresponsabilització en el maneig del tractament i posterior prevenció de la pediculosi.

11 CONCLUSIONS La infermeria escolar està en una situació de camp d’actuació i d’estudi privilegiada i inèdita, tant pel que fa a les particularitats del context, com els agents implicats i amb la salut com a fil connector. Depèn de les infermeres escolars saber recollir i preservar unes narratives sobre salut/malaltia/atenció amb l’ajuda del mètode etnogràfic que són desconegudes. Poden representar un avenç per la implementació de protocols d’actuació, en la manera de tenir cura, prevenir i promoure la salut dels nens i adolescents. Obren la porta a successius treballs d’investigació i creació bibliogràfica.

12 Tot allò que compartim amb els infants influeix en la seva salut


Descargar ppt "APORTACIONS DEL MÈTODE ETNOGRÀFIC A LA INFERMERIA ESCOLAR"

Presentaciones similares


Anuncios Google