Trastorns de l’alimentació 1. ANORÈXIA NERVIOSA 2. BULÍMIA NERVIOSA
Bulímia nerviosa. Descripció clínica Episodis de ingesta “incontrolada” de gran quantitat d’aliments en poc temps (2 hores). Són episodis repetitius i crónics. Els pacients reconeixen que estan fora de control.
Bulímia nerviosa. Descripció clínica Métodes compensatoris: 1. Vómits (1/3 dels pacients). 2. Exercici intens. (+freqüent) 3. Llargs periodes sense menjar res. 4. Ús de laxants i diurétics (- freqüent en edat pediàtrica ).
Bulímia nerviosa. Epidemiologia. La bulímia és més freqüent que l’anorèxia. 50% abans dels 18 anys. 1-3% de adolescents noies i 0,2% de adolescents nois d’E.E.U.U tenen bulímia. El trastorn és més freqüent en esportistes d’élit. L’abús de drogues i alcohol és comú en els bulímics. Està relacionat amb estatus económics elevats És un trastorn més típic en la raça blanca i hispànica.
Bulímia nerviosa. Evolució Un periode de dieta sol precedir a la bulímia. Debut a la restricció, comença l’adicció i compulsió pel menjar. Aixó desencadena un mal comportament, depressió i autocrítica. Llavors el pacient comença a augmentar els métodes compensatoris. Hi ha complicacions socials (ex. problemes escolars) Presenta les mateixes complicacions mèdiques que l’anorèxia.
Bulímia nerviosa. Pronòstic No hi ha estudis concluïents. Després de 6 anys de tractament: 60% bon pronòstic 29% pronòstic intermedi 10% pronòstic dolent Factors de mal pronòstic són: inducció del vómit i abús de drogues. Estudis situen la mortalitat al voltant del 5%.