La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

15 El món comunista ESQUEMA RECURSOS INTERNET.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "15 El món comunista ESQUEMA RECURSOS INTERNET."— Transcripción de la presentación:

1 15 El món comunista ESQUEMA RECURSOS INTERNET

2 L’ENFONSAMENT DEL COMUNISME
Esquema de continguts EL BLOC COMUNISTA L’URSS després de Stalin Les democràcies populars a l’Europa de l’Est L’expansió del comunisme pel món L’ENFONSAMENT DEL COMUNISME

3 Recursos El món comunista Evolució dels principals sectors econòmics.
Canvis en l’estructura de les exportacions soviètiques L’esplendor econòmica de l’URSS Països sota l’òrbita o la influència de l’URSS Països del COMECON Comuna agrícola xinesa L’expansió del comunisme a l’Àsia oriental Taxes anuals de creixement a la Unió Soviètica Països sorgits de la desintegració de l’URSS Manifestació a Praga el 1989 per reclamar la fi del comunisme Berlinesos travessant el mur el 1989

4 L’URSS després de Stalin
Desestalinització L’època Brejnev Frenada de qualsevol política reformista. Immobilisme polític i ferri govern de les elits del PCUS. Es distingeixen dues fases econòmiques: fins a la fi de la dècada del 1970 l’economia va créixer, posteriorment va entrar en una forta crisi. Khruixtxov, el nou líder de l’URSS, comença un procés de condemna i revisió de les polítiques estalinistes. Té lloc una certa obertura política i econòmica a l’URSS i als seus països satèl·lit. La nomenklatura del PCUS, tement els efectes de l’obertura, destitueix Khruixtxov.

5 Les democràcies populars a la Europa de l’Est
Els aspectes polítics Els aspectes econòmics L’origen de la dominació soviètica sobre l’Europa oriental es remunta al final de la Segona Guerra Mundial i es va desenvolupar durant la guerra freda. Va sorgir el model de «països satèl·lit» totalment dependents de Moscou. L’URSS va establir en aquests països sistemes polítics i socials a imatge i semblança seva, sense comptar amb l’opinió de les poblacions respectives. L’economia dels països de l’est d’Europa es va subordinar a les necessitats econòmiques de la Unió Soviètica. La complementarietat econòmica es va gestar al voltant del COMECON, tot i que sempre va ser una organització molt dependent de l’URSS. Als anys vuitanta les economies comunistes van entrar en una crisi greu.

6 L’expansió del comunisme pel món
Àsia Amèrica Àfrica El cas més important va ser el de la Xina. Durant l’etapa de Mao Zedong, a la Xina es va desenvolupar un model propi d’implantació del comunisme, que es va anomenar maoisme. A partir de la mort de Mao, el model es va transformar i va admetre molts trets capitalistes, però el poder ha continuat en mans del Partit Comunista xinès. El comunisme també es va estendre per altres territoris: Corea del Nord, Vietnam, Laos i Cambodja. El règim cubà de Fidel Castro es va orientar cap al model soviètic en tots els aspectes. Va tenir el suport de l’URSS, però quan aquesta es va dissoldre, va entrar en una crisi profunda. El govern de Salvador Allende, per la seva banda, va intentar implantar el socialisme a Xile amb mètodes democràtics. Però el cop d’estat del general Pinochet va posar un final tràgic a l’experiència. A l’Àfrica es va generar un corrent de pensament autòcton que cercava la síntesi entre la cultura africana i el socialisme marxista. Però aquesta interpretació no va tenir cap realització pràctica. Els models socialistes africans, per exemple Etiòpia o Angola, es van inspirar en el model soviètic. En el context de la guerra freda, l’URSS va sostenir aquests règims per raons estratègiques.

7 L’ENFONSAMENT DEL COMUNISME
El govern de Gorbatxov a l’URSS La caiguda del comunisme a Europa i la resta del món L’obertura de l’URSS va afavorir el qüestionament del comunisme a tots els països d’Europa. Tots els règims comunistes van caure entre el i el 1991. A la resta del món també van caure els règims comunistes, amb tres excepcions: La Xina, que va mantenir una dictadura de partit únic. Cuba, que manté el socialisme en una greu crisi social i econòmica. Corea del Nord, amb una dictadura tirànica que manté tots els elements de l’estalinisme. El programa reformista de Gorbatxov es va centrar en la perestroika i en la glasnost. Aquestes reformes al final van fracassar i van provocar la caiguda del règim soviètic. L’afebliment del poder central de l’Estat soviètic va provocar una eclosió nacionalista que es va acabar amb la independència de tots els territoris no russos de l’URSS.

8 El món comunista

9 L’URSS després de Stalin
Evolució dels principals sectors econòmics

10 L’URSS després de Stalin
Canvis en l’estructura de les exportacions soviètiques

11 L’esplendor econòmica de l’URSS
L’URSS després de Stalin L’esplendor econòmica de l’URSS

12 Les democràcies populars a l’Europa oriental
Països sota l’òrbita o la influència de l’URSS

13 Les democràcies populars a l’Europa oriental
Països del COMECON

14 Comuna agrícola xinesa
La Xina, un altre gegant comunista Comuna agrícola xinesa

15 L’expansió del comunisme a la resta del món
L’expansió del comunisme a l’Àsia oriental

16 Taxes anuals de creixement a la Unió Soviètica
L’enfonsament del bloc comunista Taxes anuals de creixement a la Unió Soviètica

17 Països sorgits de la desintegració de l’URSS
L’enfonsament del bloc comunista Països sorgits de la desintegració de l’URSS

18 L’enfonsament del bloc comunista
Manifestació a Praga el 1989 per reclamar la fi del comunisme Berlinesos travessant el mur el 1989

19 Enllaços d’interès Web especialitzat en l’anàlisi de la figura i l’obra de Salvador Allende. Monogràfic de la BBC sobre el despertar econòmic xinès. Web que conté una secció especialitzada en biografies de líders polítics de tot el món. També hi ha informació sobre aspectes socials i de desenvolupament. Pàgina oficial del diari governamental cubà Granma.


Descargar ppt "15 El món comunista ESQUEMA RECURSOS INTERNET."

Presentaciones similares


Anuncios Google