La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

ENERGIA PER A UN PLANETA HABITABLE

Presentaciones similares


Presentación del tema: "ENERGIA PER A UN PLANETA HABITABLE"— Transcripción de la presentación:

1 ENERGIA PER A UN PLANETA HABITABLE

2 EL SOL PRODUEIX ENERGIA
El Sol és l´estrella més pròxima a la Terra, al seu voltant giren tots els cossos celestes que constitueixen el sistema solar. El Sol es una enorme esfera de gassos ( hidrogen i l´heli). ESTRUCTURA: La zona més interna s´anomena NUCLI i la superficie externa FOTOSFERA i fulguracions. El nucli solar funciona com un reactor termonuclear gegantesc.

3 L´energia produïda a l´interior del Sol s´emet en totes les direccions del espai. Es la RADIACIÓ SOLAR. A la Terra només arriba una xicoteta part de l´energia emesa pel Sol. Els altres planetes també reben part d´aquesta energia pero en altra proporció. Com més prop del Sol es troba un planeta, més quantitat d´energia rep.

4

5 LA DISTÀNCIA AL SOL Només la Terra es troba a la
distància adequada del Sol per al desenvolupament de la vida. La Tª mitjana de la Terra es 15ºC, Venus 445ºC i Mart – 55ºC. La Lluna i la Terra es troben a la mateixa distància del Sol, però el nostre satèl.lit no té atmosfera per tant la Tª mitjana de la Lluna es de -18ºC.

6 UNA MANTA PROTECTORA Les radiacions solars que travessen l´atmòsfera calfen la superficie dels continenets i dels oceans. La Terra irradia calor cap a l´exterior. L´atmòsfera reté una part de la calor emesa per la superficie terrestre, limita l´exida a l´exterior i aconssegueix que la Tª de la Terra no desendisca massa. EFECTE HIVERNACLE.

7 UNA ATMÒSFERA PROTECTORA
El Sol emet llum visible i d´altres radiacions no visibles a l´ull humà. Les radiacions ultraviolada , raigs X i els raigs gamma, són letals per als èssers vius. La major part d´aquestes són absorbides per la CAPA D´OZÓ.( situada a nivells alts de l´atmòsfera). Les radiacions solars que arriben a la capa més baixa de l´atmósfera( TROPOSFERA) són Llum visible.

8 COM FUNCIONA L´EFECTE HIVERNACLE
El 30% de la radiació solar que arriba a l´atmòsfera es reflectida pels núvols o per la superficie dels continentes i oceans i és retornada a l´espai exterior. S´anomena ALBEDO. El 20% es absorbida per l´atmòsfera, pel vapor d´aigua. El 50% restant és absorbida per la superficie terrestre. La superficie de la Terra que s´ha calfat retorna aquesta energia cap a l´exterior, però ho fa en forma de radiació infraroja.( radiació absorbida per gasos de l´atmòsfera, l´aire es calfa i redueix la pèrdua de calor cap a l´exterior)

9

10 GASOS D´EFECTE HIVERNACLE
El vapor d´aigua i el diòxid de carboni retenen la calor irradiada per la superficie terrestre i calfen l´atmòsfera. Son els gasos d´efecte d´hivernacle. Desde fa dos segles s´està incrementant el percentatge de diòxid de carboni atmosfèric i el procés s´ha accelerat. L´origen d´aquest augment es la crema de combustibles: petroli, gas natural , carbó.

11 EL CANVI CLIMÀTIC Com a conseqüència de l´increment de l´efecte hivernacle, la Tª de la Terra ha pujat i s´estan produint diverses alteracions que reben el nom de canvi climàtic o canvi global. Efectes més visibles: Increment de la Tª mitjana de la superficie terrestre: La Tª ha pujat 0,6ºC Retrocés de les glaceres: Les glaceres de muntanya són cada vegada més xicotetes.

12 Ascens del nivel del mar:
La fusió del gel continental porta més aigua als oceans. Augment de processos meteorològics extrems: Sequeres, inundacions i onades de calor. Alteració dels ambients naturals: extinció de nombroses espècies.

13

14 EL PLANETA DE L´AIGUA Per a que es desenvolupe la vida cal disposar d´una font d´energia, aigua en estat liquid i una atmosfera. L´aigua és abundant al nostre sistema solar. En els llocs allunyats del Sol, les baixes temperatures de la superficie fan que l´aigua es trobe en estat sòlid. Hi ha aigua a Mart però gelada, a Venus es troba en forma de vapor. Encelade es un dels satèlits de Saturn. La Terra amb aigua en els tres estats, liquid, sòlid i gasós.

15 IMPORTANCIA DE L´AIGUA
Ocupa el 70% de la superficie total de la Terra. La major part es troba als oceans. Constitueix el lloc adequat per a la vida de molts organismes. És el component majoritari de tots els éssers vius: Representa el 60% del pes d´una persona adulta. Participa en molts processos vitals Actua com a moderador del clima: Evita ascensos o descensos de temperatura.

16 L´OCEÀ COM A REGULADOR DEL CLIMA
L´aigua líquida es calfa més lentament que el sól o les roques i també es refreda més lentament, tendeix a mantenir més constant la temperatura, i a moderar així el clima. Les aigües oceàniques es desplaçen per a moderar el clima, les corrents marins ajuden a reduir les diferències entre les aigües més càlides i les més fredes transportant-les. El corrent termohalí es el més important causat per diferències de Tª i densitat en les aigües.

17 SOL, AIRE, AIGUA, VIDA L´energia del Sol es molt important per a la vida a la Terra i la majoria de processos que ocorren al planeta: El Sol es la font primaria d´energia, i determina el clima terrestre. L´existència d´una atmòsfera amg gasos d´efecte d´hivernacle atenua la pèrdua de calor. Permet una Tª de 15 ºC L´energia solar calfa la superficie dels oceans i causa corrents marins que atenuen les diferències de Tª.

18 L´aire es calfa en contacte amb la superficie continental i oceànica, es fa menys dens i ascendeix.
L´energia solar activa el cicle de l´aigua. No hi hauria pluja, neu, rius. Gràcies a l´energia solar, a l´aire i a l´aigua, les plantes produixen matèria orgànica. No viurien les plantes ni els animals que s´alimenten d´aquestes.


Descargar ppt "ENERGIA PER A UN PLANETA HABITABLE"

Presentaciones similares


Anuncios Google