La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

7 u n i t a t Els valors mobiliaris. La renda variable.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "7 u n i t a t Els valors mobiliaris. La renda variable."— Transcripción de la presentación:

1 7 u n i t a t Els valors mobiliaris. La renda variable

2

3 El sistema financer relacionat amb els valors mobiliaris
En aquests mercats, els agents amb excedent de recursos adquireixen els títols emesos pels agents demandants de fons en els mercats de valors mobiliaris. Com tot sistema financer, el relacionat amb els valors mobiliaris està integrat per instruments, mercats, intermediaris i institucions financeres. Instruments financers Els documents financers que representen la participació d’una persona física o jurídica en una societat, ja sigui com a propietari de part de la societat o com a prestamista, són els instruments financers. Mercats financers Un mercat de valors mobiliaris és el lloc o mecanisme on es compren i venen els valors mobiliaris, fixant-se’n els preus. Una altra de les classificacions més esteses és la que distingeix entre: Mercats d’emissió (primaris). Mercats de negociació (secundaris).

4 El sistema financer relacionat amb els valors mobiliaris
Intermediaris financers Les empreses i particulars no acuden directament al mercat de valors, sinó a través d’uns intermediaris com són les agències i societats de valors, les entitats bancàries, etc. Institucions L’organisme públic encarregat de vigilar el correcte funcionament dels mercats de valors és la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Aquest organisme vigila la transparència en els mercats de valors i la correcta formació dels preus en aquests mercats. Característiques dels valors mobiliaris Com tot producte financer, els valors mobiliaris es caracteritzen per tres factors: rendibilitat, risc i liquiditat. Aquests tres factors no són independents sinó que estan interrelacionats.

5 Característiques dels valors mobiliaris
Rendibilitat La finalitat de tot inversor que adquireix valors mobiliaris és que aquests valors produeixin uns rendiments econòmics positius. En el cas dels valors, aquests rendiments provenen de les rendes generades per la inversió (interessos i dividends) i de la diferència entre el preu de transmissió i el d’adquisició. Risc Es pot definir el risc com la possibilitat que la rendibilitat real de l’operació sigui inferior a la rendibilitat esperada, podent arribar fins i tot a la pèrdua total o parcial del capital invertit. Els riscos més freqüents són: riscos ocasionats pel funcionament del mercat, riscos que afecten l’emissor i riscos financers. Liquiditat En els valors mobiliaris, es mesura per la rapidesa amb què es pot transformar una inversió en efectiu. La negociació en un mercat oficial incrementa la liquiditat dels valors mobiliaris.

6 La renda variable Les accions Es defineixen com el valor mobiliari que representa cada una de les parts en què es divideix el capital de les societats anònimes. Són la contrapartida que rep el soci (accionista) per les aportacions realitzades a aquest capital. Adjudiquen al seu posseïdor la condició de propietari, a més de donar-li el dret a percebre els beneficis generats per la societat i a participar en la seva gestió a través de la junta general d’accionistes, de la qual són membres certs propietaris. Es generen dos tipus de drets al titular d’una acció: Drets polítics: - Dret a rebre informació. - Dret d’assistència i vot. Drets econòmics: - Dret a participar en els beneficis. - Dret a la quota de liquidació. - Dret de subscripció preferent. - Dret de transmissió de les accions pròpies.

7 La renda variable Les accions
Els dividends actius: són el possible resultat positiu d’un exercici que es decideix repartir entre els socis (pot anar dotat a reserves, en comptes de a dividends actius). A la pràctica, si durant l’exercici econòmic, es preveu que l’empresa tindrà beneficis, se sol repartir un dividend a compte dels resultats d’aquest exercici. Un cop tancat l’exercici, es repartiria un dividend complementari a l’anterior. Ampliació de capital: és l’increment dels recursos propis d’una societat a través de noves aportacions dels socis al seu capital social, amb l’objectiu de poder finançar futures inversions. Prima d’emissió: en cas que les accions s’emetin sobre el parell, és a dir, per sobre del seu valor nominal, la prima d’emissió seria la diferència entre el valor nominal i el preu d’emissió.

8 Els intermediaris en el mercat de valors
La renda variable Les accions Transmissió de les accions: aquesta és una altra de les vies per obtenir rendiments econòmics a les accions, a part dels dividends. Els intermediaris en el mercat de valors Són les entitats autoritzades i supervisades per la CNMV per operar amb valors mobiliaris. Les empreses de serveis d’inversió (ESI): entitats que compleixen uns requisits d’honorabilitat, solvència i professionalitat que estan autoritzades per la CNMV i tenen forma jurídica de societat anònima. Altres intermediaris supervisats per la CNMV: Societats i fons de capital risc. Institucions d’inversió col·lectiva. Societats gestores de fons de titulització.

9 La renda variable La borsa de valors
Es defineix com la institució en què es compren i venen valors amb una negociació que ha estat sol·licitada i admesa. Sistema borsari espanyol: a Espanya, hi ha quatre borses, situades a Madrid, Bilbao, Barcelona i València. A més, les accions de les empreses amb major volum de contractació s’intercanvien a través d’una plataforma informàtica que interconnecta els quatre mercats, denominada SIBE (Sistema d’Interconnexió Borsària Espanyola). A grans trets, podem dir que la borsa de valors, com a mercat, té les característiques d’un mercat de capitals, d’un mercat al comptat, d’un mercat secundari, d’un mercat regulat, d’un mercat centralitzat, d’un mercat tancat i d’un mercat de contractació cega. Els índexs borsaris són registres estadístics que mesuren l’evolució dels valors que integren el mercat, comparant el seu preu en dues dates diferents. L’índex més representatiu del mercat continu espanyol és l’Ibex 35.

10 La renda variable La borsa de valors
Operacions en borsa: les operacions a la borsa consisteixen en compravenda de valors: el comprador lliura diners i, a canvi, el venedor lliura accions. Les operacions que es duen a terme a la borsa són sempre al comptat, entenent-se al comptat tot pagament realitzat en els 3 dies hàbils següents al tancament de l’operació. Per poder operar en borsa, es necessita un compte de valors i un compte corrent o d’estalvi. Les ràtios borsàries: en borsa, s’usen uns quocients o ràtios que permeten a possibles inversors valorar si el preu d’una acció és alt o baix. Són de gran utilitat quan es comparen amb dades de la mateixa societat en un altre moment o d’altres societats del seu sector econòmic en el mateix moment. Els més usats són: Rendibilitat borsària. Benefici per acció. PER (Price Earning Ratio). Payout.


Descargar ppt "7 u n i t a t Els valors mobiliaris. La renda variable."

Presentaciones similares


Anuncios Google