La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Treballar per competències

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Treballar per competències"— Transcripción de la presentación:

1 Treballar per competències
Conxita Márquez Bellaterra, 11 de març de 2008

2 Treballar per competències
Tractament de la informació i competència digital Competència comunicativa Competència artística i audiovisual Treballar per competències Competència matemàtica Competència d’aprendre a aprendre Competència d’autonomia i iniciativa personal Competència social i ciutadana Coneixement i interacció amb el món

3 Per què els nous currículums plantegen el desenvolupament de competències dels nens i nenes?
Una societat democràtica necessita ciutadans preparats per participar en les decisions que es prenen col·lectivament. El món del treball actual exigeix persones capaces de “canviar de feina”. El desenvolupament d’Internet fa que la informació estigui a l’abast de tothom però cal saber comprendre-la i actuar amb saviesa.

4 Canvis en el concepte de competència derivats de les TIC i de les noves formes d’organització del treball? Responsabilitat Bona conducta i disciplina Iniciativa Fonamentada en la resolució de problemes Expertesa Fonamentada en l’experiència Formació Una vegada i per sempre Al llarg de tota la vida Interdepèndencia Seqüencial En xarxa Aprenentatge Passiu i individual Actiu i autoaprenentatge Training and learning for competence, EU, 2002

5 Què s’entén per competència?
En el llenguatge col·loquial es diu: Aquesta metgessa és competent (ho fa bé) Les competències (funcions, atribucions) de la comunitat autònoma Hi ha una gran competència (disputa) entre les empreses per..... “aptitud, expertesa, idoneïtat per fer alguna cosa...”

6 Què s’entén per competència?
“Capacitat d’actuar eficaçment en situacions diverses, complexes i imprevisibles; es recolza en coneixements, però també en valors, habilitats, experiència...” (Eurydice, 2002)

7 Què comporta a la pràctica?Un exemple
Contingut del currículum: “Conèixer que caracteritza les plantes” (Cicle mitjà) Què ens hem de proposar que aprenguin els nens i nenes? A utilitzar aquest coneixement en la seva vida personal (i professional futura), quan hagi de prendre decisions d’actuació o quan desitgi continuar aprenent.

8 Un exemple de pregunta per avaluar si l’alumnat sap argumentar una actuació
CEIP Bellaterra. 3º EP

9 Què ha d’haver après l’alumnat per respondre preguntes d’aquest tipus?
A llegir textos “llargs”. Idees bàsiques i abstractes sobre què necessiten els éssers vius per poder créixer i reproduir-se. A aplicar aquestes idees a una situació no treballada a classe. A relacionar aquests coneixements amb una actuació. A escriure un text que doni raons ben fonamentades (o exposar-la oralment) d’una manera que d’altres l’entenguin.

10 Què comporta treballar d’aquesta manera?
Integració de coneixements (saber, saber fer i saber ser i estar) en la resolució de problemes (complexitat). Funcionalitat del coneixement (aplicació a situacions socialment rellevants, imprevisibles). Autonomia de l’alumnat per aprendre i per actuar eficaçment per poder fer-ho al llarg de tota la vida

11 Idees per aprofundir: Cal distingir entre “aprendre” informacions i aprendre coneixements que promouen “ser competent” Per exemple, “aprenem sobre els arbres del pati o del bosc”. Si ens centrem només en preguntar-nos sobre els seus noms i les seves característiques, no és un saber que comporti aprendre a actuar.

12 Per fonamentar com actuar ens cal respondre preguntes com: D’on ha sortit l’arbre? Què necessita una llavor per germinar? Què passa dins de la llavor quan germina?…

13 Per poder prendre decisions ....
Quines accions plantejaríeu als veïns per recuperar els boscos i com els hi argumentaríeu que són adequades?

14 Un exemple a partir d’una pregunta PISA
La informació la trobem a internet, però necessitem disposar de coneixements per trobar-la i per avaluar-la Un exemple a partir d’una pregunta PISA Els astrònoms prediuen que, vist des de Neptú, hi haurà un trànsit de Saturn sobre la cara del Sol en algun moment d’aquest segle. Quines tres de les paraules subratllades serien més útils per tal de buscar mitjançant internet o en una biblioteca quan es donarà aquest trànsit?

15 Idees per aprofundir: Organització del treball per aprendre
Aprenem quan fem (manipulem i pensem quines són les nostres idees i maneres de fer)… Tot interaccionant amb els altres, comparant. Revisant els nostres punts de vista inicials. Parlant, llegint, escrivint. Quan som capaços de reconèixer els errors i trobem camins per superar-los.

16 Experimentem, observem,
recollim dades, les representem… CEIP Bellaterra. 3º EP

17 I ens preguntem… Un alumne va preguntar:
“Per què la ratlla no ha sortit recta?”

18 Treballar per desenvolupar competències implica canvis
De l’ensenyament per saber De l’aprendre per poder seguir estudiant De l’escola separada Al saber per actuar a l’aprendre per estar preparat per la vida i per poder continuar aprenent al llarg de tota la vida a l’escola connectada en xarxes (on la família és fonamental)

19 I les famílies Quan a Isidore Rabí, premi Nobel de física, li van preguntar què li havia ajudat a ser científic, respongué: Al sortir de l’escola, totes les altres mares jueves de Brooklin preguntaven als seus fills: “Què heu après avui a l’escola?”. En canvi la meva mare deia “Izzy, t’has plantejat avui alguna bona pregunta?” Christine Chin 2004

20 És una utopia aconseguir que els alumnes siguin competents i que nosaltres siguem competents en ajudar-los a ser-ho? “La utopia està a l’horitzó. Camines dues passes, ella s’allunya i l’horitzó corre deu passes més enllà. Aleshores per què serveix la utopia?. Doncs ens serveix per caminar” Eduardo Galeano

21 Treballar per competències
Conxita Márquez Bellaterra, 11 de març de 2008


Descargar ppt "Treballar per competències"

Presentaciones similares


Anuncios Google