La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

L’immobilitzat intangible. Arrendaments i altres operacions similars

Presentaciones similares


Presentación del tema: "L’immobilitzat intangible. Arrendaments i altres operacions similars"— Transcripción de la presentación:

1 L’immobilitzat intangible. Arrendaments i altres operacions similars
5 u n i t a t L’immobilitzat intangible. Arrendaments i altres operacions similars

2

3 Immobilitzat intangible
Actius no monetaris sense aparença física susceptibles de valoració econòmica, així com els avançaments a compte lliurats a proveïdors d’aquests immobilitzats. Els comptes d’aquest subgrup figuraran a l’Actiu no corrent del Balanç, a l’epígraf I Immobilitzat intangible. Normes de registre i valoració Els criteris continguts a les normes relatives a l’immobilitzat material s’aplicaran als elements de l’immobilitzat intangible. Els elements de l’immobilitzat intangible, a l’igual que els elements de l’immobilitzat material, també es valoraran inicialment com a norma general pel preu d’adquisició o el cost de producció. Per al reconeixement inicial d’un immobilitzat de naturalesa intangible, cal que aquest immobilitzat compleixi el criteri d’identificabilitat: Serà separable: susceptible de ser separat de l’empresa i venut, cedit, lliurat per a la seva explotació, arrendat, etc. Sorgirà de drets legals o contractuals.

4 Immobilitzat intangible
Despeses d’investigació i desenvolupament La investigació és la indagació original i planificada que persegueix descobrir nous coneixements i una superior comprensió dels existents en els terrenys científic o tècnic. El desenvolupament és l’aplicació concreta dels assoliments obtinguts per la investigació. Tant desenvolupament com investigació es poden dur a terme a la pròpia empresa o bé encarregar-se a un organisme extern. Tot i això, sempre s’han de registrar als comptes Compte (200) Investigació i Compte (201) Desenvolupament. Resta de l’immobilitzat intangible La resta dels comptes de l’immobilitzat intangible que formen el subgrup 20 són els següents: Compte (202) Concessions administratives: en aquest compte es comptabilitzen les despeses efectuades per a l’obtenció de drets d’investigació o d’explotació atorgats per l’Estat o altres Administracions Públiques.

5 Immobilitzat intangible
Resta de l’immobilitzat intangible Compte (203) Propietat industrial: comptabilitzarà l’“import satisfet per la propietat l’ús o a la concessió de l’ús de les diferents manifestacions de la propietat industrial, en els casos en què s’hagin d’inventariar per l’empresa adquirent”. Compte (205) Drets de traspàs: s’hi anotarà l’import satisfet pels drets d’arrendament de locals, en què l’adquirent i nou arrendatari se subroga en els drets i les obligacions del transmitent i antic arrendatari derivats d’un contracte anterior. Compte (206) Aplicacions informàtiques: en aquest compte comptabilitzarem “l’import satisfet per la propietat o pel dret a l’ús de programes informàtics tant adquirits a tercers com elaborats per la pròpia empresa”.

6 Immobilitzat intangible
Resta de l’immobilitzat intangible La incorporació a l’Actiu de l’immobilitzat intangible és equivalent a la de l’immobilitzat material. Es pot donar de dues formes diferents: l’adquisició a tercers o la fabricació. Adquisició a tercers: segons la forma de pagament que acordin comprador i venedor, la compra d’immobilitzat material es pot donar en efectiu o mitjançant el compte corrent bancari, amb pagament ajornat, amb pagament ajornat documentat mitjançant lletra de canvi o mitjançant pagament anticipat. Fabricació: en la fabricació, ens podem trobar amb dues situacions diferents: Que l’empresa construeixi l’element amb els seus propis mitjans. Que encarregui a tercers la seva construcció. Pèrdues de valor Els elements d’immobilitzat intangible solen patir depreciacions. Si la pèrdua és irreversible, parlarem d’amortització. Si la pèrdua és reversible, parlarem de deterioraments de valor. Si la pèrdua és per qüestions tecnològiques, parlarem d’obsolescència.

7 Immobilitzat intangible
Pèrdues de valor Amortització És la comptabilització de la pèrdua de valor irreversible al final de cada exercici econòmic. Per registrar comptablement les amortitzacions, el PGC estableix la utilització del compte (680) Amortització de l’immobilitzat intangible. Deteriorament de valor Els elements de l’immobilitzat també poden patir una pèrdua de valor reversible que, seguint el principi de prudència, també s’haurà de registrar. Per registrar la pèrdua per deteriorament, existeix el compte (690) Pèrdues per deteriorament de l’immobilitzat intangible. Obsolescència L’immobilitzat intangible pot patir una pèrdua total del seu valor degut a la seva obsolescència absoluta. Per a aquests fets, el PGC estableix la utilització del compte (670) Pèrdues procedents de l’immobilitzat intangible.

8 Immobilitzat intangible
Enajenación Alienació L’alienació és l’acte jurídic mitjançant el qual una persona o entitat confereix l’ús o el dret d’un bé a una altra. Per comptabilitzar l’alienació d’un element de l’immobilitzat intangible, caldrà seguir els passos següents: 1. El valor comptable: serà igual al saldo que presenti el compte corresponent a l’immobilitzat de què es tracti menys el saldo dels comptes d’amortització acumulada i deteriorament de valor. 2. Càlcul del benefici o la pèrdua: la diferència entre l’import que s’obtingui d’un element de l’immobilitzat intangible, descomptats els costos de venda i el seu valor comptable, determinarà el benefici o la pèrdua que sorgeixen en donar de baixa aquest element. 3. Comptabilització de l’operació de venda: l’últim pas consisteix en registrar l’operació de venda. En aquest moment, cal donar de baixa tant l’immobilitzat intangible venut com els comptes correctors d’amortització acumulada i de deteriorament de valor.

9 Arrendaments i altres operacions de naturalesa similar
Qualsevol acord pel qual l’arrendador cedeix a l’arrendatari, a canvi de percebre una sèrie de quotes, el dret a utilitzar un actiu durant un període de temps determinat. Arrendament financer: es dóna quan, de les condicions econòmiques d’un acord d’arrendament, es dedueixi que es transfereixen substancialment tots els riscos i beneficis inherents a la propietat de l’actiu objecte del contracte. Quan l’acord d’arrendament inclou opció de compra. Si l’acord d’arrendament no inclou opció de compra. Arrendament operatiu: és un acord mitjançant el qual l’arrendador cedeix a l’arrendatari el dret a usar un actiu durant un període de temps determinat, a canvi de percebre un import únic o una sèrie de pagaments o quotes, sense que es tracti d’un arrendament de caràcter financer.

10 Arrendaments i altres operacions de naturalesa similar
Venda amb arrendament financer posterior: es tracta d’una situació en què una alienació queda connectada al posterior arrendament dels actius alienats. D’aquest fet es desprèn que es tracta d’un mètode de finançament i, en conseqüència, d’un arrendament financer. L’arrendatari no variarà la qualificació de l’actiu, ni reconeixerà beneficis ni pèrdues derivades d’aquesta transacció. Addicionalment, registrarà l’import rebut amb abonament a una partida que posi de manifest el corresponent Passiu financer. La càrrega financera total es distribuirà al llarg del termini de l’arrendament i s’imputarà al compte de pèrdues i guanys de l’exercici en què es meriti.


Descargar ppt "L’immobilitzat intangible. Arrendaments i altres operacions similars"

Presentaciones similares


Anuncios Google