La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Operacions de final d’exercici. Els comptes anuals

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Operacions de final d’exercici. Els comptes anuals"— Transcripción de la presentación:

1 Operacions de final d’exercici. Els comptes anuals
7 u n i t a t Operacions de final d’exercici. Els comptes anuals

2

3 Operacions de final d’exercici
Un cop registrades totes les operacions de l’exercici al llibre Diari, l’empresa ha de comptabilitzar altres operacions, amb la finalitat que els comptes anuals expressin la imatge fidel del patrimoni, de la situació financera i del resultat de l’exercici. Es divideixen en: Operacions de pretancament Càlcul del resultat Assentament d’exercici Operacions de pretancament L’objectiu de les operacions de pretancament és aconseguir que la comptabilitat de l’empresa expressi fidelment la situació dels diferents elements patrimonials. Regularització d’existències Consisteix en adequar els saldos dels comptes d’existències al que realment hi ha al magatzem el 31 de desembre.

4 Operacions de pretancament
Desquadrament de caixa La finalitat d’aquesta operació és adequar el saldo final del compte (570) Caixa, € als diners reals que hi ha a la caixa de l’empresa al tancament. Els desquadraments es comptabilitzaran als comptes (669) Altres despeses financeres, si la diferència és negativa, o (769) Altres ingressos financers, si la diferència és positiva. Correccions valoratives Es registraran les amortitzacions i els deterioraments de valor. Provisions Es determinaran els passius que resultin indeterminats respecte del seu import o de la data de cancel·lació. Les provisions es valoraran a la data de tancament de l’exercici pel valor actual de la millor estimació possible de l’import necessari per cancel·lar o transferir a un tercer l’obligació.

5 Operacions de pretancament
Reclassificació de drets de cobrament i deutes S’hauran de registrar com a Actiu o Passiu corrent els drets i les obligacions que, pel pas del temps, es realitzin o es cancel·lin en un període de temps de fins a un any. Registre de les operacions no formalitzades Es comptabilitzaran les operacions de compra o de venda que s’han produït, però de les quals encara no s’ha rebut o formalitzat la factura. Ajustos per periodificació Consisteixen en la realització dels ajustos necessaris per tal que en l’exercici només quedin registrades les despeses i els ingressos corresponents a aquest any, independentment del moment en què se’n produeixi el pagament o el cobrament. (480) Despeses anticipades. • (485) Ingressos anticipats. • (567) Interessos pagats per anticipat. • (568) Interessos cobrats per anticipat.

6 Operacions de pretancament
Liquidació de l’IVA Es determinarà l’import que l’empresa haurà d’ingressar a la Hisenda Pública o que li serà retornat mitjançant la compensació de les quotes d’IVA meritat i IVA deduïble. Impost sobre beneficis Es calcularà l’impost sobre societats a partir del resultat de l’exercici un cop realitzats els ajustos corresponents. Càlcul del resultat El Pla General de Comptabilitat estableix que els comptes anuals d’una empresa estan integrats pels següents documents, que formen una unitat: Balanç de situació Representa el patrimoni de l’empresa.

7 Compte de pèrdues i guanys
Càlcul del resultat Compte de pèrdues i guanys Recull el resultat de l’exercici. Estat de canvis en el Patrimoni net Informa dels canvis registrats en el Patrimoni net com a conseqüència d’una sèrie d’operacions. En el PGC es presenta en dos llibres: Estat d’ingressos i despeses reconegudes i Estat total de canvis en el patrimoni net. Estat de fluxos d’efectiu Informa sobre l’origen i la utilització dels actius monetaris representatius d’efectiu i altres actius líquids equivalents, classificant els moviments per activitats i indicant la variació neta d’aquesta magnitud en l’exercici. Memòria Completa, amplia i comenta la informació continguda en els documents que integren els comptes anuals.

8 Assentament del tancament
L’objectiu de l’assentament de tancament és tancar la comptabilitat d’un exercici econòmic. Per això, es tanquen tots els comptes dels grups 1 a 5 del Pla General de Comptabilitat. Aplicació de resultats de l’exercici Amb el benefici obtingut com a conseqüència de les operacions al llarg de l’exercici, l’empresa pot o ha d’utilitzar diferents alternatives: Compensació de pèrdues Si l’empresa té registrades pèrdues d’anys anteriors, compte (121) Resultats negatius d’exercicis anteriors, quan obtingui un resultat positiu el pot utilitzar per compensar-lo. Reserva legal Es destinarà obligatòriament una xifra igual al deu per cent del benefici de l’exercici a la reserva legal fins que arribi, com a mínim, al vint per cent del capital social. Es registra al compte (112) Reserva legal.

9 Aplicació de resultats de l’exercici
Reserves especials Són les reserves establertes per qualsevol disposició de tipus legal amb caràcter obligatori. S’anoten al compte (114) Reserves especials. Reserves estatutàries La societat pot establir als seus estatuts l’obligació que l’empresa destini cada any una part dels resultats positius a dotar una reserva, que, per aquest motiu, rep el nom d’estatutària. Es comptabilitzen al subcompte (1141) Reserves estatutàries. Retribució als administradors La remuneració dels administradors ve fixada als estatuts socials i pot ser una quantitat acordada cada any a la junta general d’accionistes o una participació en els beneficis. S’anoten al mateix compte que les parts de fundador: (551) Compte corrent amb socis i administradors.

10 Aplicació de resultats de l’exercici
Distribució de dividends Un cop que s’ha cobert el previst a la llei o els estatuts, es poden determinar els dividends, que són la part dels beneficis que es reparteixen entre els socis en proporció al capital que haguessin desemborsat. N’hi ha de dos tipus: Dividends a compte: es reparteixen abans d’haver finalitzat l’exercici econòmic “a compte” del benefici que se n’espera obtenir. S’ha de registrar al compte (557) Dividend actiu a compte. Dividends complementaris: es reparteixen un cop finalitzat l’exercici econòmic i determinat el resultat. Romanent El compte (120) Romanent registra l’import dels beneficis no repartits ni aplicats específicament a cap altre compte, després de la distribució de resultats.


Descargar ppt "Operacions de final d’exercici. Els comptes anuals"

Presentaciones similares


Anuncios Google