13 Descolonització i Tercer Món ESQUEMA RECURSOS INTERNET.

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
El mundo entre dos gigantes: La descolonización de Asia y África
Advertisements

ESTUDIO Y COMPRENSION DE LA SOCIEDAD
Movimiento de Países No Alineados (MPNA o MNOAL)
4.- LA CONFERÈNCIA DE BANDUNG I LA DESCOLONITZACIÓ D’ÀFRICA.
Tema 11: Descolonización y Tercer Mundo
LA DOMINACIÓ EUROPEA DEL MÓN ( ).
6 Segona Revolució Industrial i imperialisme ESQUEMA RECURSOS INTERNET.
L’ÈPOCA DE L’IMPERIALISME
5.- EL TERCER MÓN I ELS PROBLEMES HERETATS DEL COLONIALISME (I).
LA CRISIS DE LOS IMPERIOS COLONIALES
LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL ( )
LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL
En aquest tema veurem els apartats següents:
L’ÈPOCA DE L’IMPERIALISME
SEGONA GUERRA MUNDIAL ( 3 de setembre 1939 – 2 de setembre 1945 )
Imperialisme i Gran Guerra
LA POBLACIÓ ESPANYOLA EN EL S. XIX
Història del Món Contemporani 1r de Batxillerat
15 El món comunista ESQUEMA RECURSOS INTERNET.
2.- ELS CONFLICTES DE LA GUERRA FREDA.
Marc Enériz, Aina Guerrero, Adriana González,
1. La Segona Revolució Industrial
Tema 10. La Segona Guerra Mundial i les seves conseqüències (1)
5.- DE LENIN A STALIN ( ) La Revolució Russa té influència en tota Europa: espartaquistes (Al.), Hongria, França, Espanya,... Es funda la IIIª Internacional.
TEMA 13.- DESCOLONITZACIÓ I TERCER MÓN.
2.- LES PRIMERES INDEPENDÈNCIES ASIÀTIQUES.
Tema 2: El problema del Marroc
GANDHI, un exemple a seguir
Tema 13 La integració d’Espanya a Europa. El paper d’Espanya en el context europeu i mundial.
3 Revolucions liberals i nacionalisme ESQUEMA RECURSOS INTERNET.
9.2. Creixement i desequilibris econòmics. El creixement econòmic als anys seixanta. Incorporació al creixement occidental posterior a la Guerra.
IMPERIALISME I PRIMERA GUERRA MUNDIAL
Treball de síntesi EL VALOR DE LA PAU.
12 La guerra freda ESQUEMA RECURSOS INTERNET.
Tema 1. El segle XVIII: La crisi de l’Antic Règim (1)
Context sociohistòric del segle XIX
L’EDAT MITJANA.
2.- ELS CONFLICTES EN EL MÓN ACTUAL (III)
EUROPA.
12. Descolonització i Tercer Món
COMENTARI DE GRÀFICS.
Les Aliances Lliga dels tres emperadors (1873): Àustria, Rússia i Alemanya. Doble Aliança (1879): Alemanya i Àustria. Triple Aliança (1882): Alemanya,
NOUS ESTATS INDEPENDENTS D’EUROPA: SEGLES XX i XXI
Tema 6. L’època de l’Imperialisme (1)
4.- LES CONSEQÜÈNCIES DE LA GUERRA (I): TERRITORIALS.
ELS GRANS CONFLICTES IMPERIALISME
L´assaig de postguerra
Assignatura del GRAU EN HISTÒRIA Prof. J.M. Santacreu
LA CRISI DELS REFUGIATS SIRIANS
Guerra del Marroc
1.- LES CAUSES DE LA DESCOLONITZACIÓ (II).
MANS UNIDES MANS UNIDES és una Organització No Governamental per al Desenvolupament ( ONGD ) de voluntaris que des de 1960 lluita contra la pobresa,la.
3. La Conquesta del Món: els grans Imperis Colonials
Història i Cultura de les Religions
LES CIMERES MEDIAMBIENTALS
Creixement Econòmic: Fets importants
La crisi de la Baixa Edat Mitjana
Torelló amb els refugiats de Maban (Sudán del Sud)
La IIª Revolució Industrial ( )
La descolonización de Asia y África El mundo entre dos gigantes: La descolonización de Asia y África Los países no alineados.
6.- EXPANSIÓ I CRISI DEL COMUNISME.
TEMA 11.- LA SEGONA GUERRA MUNDIAL ( )
Ciències socials, història Quart curs
EL MÓN DE POSTGUERRA ( ).
Per la PAU, en record de RACHEL CORRIE.
Unitat 4: L’època de l' imperialisme
EL BARCELONÈS.
5.- LES CONSEQÜÈNCIES DE LA GUERRA (I).
Els primers intents d’ industrialització
DESCOLONIZACIÓN Y TERCER MUNDO.  Analizar e interpretar los puntos mas importante de la conferencia de Bandung, para comprender el inicio de la descolonización.
Transcripción de la presentación:

13 Descolonització i Tercer Món ESQUEMA RECURSOS INTERNET

Causes Desenvolupament Conseqüències Esquema de continguts Àsia Orient Mitjà Àfrica Conseqüències

Recursos Descolonització, subdesenvolupament i conflictivitat Mapa de la descolonització i territoris no autònoms a l’actualitat Països sorgits dels antics imperis colonials asiàtics Desmembrament de l’Imperi Otomà després de la primera guerra mundial Proposta de l’ONU i primera i segona guerres araboisraelianes L’expansió israeliana entre el 1967 i el 1993 Israel i Palestina després dels acords del 1994 i el 1995 Les colònies espanyoles a l’Àfrica en el segle xx Mapa de la descolonització a l’Àfrica Mapa de l’Índex de Desenvolupament Humà (IDH) L’intercanvi desigual

Causes Afebliment d’Europa després de la Segona Guerra Mundial. Desenvolupament de moviments nacionalistes a les colònies. Rebuig del colonialisme en l’opinió pública europea. Oposició al colonialisme dels EUA i l’URSS. Definició del dret d’autodeterminació de les colònies per les Nacions Unides. Augment dels costos de manteniment dels imperis. Suport a la descolonització a la conferència de Bandung.

Desenvolupament Àsia L’Índia britànica Indoxina (França) Data: 1947. Països resultants: Índia i Pakistan. Després, Bangla Desh. Procés pacífic. Protagonistes: Gandhi, Nehru. Problemes pendents: el Caixmir. Altres possessions britàniques Ceilan: 1946. Independència pacífica. Birmània: 1948. Independència pacífica. Malàisia: 1957. Independència conflictiva. Indoxina (França) Data: 1954. Països: Vietnam del Nord, Vietnam del Sud, Laos, Cambodja. Protagonistes: Ho Chi Mihn. Procés violent. Indonèsia (Països Baixos) Data: 1949. Protagonistes: Sukarno.

Desenvolupament Orient Mitjà Un territori especialment problemàtic El subsòl té les reserves petrolíferes més grans del planeta. El procés de descolonització no va atendre les necessitats del territori. En molts d’aquests països van prendre el poder oligarquies corruptes, per la qual cosa es van succeir revolucions i s’hi van instal·lar diversos governs autoritaris. El conflicte araboisraelià El 1948 l’ONU va aprovar la partició de Palestina i la creació de l’Estat d’Israel. Els països àrabs veïns no van acceptar la resolució. Es van succeir quatre guerres entre Israel i els seus veïns. El problema palestí Els palestins no van acceptar la partició del seu territori i van declarar la guerra a Israel. Israel va ocupar territori palestí i des de llavors continua el conflicte, amb una gran quantitat de palestins refugiats en altres països.

Desenvolupament Àfrica El Magrib L’Àfrica subsahariana Algèria (França): 1962. Procés violent. Marroc (França i Espanya): 1956/1969. Procés pacífic tret d’una guerra contra Espanya per l’Ifni. Sàhara Occidental (Espanya): 1975. Ocupat pel Marroc. L’Àfrica subsahariana Possessions britàniques: Ghana, Sierra Leone, Nigèria, Uganda, Kenya, etc. Entre el 1957 i el 1965. Tots els processos pacífics, tret de Kenya. Possessions franceses: Guinea, Senegal, etc. Entre el 1955 i el 1975. Processos pacífics. Congo Belga: República del Congo. 1960. Procés pacífic. Colònies portugueses: Cap Verd, Moçambic i Angola. 1975. Processos violents.

Conseqüències Problemes econòmics Dependència de l’exterior: - Dependència financera. - Dependència tecnològica. - Dependència comercial. Desarticulació de l’agricultura. Creixement demogràfic molt elevat i descompensat amb els recursos. Endeutament econòmic amb l’exterior. Problemes polítics i socials Diferències en les estructures sanitàries i educatives. Inestabilitat política. Conflictes interns. Conflictes internacionals. Fortes desigualtats entre la població.

Descolonització i Tercer Món

Les etapes del procés descolonitzador Mapa de la descolonització i territoris no autònoms a l’actualitat

Països sorgits dels antics imperis colonials asiàtics La descolonització de l’Àsia Països sorgits dels antics imperis colonials asiàtics

L’Orient Mitjà Desmembrament de l’Imperi otomà després de la Primera Guerra Mundial

La creació de l’Estat d’Israel Proposta de l’ONU i primera i segona guerres araboisraelianes

Israel i Palestina després L’expansió israeliana entre La creació de l’Estat d’Israel Israel i Palestina després dels acords del 1994 i el 1995 L’expansió israeliana entre el 1967 i el 1993

Les colònies espanyoles a l’Àfrica en el segle xx La descolonització de l’Àfrica Les colònies espanyoles a l’Àfrica en el segle xx

La descolonització de l’Àfrica Mapa de la descolonització a l’Àfrica

Mapa de l’Índex de Desenvolupament Humà (IDH) L’herència colonial Mapa de l’Índex de Desenvolupament Humà (IDH)

L’herència colonial Algunes diferències entre el nord i el sud L’intercanvi desigual

Enllaços d’interès Web de l’ONG Intermón-Oxfam que ofereix informació, exposada amb plantejaments didàctics adequats, sobre el desenvolupament i el comerç. Web amb informació sobre relació nord-sud, situació social i dels drets humans a diverses parts del món. Document i anàlisi d’ACNUR sobre la descolonització. Es pot descarregar. Aquest web proporciona, a més d’una exposició del tema, informació bibliogràfica i fílmica, un mapa conceptual i un glossari.