La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

SESSIÓ 1: dijous, 11 de juliol de 2013 PLANIFICACIÓ I ELABORACIÓ DE MATERIALS LAURA ESTORS SASTRE Universitat Autònoma de Barcelona Centre d’Acolliment.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "SESSIÓ 1: dijous, 11 de juliol de 2013 PLANIFICACIÓ I ELABORACIÓ DE MATERIALS LAURA ESTORS SASTRE Universitat Autònoma de Barcelona Centre d’Acolliment."— Transcripción de la presentación:

1 SESSIÓ 1: dijous, 11 de juliol de 2013 PLANIFICACIÓ I ELABORACIÓ DE MATERIALS
LAURA ESTORS SASTRE Universitat Autònoma de Barcelona Centre d’Acolliment Lingüístic de Barcelona (CPNL)

2 Què significa planificar?
1. La planificació Què significa planificar? Brain Storming

3 Planificar: Saber què hem de planificar.  Objectius
Conèixer la matèria [que hem de planificar]. Entendre com podem fer-ho. Per a qui hem de planificar. Per a quan...

4 Planificar = Programar 3 frases clau

5 Les programacions poden tenir multitud de formes.
La programació és una resposta a les necessitats educatives d’alumnes, dels centres... Les programacions poden tenir multitud de formes. Aquestes es concreten en unitats didàctiques ordenades i seqüenciades dins cada nivell. Temporalització dels aprenentatges de cada nivell. La programació es divideix en: objectius, blocs de continguts, activitats d’aprenentatge i activitats d’avaluació. A més, haurem de tenir en compte altres aspectes com: els recursos i materials a l’aula o la infraestuctura del centre.

6 2. Fer una programació vol dir seleccionar i, per tant, prioritzar i renunciar a alguns punts.
Cada CURS té objectius concrets, tot dependrà, del tipus de curs i del tipus d’alumne. La diversitat a l’aula provoca la necessitat d’adequar novament els objectius. PODEM prioritzar o seleccionar uns continguts en lloc d’altres.

7 3. Programar és la suma de filosofia,
tècnica, pràctica, cap i cor. És fer acte de reflexió i de conscienciació. T’obliga a millorar la forma d’integrar i d’ordenar els continguts. Revisió constant de la metodologia i de l’avaluació per garantir l’èxit segons el tipus de curs . La filosofia ajuda a fer un anàlisi de grup i a entendre actituds i a tenir paciència.

8 La tècnica i la pràctica resumeixen
la metodologia i recau en l’aprenentatge (i els resultats) dels alumnes.  autocrítica L’experiència és la mare de la ciència i la MOTIVACIÓ és l’estímul de l’educació. Mitjançant una bona programació adaptada podrem humanitzar l’educació.

9 «A partir dels objectius podrem planificar»
Si sé: 1. Què vull/he d’ensenyar. 2. Per a qui, 3. durant quan de temps… Podré elaborar el material

10 Consorci per a la Normalització Lingüística +
OBJECTIUS Consorci per a la Normalització Lingüística + Polítiques públiques d’acollida __________________________________ Contribuir a mantenir una societat cohesionada Promoure

11 Nivell bàsic de llengua catalana Interculturalitat
Diversitat lingüística i plurilingüisme Inclusió social Coneixement de l’entorn Enfocament orientat a l’ús Participació i interacció ENS RESPONSABLES

12 voluntaris/ ppPHP/login/index.php

13 ELABORACIÓ DE MATERIALS Experiències personals:

14 Marc europeu comú de referència per a l’aprenentatge, l’ensenyament i l’avaluació de llengües.

15 MERC (2003) dóna les directrius.
Material a l’abast del professorat que atèn alumnat estranger (llengües i cultures diferents) que no entén la llengua catalana. Informa de les bases comunes en la descripció dels objectius, els continguts i l’avaluació dels nivells a assolir.

16 És a dir: Allò que han d’aprendre a fer els aprenents de català com a L2 a l’hora de comunicar-se i els coneixements i habilitats que han de desenvolupar per ser capaços d’actuar de manera afectiva. Quants nivells comuns de referència proposats pel Consell d’Europa hi ha?

17 Common European framework of reference for languages: learning, teaching, assessment (2001)
6 nivells comuns: A1: Inicial usuari bàsic (CL generals o específics) A2: Bàsic usuari bàsic (Bàsic 1-2-3) B1: Llindar usuari independent (Elemental 1-2-3) B2: Avançat usuari independent (Intermedi 1-2-3) C1: Domini funcional efectiu usuari experimentat (Suficència = Nivell C) C2: Domini usuari experimentat (Nivell D)

18 Ens demanen: Nivell Bàsic 1 (B1)  Curs de 45 hores: Són cursos adreçats a persones no catalanoparlants que volen desenvolupar les habilitats de comprensió i producció orals, amb la finalitat que l’aprenent, en acabar el curs, pugui resoldre en català les necessitats fonamentals de la vida quotidiana.

19 La programació de llengua catalana per a l’alumnat estranger
S’ha treballat a partir del nivell A2 És la 1a presa de contacte entre l’alumne i el docent i la llengua catalana. Situa l’alumne/a a l’entrada d’un procés d’adquisició gradual d’una llengua. Aquest nivell ha de possibilitar que l’aprenent pugui desenvolupar-se amb èxit en les situacions comunicatives de la vida quotidiana (bàsicament usant el present d’indicatiu).

20 Quan estan ben estructurades les unitats didàctiques?

21 Funcions lingüístiques: La forma que pot adoptar un la forma lingüística en un acte de parla (explicar, narrar, descriure, mostrar sentiments, opinar, demanar informació). Exponents lingüístics: Són els elements estructurals lligats al propòsit enunciatiu: (Com et dius...?; M’ho pots repetir, si us plau?; Jo vull...; On és...?; etc.)

22 Nocions específiques: És el lèxic necessari per desenvolupar els objectius comunicatius (dades personals, dies de la setmana, mesos, aliments, oficis, roba, parts del cos; etc.) Temes:Els temes als voltant dels quals giren les situacions comunicatives de l’entorn immediat de l’aprenent (relacions personals, buscar feina, la família, trobar o canviar de casa, sortir amb els amics, anar de compres, anar al metge, fer la compra en català; etc.)

23 Després d’una bona reflexió i d’una constant i meticulosa revisió:
RESULTAT 1: ARTICLE Publicat a: "Llengua i ús" núm. 38 (2007) «L'acolliment lingüístic al CNL de Barcelona: aprenentatge i coneixement de l'entorn»

24 RESULTAT 2: http://www.cpnl.cat/xarxa/cnlbarcelona/publicacions.html?ID=439
“Ni hao, Barcelona” 你好 巴塞罗那 ARTICLE publicat a Llengua i ús. Núm. 41 (2008): “L’experiència del CPNL amb el col·lectiu de xinesos.”

25 Material didàctic per a cursos de llenguatge administratiu Escola d'Administració Pública de Catalunya

26 Eines per a la programació i l’elaboració de materials genuïns.
Col·lecció Llengua, immigració i ensenyament del català. Publicat per la Generalitat de Catalunya. Gabinet d'Assessorament Lingüístic per a la Immigració de la UdG. Col·laboració d'escoles, instituts, escoles d'adults, centres del CPNL, Dpt. Acció Social i Ciutadania, i parlants de les llengües estudiades. Estudis comparatius GRÀCIA, Ll. (2011): La influència de l’L1 en l’adquisició del català com a L2. Llibre resum dels llibres de la col·lecció Llengua, immigració i ensenyament del català, que ha anat editant la Generalitat de Catalunya.

27 XERRAMECA: Eva Bayarri i Emma Guasch. CPNL Terres de l’Ebre (2009)
Els Llibres de la Nur Associació Sociocultural Punt d’Intercanvi (UNESCO Catalunya) XERRAMECA: Eva Bayarri i Emma Guasch. CPNL Terres de l’Ebre (2009) TALLER de llengua catalana. Maria Rosa Valor i Montserrat Guevara. Editat pel CPNL i l'Ajuntament l'Abrera al 2009 «Aprenem català des de...» a0/?vgnextoid=062da2280ea55210VgnVCM d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=06 2da2280ea55210VgnVCM d0c1e0aRCRD LLETRES PER A TOTHOM 0c0e1a0/?vgnextoid=8bf7d32fa3c20310VgnVCM b0c1e0aRCRD&vgnextch annel=8bf7d32fa3c20310VgnVCM b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default

28 “Ara i adés”: ensenyar llengua a l’alumnat no romànic
“Ara i adés”: ensenyar llengua a l’alumnat no romànic. Mª Antònia Bruguera i Maria Torras. Benecé Productions, S.L. Podem trobar tots els materials a: Articles: Estors, Laura (2010): “La tasca docent i d’assessorament lingüístic en cursos de nivell incial: Metodologia i materials didàctics.” Estors, Laura (2012): “Les TIC a l’ensenyament del CLE”

29 Català en acció. Vídeos didàctics a la carta per aprendre català.
Laura Estors Sastre Centre d’Acolliment Lingüístic de Barcelona 17 de maig de 2013 OBJECTIUS: Crear un material audiovisual per als alumnes de català de nivell inicial fins  Aportar noves eines per a l’aprenentatge del català com a llengua estrangera. Aconseguir reproduir situacions reals  llenguatge real  veus diferents Reforçar l’aprenentatge amb la IMATGE (EL GEST)

30 I què fem si ens toca fer un nivell superior...?

31 2. ENSENYAMENT - L’entorn Virtual: El portal edu365.com,
1. PLATAFORMES: Intercat, Català obert, Parla.cat, NetCat... 2. ENSENYAMENT - L’entorn Virtual: El portal edu365.com, ButlleTIC, Edu3.cat, Edu365, Linkat, XTEC Mèdia/ Webquest.XTEC, EspaiLIC

32 3. Les Universitats Catalanes: Sisplau, Guies lingüístiques Speakcat, Romanicam Intercom, Fontdelcat 4. Col·laboracions de la SPL: Europa Itineraris d’aprenentatge


Descargar ppt "SESSIÓ 1: dijous, 11 de juliol de 2013 PLANIFICACIÓ I ELABORACIÓ DE MATERIALS LAURA ESTORS SASTRE Universitat Autònoma de Barcelona Centre d’Acolliment."

Presentaciones similares


Anuncios Google