La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Les compres i les vendes en el PGC

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Les compres i les vendes en el PGC"— Transcripción de la presentación:

1 Les compres i les vendes en el PGC
1 u n i t a t Les compres i les vendes en el PGC

2

3 Grups / subgrups que hi intervenen
Dins del Pla General Comptable, es poden diferenciar dos grans grups: Grup 3: Existències Es registraran al principi o al final de l’exercici els actius posseïts per ser venuts en el curs normal de l’explotació, en procés de producció o en forma de materials o subministraments per ser consumits en el procés de producció o en la prestació de serveis. Inclou els següents subgrups, que figuraran a l’Actiu corrent del balanç: Subgrup 30. Mercaderies. Subgrup 31. Matèries primeres. Subgrup 32. Altres aprovisionaments. Subgrup 33. Productes en curs. Subgrup 34. Productes semiacabats. Subgrup 35. Productes acabats. Subgrup 36. Subproductes, residus i materials recuperats. Aquests comptes només funcionaran amb motiu del tancament de l’exercici amb la finalitat de regularitzar les existències d’acord amb l’inventari corresponent.

4 Grups / subgrups que hi intervenen
Subgrups 60 i 70: Compres i Vendes Aquests comptes s’utilitzaran per registrar els moviments en les existències al llarg de l’exercici. Les Compres es consideren una despesa per a l’empresa i es registraran al subgrup 60, en comptes específics de Compres. Les Vendes es consideren un ingrés per a l’empresa i es registraran al subgrup 70, en comptes específics de Vendes. D’on s’obté la informació a comptabilitzar? Per poder registrar aquests fets comptables, seran necessaris documents justificants dels quals obtenir la informació de les diverses operacions relacionades amb la compravenda d’existències. Aquests documents són la comanda, l’albarà i la factura. La comanda i l’albarà tenen com a objecte comprovar la recepció o el lliurament de la mercaderia, mentre que la factura garanteix legalment l’operació de compravenda, per la qual cosa és l’únic document que té aplicació comptable.

5 Moment de registre dels grups
En aplicació del principi de meritació, aquestes operacions es comptabilitzaran quan ocorrin, imputant a cada exercici econòmic les despeses i els ingressos que l’afectin, independentment del moment en què se’n produeixi el pagament o el cobrament. Valoració de les compres El PGC estableix que les operacions relacionades amb les compres s’han de registrar al grup 6 Compres i despeses, i més concretament al subgrup 60 Compres. En la definició del grup 6 ens diu que comprendrà, entre altres, els “aprovisionaments de mercaderies i altres béns adquirits per l’empresa per revendre’ls, ja sigui sense alterar-ne la forma i substància, o prèvia subjecció a processos industrials d’adaptació, transformació o construcció”. Els comptes del subgrup 60 Compres s’adaptaran per les empreses a les característiques de les operacions que realitzen, amb la denominació específica que els correspongui.

6 Valoració de les compres S’inclouen al subgrup Compres:
Dins del subgrup 60, ens trobem diferents tipus de comptes: (600) Compres de mercaderies. (601) Compres de matèries primeres. (602) Compres d’altres aprovisionaments. (606) Descomptes sobre compres per pagament immediat. (607) Treballs realitzats per altres empreses. (608) Devolucions de compres i operacions similars. (609) Ràpels per compres. S’inclouen al subgrup Compres: L’import facturat pel venedor de les mercaderies després de deduir qualsevol descompte, rebaixa en el preu o altres partides similars, així com els interessos incorporats al nominal dels dèbits, i s’afegiran totes les despeses addicionals que es produeixin fins que els béns es trobin ubicats per a la seva venda; per exemple, impostos indirectes (llevat que siguin deduïbles), ports, aranzels de duanes, assegurances, etc., i altres de directament atribuïbles a l’adquisició de les existències.

7 S’inclouen al subgrup Compres: No s’inclouen al subgrup Compres:
L’IVA no suportat. No s’inclouen al subgrup Compres: L’IVA suportat deduïble, que es registrarà al compte (472) H.P. IVA suportat. Els descomptes per pagament immediat que concedeixin a l’empresa els seus proveïdors i que no es trobin inclosos a la factura, que es registraran al compte (606) Descomptes sobre compres per pagament immediat. Els descomptes i similars posteriors a la recepció de la factura originats per defectes de qualitat, incompliments o causes anàlogues, que s’hauran de comptabilitzar al compte (608) Devolucions de compres i operacions similars. Els descomptes i similars que es basin en haver assolit un determinat volum de comandes que es registraran al compte (609) Ràpels per compres. Els envasos amb facultat de devolució, que s’hauran de comptabilitzar al compte (406) Envasos i embalatges a retornar a proveïdors. La problemàtica comptable dels envasos i embalatges amb facultat de devolució s’analitzarà a la unitat dedicada als creditors i deutors per operacions comercials.

8 Valoració de les vendes
El PGC estableix que les operacions relacionades amb les vendes s’han de registrar al grup 7 Vendes i ingressos, i més concretament al subgrup 70 Vendes de mercaderies, de producció pròpia, de serveis, etc. La definició del grup 7 especifica que s’hi inclourà, entre altres, “l’alienació de béns i la prestació de serveis que són objecte del tràfic de l’empresa”. El subgrup 70 està integrat pels comptes següents: (700) Vendes de mercaderies. (701) Vendes de productes acabats. (702) Vendes de productes semiacabats. (703) Vendes de subproductes i residus. (704) Vendes d’envasos i embalatges. (705) Prestacions de serveis. (706) Descomptes sobre vendes per pagament immediat. (708) Devolucions de vendes i operacions similars. (709) Ràpels sobre vendes.

9 S’inclouen al subgrup Vendes: No s’inclouen al subgrup Vendes:
El preu acordat per als béns o serveis després de qualsevol descompte, rebaixa en el preu o altres partides similars que l’empresa pugui concedir, així com els interessos incorporats al nominal dels crèdits. Tot i això, s’hi podran incloure els interessos incorporats als crèdits comercials amb venciment no superior a un any que no tinguin un tipus d’interès contractual, quan l’efecte de no actualitzar els fluxos d’efectiu no sigui significatiu. No s’inclouen al subgrup Vendes: Les despeses relacionades amb les vendes; per exemple, transports, assegurances, duanes, etc., que siguin a càrrec del venedor, que es registraran als comptes del grup 6 que corresponguin, en funció de la naturalesa de la despesa. Les quantitats rebudes per compte de tercers que no formaran part dels ingressos per vendes i prestació de serveis. Es registraran als comptes del grup 7 que corresponguin, en funció de la naturalesa de l’ingrés.

10 No s’inclouen al subgrup Vendes:
L’IVA meritat, que es registrarà al compte (477) H.P. IVA repercutit. Els descomptes per pagament immediat que concedeixi l’empresa als seus clients amb posterioritat a l’emissió de la factura, que es registraran al compte (706) Descomptes sobre vendes per pagament immediat. Els descomptes i similars posteriors a l’emissió de la factura originats per defectes de qualitat, incompliments o causes anàlogues, que s’hauran de comptabilitzar al compte (708) Devolució de vendes i operacions similars. Els descomptes i similars concedits per haver assolit un determinat volum de vendes, que s’hauran de registrar al compte (709) Ràpels sobre vendes. Els envasos i embalatges carregats en factura als clients amb facultat de devolució, que es registraran al compte (437) Envasos i embalatges a retornar per clients.


Descargar ppt "Les compres i les vendes en el PGC"

Presentaciones similares


Anuncios Google