La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

FORMES JURÍDIQUES D’EMPRESES

Presentaciones similares


Presentación del tema: "FORMES JURÍDIQUES D’EMPRESES"— Transcripción de la presentación:

1 FORMES JURÍDIQUES D’EMPRESES

2 Tipus d’empreses Empresa individual - Empresari individual
- Societat civil privada Societats - Societat civil pública - Societat mercantil * Col·lectiva * Comanditària simple * Comanditària per accions * Limitada * Anònima * Laboral - Societats d’interès social * Cooperatives Personalistes Capitalistes

3 Empresari individual L’empresa no té personalitat pròpia diferente de la de l’empresari. Personalitat física. És necessari ser major d’edat i tenir plena disposició del béns propis. El propietari dirigeix personalment la gestió i respon dels deutes amb tot el seu patrimoni (responsabilitat il·limitada) No fa falta un capital mínim de constitució La raó social ha de ser el nom del titular El benefici tributa per L’IRPF

4 SOCIETAT CIVIL PRIVADA
Contracte (document privat) pel qual dues o més persones s’obliguen a posar en comu diners, béns o industria. Voluntad de repartir-se els guanys Es consideren empreses individuals. Han de tenir un objecte lícit Responsabilitat il·limitada davant terceres persones. No hi ha mínim de capital El benefici és declarat pels socis individualment al IRPF

5 CLASSES DE SOCIETATS

6 SOCIETAT CIVIL PÚBLICA
Té les mateixes característiques que la societat civil privada però el contracte s’ha de recollir en escriptura pública davant notari, per tant, a diferència de la civil privada, aquesta té personalitat jurídica pròpia S’ha d’inscriure en el registre mercantil

7 SOCIETAT COL·LECTIVA Adequada per a un nombre reduit de socis. Mínim, 2 . No hi ha màxim. Tots els socis intervenen en la gestió de l’empresa. Poden apareixer socis industrials que només aporten treball però no poden intervenir en la gestió de l’empresa.

8 Els socis responen dels deutes socials de manera personal, solidària i il·limitada.
No hi ha mínim de capital social per a la constitució. La raó social és el nom de tots el socis, o el d’un d’aquest acompanyat de l’expressió “i cia”. Sempre ha d’anar seguit de l’expressió “societat col·lectiva” (S.C) Tributen per l’impost sobre societats.

9 SOCIETAT COMANDITÀRIA SIMPLE
Coexisteixen dos tipus de socis: - Socis col·lectius: Intervenen directament en la gestió i responen de manera personal, solidaria i il·limitada. - Socis comanditàris: Únicament aporten capital, participen en els resultats sense intervenir en la gestió. Tenen responsabilitat limitada davant tercers. Nombre mínim de socis, 2 (un col·lectiu i un comanditari)

10 La condició de soci no es pot transmetre lliurament sense autorització dels altres socis.
No hi ha capital mínim per la seva constitució. La raó social està formada pel nom de tots els socis col·lectius seguit de “societat en comandita” Tributen per l’impost sobre societats.

11 SOCIETAT COMANDITÀRIA PER ACCIONS
Les característiques són bàsicament iguals a la comanditària simple amb les diferències següents: La participació dels socis comanditàris està representada per accions. Han de tenir un capital mínim de ,21 € Com a mínim ha d’haver 3 socis i almenys un ha de ser col·lectiu (aquest s’encarrega de la gestió de l’empresa) La raó social pot ser qualsevol nom seguit de societat en comandita per accions o s. en c. per a.

12 SOCIETAT DE RESPONSABILITAT LIMITADA
Mínim de socis: 1 (unipersonals) o més La responsabilitat dels socis està limitada al capital aportat El capital social està dividit en participacions i no pot ser inferior a 3005,06 € La raó social està formada pel nom seguit de societat de responsabilitat limitada o societat limitada o SRLo SL Per a la transmissió de participacions s’ha de comunicar als administradors la decisió de traspàs ja que tenen dret preferent els socis restants. Tributen per l’impost sobre societats

13 S’ha de constituir en escriptura pública davant notari que s’haurà d’inscriure en el Registre Mercantil. La escriptura ha d’incloure els estatuts de la societat. La gestió i l’administració de la societat s’encarrega als següents òrgans: - La Junta General→ Òrgan de deliberació i decisió - Els administradors→ S’encarreguen de l’administració de l’empresa. Pot ser una sola persona o un consell d’administració.

14 Societat anònima El nombre de socis per a la constitució pot ser un o més (persones físiques o jurídiques). La responsabilitat dels socis és limitada al capital aportat El capital és divideix en parts alíqüotes anomenades accions (titols o anotacions en compte) El capital mínim de constitució és de ,21. En el moment de la creació el capital ha d’estar totalment subscrit i desemborsat en un 25% La raó social és el nom de la societat seguit de societat anònima o SA. La transmisión de les accions és lliure. Tributen per l’impost sobre societats.

15 S’ha de constituir en escriptura pública, que s’ha de inscriure en el Registre Mercantil en el termini de dos mesos.. L’escriptura ha d’incloure els estatuts. Dos òrgans: - Junta general ordinària - Junta general extraordinària - Junta Universal Junta general Administradors

16 DRETS DELS ACCIONISTES
Dret a participar en els beneficis socials Dret preferent de subscripció de noves accions Dret d’assistència i vot a les juntes Dret a impugnar els acords socials que siguin contraris a la llei o als estatuts.

17 SOCIETATS LABORALS Són SA o SL a les que, almenys el 51% del capital és propietat dels treballadors de caràcter indefinit Cap soci no pot tenir més del 33% del capital. El nombre mínim de socis és de 4 , dels quals tres han de ser socis treballadors. Existixen dos tipus d’accions o participacions: Classe laboral Classe general Poden contractar a treballadors que no siguin socis, peò amb limitacions. La rao social està formada pel nom seguit de SRLL o SAL

18 Per a la transmisió d’accions i participacions de la classe laboral es donarà preferència per a l’adquisició : 1) Als treballadors indefinits que no siguin socis 2) Als socis treballadors 3) Als socis de classe general 4) Als altres treballadors. Han de constituir obligatòriament un fons especial de reserva amb el 10% del benefici líquid obtingut. S’han de constituir en escriptura pública i s’han d’inscriure en el registre mercantil. També s’han d’inscriure en el registre de societats laborals de cada comunitat autònoma.

19 SOCIETAT COOPERATIVA “És una associació de persones físiques o jurídiques amb interessos i necessitats comunes, que desenvolupen una activitat empresarial. Els excedents s’imputen als socis una vegada atesos els fons comunitaris. Creen un patrimoni comú que no es pot repartir sense afany de lucre”.

20 CARACTERÍSTIQUES Poden ser de 2 tipus: Cooperatives de 1r grau Tenen 5 socis que, normalment, són persones físiques. Cooperatives de 2n grau Tenen 3 socis i estan integrades per cooperatives que són persones jurídiques. la incorporació i baixa de socis és voluntària i lliure la responsabilitat del socis de la cooperativa és limitada. (els estatuts poden establir la responsabilitat il·limitada) El capital mínim es fixa als estatuts.

21 Cap soci no pot posseir més del 25% del capital en les cooperatives de 1r grau , ni més del 45% en les cooperatives de 2n grau. La raó social ha d’incloure l’expressió “societat cooperativa” o “s. coop.C” El 30% dels excedents s’han de destinar al fons de reserva obligatori i al fons d’educació i promoció S’ha de constituir en escriptura pública amb estatuts. S’ha d’inscriure en el Registre General de Cooperatives Organs: - Asamblea general → Òrgan suprem de decisió. Aprovació dels comptes anuals , imputació de l’exceden i politica general. - Consell rector → Ôrgan de govern, gestió i representació. - Els interventors→Censura dels comptes anuals (són socis)


Descargar ppt "FORMES JURÍDIQUES D’EMPRESES"

Presentaciones similares


Anuncios Google