La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Prevenció de riscos a les escoles d’Educació Infantil

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Prevenció de riscos a les escoles d’Educació Infantil"— Transcripción de la presentación:

1 Prevenció de riscos a les escoles d’Educació Infantil
Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport B l a n q u e r n a Prevenció de riscos a les escoles d’Educació Infantil Prevenció de riscos a les escoles d’Educació Infantil Servei de Prevenció Mancomunat Escolar

2 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
Patis i terrasses Condicions generals Calefacció Ventilació Endolls Joguines Material psicomotricitat Personal Fauna Flora Normativa Adreces d’interès Dormitoris Cuina Biberoneria Sala lactants Sala de canvi Cotxets Serveis Farmaciola Escales Aules Balcons Façana Finestres Versió PDF (text) Visita guiada Consells de navegació Entrada

3 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
Condicions generals EDIFICI El local ha d’estar situat a la planta baixa o, com a màxim, en el primer pis. Els edificis disposaran de subministrament d’aigua potable procedent de l’abast públic, per presa directa. Les aigües residuals s’hauran d’abocar al sistema de clavegueres municipals.

4 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
façana EDIFICI S’han de revisar periòdicament els elements exteriors com frontisses, sotabalcons, rajoles, ornaments decoratius, rètols,... per evitar accidents.

5 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
entrades / sortides EDIFICI Suprimir les barreres arquitectòniques per tal de facilitar l’accés: als disminuïts físics i sensorials, als cotxets...

6 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
entrades / sortides EDIFICI Si la sortida de l’edifici dóna a una via de circulació s’han de prendre les mesures necessàries.

7 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
finestres EDIFICI Es recomana les de tipus corredís o basculants. En el cas que siguin normals, els tiradors o manetes estaran fora de l’abast dels nens/es. Els vidres han de ser de seguretat per evitar que s'esmicolin en cas d’impacte.

8 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
balcons EDIFICI Han d’estar protegits amb xarxes per evitar la caiguda de qualsevol objecte al carrer. Hi ha d’haver tanques de seguretat i estar col·locades de manera que els/les nens/es no puguin enfilar-s’hi. Es recomanen les portes corredisses per evitar qualsevol traumatisme.

9 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
patis i terrasses EDIFICI El sòl ha de ser tou (sorra, terra, gespa, terres especials de cautxú o similars), per evitar traumatismes importants en cas de caigudes.

10 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
patis i terrasses EDIFICI Sortints cantelluts. Vidres grans que no siguin de seguretat. Plantes perilloses. Desnivells massa pronunciats. Qualsevol altre possible agent traumatitzant, càustic o tòxic. NO !

11 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
patis i terrasses EDIFICI Les reixes han de ser altes i polides amb una protecció a la part baixa que eviti possibles rascades, esgarrapades...

12 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
patis i terrasses EDIFICI Els materials com tobogans, bancs, gronxadors, casetes, torres... han de ser inestellables i atòxics, a més, han de ser homologats i han de complir el mínim de seguretat. La seva alçada no pot ser superior a 1,50 m.

13 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
patis i terrasses EDIFICI Es prohibeix l’existència de piscines de qualsevol tipus. El sorral ha d’estar limitat i tapat.

14 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
ESCALES Els barrots de les escales han de ser verticals i amb una separació no superior a 10 cm. Els graons disposaran de material antilliscant per evitar caigudes dels nens/es.

15 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
COTXETS Els cotxets es guardaran en una zona reservada d’ús exclusiu a l’entrada.

16 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
FARMACIOLA La farmaciola estarà fora de l’abast dels/les nens/es, a una alçada mínima d’1,20 m. i degudament tancada.

17 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
SERVEIS A les aules de 3 a 6 anys hi haurà un wàter, un punt d’aigua i una banyera o dutxa per cada 10 nens. Les mides han de ser proporcionals a les mides antropomètriques dels infants. El paviment ha de ser antilliscant, no porós i fàcil de netejar.

18 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
mobiliari AULES El mobiliari ha de ser de superfície no porosa, inestellable, amb vores romes, angles arrodonits i sense sortints traumatitzants. Cal que els mobles (cuinetes, prestatges...) amb poca base estiguin fixats a les parets. Les mides han de ser proporcionals a les mides antropomètriques dels infants.

19 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
paviment AULES El paviment ha de ser amortidor, càlid, i no porós i fàcil de netejar. Es recomana evitar moquetes i esteres que acumulen pols amb facilitat perquè poden provocar al·lèrgies.

20 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
parets AULES Les parets han d’estar recobertes des del sòl fins a una alçada d’1,20 m. amb pintura o materials no porosos, impermeables, de fàcil neteja i atòxics.

21 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
Tots aquests espais annexos han d’estar al voltant de l’aula, separats per envans de vidres o finestres àmplies per tal de poder veure els infants en tot moment.

22 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
CUINA El sòl de la cuina ha de ser de material no porós i antilliscant i les parets han d’estar enrajolades. La porta d’accés a la cuina serà resistent al foc i amb molla de retorn. Les prestatgeries del rebost seran de material no porós i rentable. Els prestatges més baixos estaran situats com a mínim a 20cm. d’alçada del terra.

23 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
BIBERONERIA Disposarà d’una pica d’ús exclusiu per als menjars, un fogó i/o microones, fora de l’abast dels/les nens/es, a una alçada d’1,20m., i un armari per als estris.

24 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
SALA de LACTANTS A la sala dels lactants hi haurà termòmetres de paret. La franja tèrmica idònia es considera entre 18 i els 21ºC. Els angles de les portes tindran una protecció anti- pinça-dits.

25 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
DORMITORIS Els dormitoris han d’estar aïllats acústicament i han d’impedir un nivell de soroll de 50 decibels. Els llits han de ser de superfície plana i dura.

26 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
SALA DE CANVI El canviador serà de marbre o algun altre material no porós, llis i fàcilment netejable, dotat d’una vora anticaigudes amb una profunditat de cm. Disposarà d’una pica i un canviador situat a cm. d’alçada.

27 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
CALEFACCIÓ Ha de ser regulable i sense radiadors de combustible, s’ha de situar a totes les sales, inclosos els sanitaris. Per a evitar cremades convé posar un protector als radiadors.

28 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
ZONES ODORÍFERES Les zones odoríferes (cuines, sales de canvi i sanitaris) disposaran de mecanismes eficaços d’evacuació d’olors. Totes les aules, dormitoris i sales tindran un eficaç sistema de ventilació permanent i regulable.

29 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
ENDOLLS Els mecanismes elèctrics (endolls) estaran situats a una alçada mínima 1,60 m. 1,60 m.

30 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
joguines MATERIAL Les joguines seran atraumàtiques, inestellables, atòxiques, netejables i inempassables.

31 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
psicomotricitat MATERIAL El material psicomotriu ha d’estar homologat per a l’ús de l’infant. Es recomana que tot el material tèxtil sigui fàcilment rentable per evitar possibles al·lèrgies.

32 PERSONAL DOCENT I NO DOCENT
Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil PERSONAL DOCENT I NO DOCENT Tot el personal es vacunarà contra la rubeola. El personal manipulador d’aliments complirà els requisits i se sotmetrà a les revisions que preveu la legislació vigent. Es prohibeix de fumar al personal en les sales pròpies dels nens o dependències.

33 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
FAUNA Les mascotes a les aules d’educació infantil sempre hauran de ser animals que per les seves dimensions i característiques no puguin representar cap perill per als nens/es. Cal tenir cura que aquests no provoquin cap problema de tipus al·lèrgic o fòbies. El menjar dels animals no ha d’estar a l’abast dels nens.

34 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
FLORA Les plantes al centre i a les aules no haurien de punxar i cal evitar aquelles espècies tòxiques que perjudiquin la salut dels infants.

35 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
NORMATIVA ORDRE D’11 DE MAIG DE 1983, QUE REGULA LES CONDICIONS HIGIÈNICO-SANITÀRIES I DE SEGURETAT DE COMPLIMENT OBLIGAT PELS CENTRES D’ATENCIÓ ASSISTENCIAL PER A INFANTS DE MENYS DE SIS ANYS. REAL DECRETO 1004/1991, DE 14 DE JUNIO, POR EL QUE SE ESTABLECEN LOS REQUISITOS MINIMOS DE LOS CENTROS QUE IMPARTAN ENSEÑANZAS DE REGIMEN GENERAL NO UNIVERSITARIAS. ORDEN DE 4 DE NOVIEMBRE DE 1991 POR LA QUE SE APRUEBAN LOS PROGRAMAS DE NECESIDADES PARA LA REDACCION DE LOS PROYECTOS DE CONSTRUCCION DE CENTROS DE EDUCACION INFANTIL, EDUCACION PRIMARIA, EDUCACION INFANTIL Y PRIMARIA, EDUCACION SECUNDARIA OBLIGATORIA Y EDUCACION SECUNDARIA COMPLETA.

36 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
ADRECES D’INTERÈS

37 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
Els llits de baranes Es prohibeix l’ús de xarxes-sostre. L’alçada de la barana serà com a mínim de 70 cm. La separació entre els barrots serà inferior a 10 cm. El pla de suport del matalàs no deixarà buits perillosos. El llistó horitzontal inferior de la barana quedarà per dessota del matalàs.

38 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
Zona de seguretat Zona de seguretat Zona de seguretat

39 vora anticaigudes canviador pica
Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil marbre o algun altre material no porós, llis i fàcilment netejable. vora anticaigudes canviador pica 50-60 cm. 80-85 cm.

40 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil

41 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
armari fogó pica 1,20 m.

42 mobles (cuinetes, prestatges...) amb poca base
Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil mobles (cuinetes, prestatges...) amb poca base fixats a les parets. vores romes, angles arrodonits i sense sortints traumatitzants superfície no porosa, inestellable

43 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
atraumàtiques inempassables inestellables atòxiques netejables

44 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
Porta resistent al foc i amb molla de retorn. material no porós i rentable enrajolades no porós i antilliscant 20cm.

45 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
entrades sortides

46 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
tanques de seguretat

47 Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil
cautxú o similars sorra terra gespa

48 Guia de navegació Sortir i tancar el programa
Des de la pàgina principal es pot navegar per aquest CD tot utilitzant el plànol o el menú. Si el que es vol és veure la presentació, cal utilitzar l’opció del menú: “VISITA GUIADA” i seguir en totes les pantalles l’opció “SEGUIR VISITA”. Sortir i tancar el programa Tornar a la pantalla principal Tornar a la pantalla vista anteriorment Seguir a la següent pantalla programada Entrar a una pantalla d’ampliació gràfica Versió PDF Obrir arxiu de text (Es necessita tenir ADOBE READER instal.lat)

49 “Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil”
Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport “Prevenció de riscos a les escoles d’educació infantil” ha estat una producció de: Servei d’Assessorament i d’Intervenció Psicopedagògica (SAIP) Blanquerna Tecnologia i Serveis AGRAÏMENTS GUIÓ: Prof. Mª Antònia Miret FOTOGRAFIA I DISSENY: Miquel Payés Francesc Peris Centres de L’IMEB L’ORENETA ELS TRES TOMBS MAR XICA XALET DE LA PAPERERA Altres centres LLAR D’INFANTS TRICICLE LLAR D’INFANTS QUITXALLA CEIP VILARNAU LA CASA DELS INFANTS


Descargar ppt "Prevenció de riscos a les escoles d’Educació Infantil"

Presentaciones similares


Anuncios Google