La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Tema 13 La integració d’Espanya a Europa. El paper d’Espanya en el context europeu i mundial.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Tema 13 La integració d’Espanya a Europa. El paper d’Espanya en el context europeu i mundial."— Transcripción de la presentación:

1 Tema 13 La integració d’Espanya a Europa. El paper d’Espanya en el context europeu i mundial

2 1. La integració d’Espanya a Europa.
Ingrés al Mercat Comú Europeu: Qüestió política: impuls a la Transició. Qüestió econòmica: importacions i exportacions prioritàries. Decepció en les negociacions, especialment amb França. Petició d’ingrés en l’OTAN: Desig d’occidentalització de UCD. Desig d’adequació de l'exèrcit a esquemes democràtics. Petició en juny de 1981 amb suport de UCD, dreta i nacionalistes bascos i catalans. Posició totalment contrària del PSOE. Govern socialista: Acostament a França i Gran Bretanya. Entrada en CEE en 1986. Referèndum per no eixida de l’OTAN en 1986.

3 2. El paper d’Espanya en el context europeu i mundial.
Relacions amb Iberoamèrica i el món àrab. Política iberoamericana: Enfrontament amb EUA. Reunions periòdiques de caps de l’estat (“Cumbre Imberoamericana”. Món Àrab: Política d’equilibri amb Marroc i Algèria amb abandonament dels sahrauís. Relacions amb l’Estat de Israel. Relacions amb l’Església: Consens per no convertir en motiu d’enfrontament. Acord concordatari de 1979. Dificultats en l’etapa socialista per temes educatius.

4 Els anys noranta: Relació amb els EUA: Homogeneïtzació:
Recolzament a la formació de la Unió Europea, acords de Maastricht. Creació del fons europeu de cohesió. Relació amb els EUA: Reducció de la presència militar des de 1988. Recolzament al procés d’obertura soviètica i unió d’Alemanya. Homogeneïtzació: Participació primera Guerra de Irak, baix patrocini de l’ONU en 1991. Conferència de Madrid per acord entre israelians i palestins. Institut Cervantes. Figures internacionals destacades: Federico Mayor Zaragoza: director de la UNESCO. Juan Antº Samaranch: president del COI. Javier Solana: secretari general de l’OTAN.


Descargar ppt "Tema 13 La integració d’Espanya a Europa. El paper d’Espanya en el context europeu i mundial."

Presentaciones similares


Anuncios Google