Descargar la presentación
La descarga está en progreso. Por favor, espere
Publicada porVeronica Peralta Modificado hace 6 años
1
TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT Baix Vallès
Amb el SUPORT de: INDUSTRIES QUÍMIQUES DEL VALLÈS INKEMIA UGT CAMBRA DE COMERÇ DE BARCELONA FUNDACIÓ HOSPITAL DE MOLLET CONSORCI RESIDUS DEL VALLÈS AGRUPACIÓ INDUSTRIALS BAIX VALLÈS Programa de suport al desenvolupament local , PDL. Convocatòria 2012.
2
OBJECTIUS HIPÒTESI TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT,
Baix Vallès OBJECTIUS Sensibilitzar vers una activitat sostenible i saludable en el territori implicant als agents relacionats. Promoure el discurs entre els agents relacionats sobre alimentació i salut, i seguretat alimentària. Facilitar i promoure la interacció entre les iniciatives empresarials del sector agroalimentari i del sector salut, en un marc de cooperació públic – privat, en el marc del Baix Vallès i al llarg de l’eix viari de la C-17 i de la B-30, creant sinergies amb els projectes en marxa. Animar el treball en xarxa per a afavorir l’eficàcia i rendibilitat del cicle de vida dels productes. HIPÒTESI La dinamització i foment de la coordinació entre els agents relacionats amb l’activitat agroalimentària i de salut, reforçarà la competitivitat del territori, mitjançant el diàleg que condueixi a determinar estratègies de futur sostenibles, rentables i diferencials, així com a definir les línies d’acció concretes que permetin reforçar la taula i coordinar als diversos agents en la mateixa direcció estratègica. CARACTERÍSTIQUES DEL PROGRAMA
3
BAIX VALLÈS: gestió compartida
TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès Territori BAIX VALLÈS: gestió compartida Àmbit prioritari en activitat econòmica, ocupació i indústria CARACTERÍSTIQUES DEL PROGRAMA: territori
4
TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès La interrelació entre alimentació i salut ha anat creixent en els darrers anys en la perspectiva socioeconòmica. Les indústries alimentaries i l’accent en els productes de proximitat i agroecològics cada vegada fan més aportacions per a millorar la qualitat de vida i salut de la població. Afegeixen salut a la vida. Fan desenvolupament científic, investigador, de responsabilitat i autoregulació. Participen en el foment d’hàbits saludables, formació i informació als grups consumidors. Subministren més productes variats, més saludables i segurs. PERTINÈNCIA DEL PROGRAMA: una interrelació creixent
5
INDUSTRIA ALIMENTÀRIA
TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès IMPORTÀNCIA ECONÒMICA DEL SECTOR ALIMENTACIÓ I SALUT EN L’ENTORN COMARCAL Pes diferencial d’indústria farmacèutica i relacionats (indústria auxiliar i química farmacèutica) a la comarca, amb empreses clarament líders en el seu nínxol de mercat. En l’àmbit de les tecnologies mèdiques, dues de les primeres empreses a nivell català es situen a la comarca. Fundació Sanitària de Mollet, nucli assistencial per la salut i el benestar. Projectes en definició: Clúster de les ciències de la vida, Pol emprenedor per a la salut al Baix Vallés... INKEMIA, centre per a R+D+i, clarament vinculat amb el sector salut i biotecnologia. * Primer negoci de la comarca amb gairebé 120 empreses de mes de 3 M€ i més de M€ de facturació. * Pes molt important de fabricants de productes alimentaris: Important presència d’empreses MARQUISTES MULTINACIONALS. Empreses locals de petita o mitjana dimensió, líders en els seus segments. Certa especialització en segments creixents del sector alimentari: productes ecològics i plats preparats. Indústria auxiliar amb les empreses líders internacionalment i amb fort component valor afegit. Presència GRAN DISTRIBUCIÓ. INDUSTRIA ALIMENTÀRIA SALUT RADIOGRAFIA: activitat econòmica
6
AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès
TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès La industria alimentària catalana ocupa una posició líder en el conjunt d’Espanya L’entorn de Barcelona, com ara el Vallès Oriental: concentra un gran volum de producció: 18% sobre el conjunt d’activitats. i la major part de les activitats d’investigació, innovació i inversió estrangera que genera el sector. De les empreses agroalimentàries de la comarca, el 20,8% es troben a Granollers i el 9,4% a Mollet del Vallès. El sector agroalimentari del Vallès Oriental factura uns milions d'euros anuals. Grans Empreses líders en facturació, ubicades a Granollers i Mollet del Vallès: Kraft Foods España Biscuits Holdings Sara Lee Southern Europe Bimbo RADIOGRAFIA DE L’ACTIVITAT AGROALIMENTÀRIA_Generalitats entorn
7
AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès
TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès La industria alimentària catalana ocupa una posició líder en el conjunt d’Espanya Catalunya: clúster avançat en alimentació, una de les principals especialitzacions productives important know-how en producció i tecnologia alimentària líder en proveïdors d’ingredients i en empreses d’empaquetatge RADIOGRAFIA DE L’ACTIVITAT AGROALIMENTÀRIA_Generalitats entorn
8
AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès
TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès La indústria de l’alimentació, begudes i tabac és la primera branca industrial en volum de negoci de Catalunya (18% del total). El sector concentra empreses, moltes d’elles a l’àrea metropolitana de Barcelona, generant llocs de treball directes. RADIOGRAFIA DE L’ACTIVITAT AGROALIMENTÀRIA_Generalitats entorn
9
AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès
TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès Nº EMPRESES INDUSTRIALS BAIX VALLÈS 34 empreses,18% del total d’empreses agroalimentàries de la comarca. Incloent les empreses de Santa Perpètua i Polinyà, fan un total de 52 empreses. Gairebé el 2% dels assalariats del Baix Vallès treballen a la indústria alimentària. DISTRIBUCIÓ INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA: Total Comarca Vallès Oriental: 203 Municipis al voltant C17: 108 Només Baix Vallès: 34 7 6 2 1 4 11 RADIOGRAFIA DE L’ACTIVITAT AGROALIMENTÀRIA_Baix Vallès
10
AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès
TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès Resta C17: Aiguafreda, Canovelles, Granollers, La Garriga, L’Atmella del Vallès, Les Franqueses del Vallès, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Tagamanent RADIOGRAFIA DE L’ACTIVITAT AGROALIMENTÀRIA_Baix Vallès i entorn
11
AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès
TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès % sobre el total agroalimentari de cada territori RADIOGRAFIA DE L’ACTIVITAT AGROALIMENTÀRIA_Baix Vallès i entorn
12
..../... TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès
En el territori del Baix Vallès i a la comarca del Vallès Oriental, la indústria alimentària i la indústria de la salut tenen un paper molt destacat, tot generant un gran volum de negoci i desenvolupant-se iniciatives col·laboratives en la producció agroecològica com a Gallecs. Pel que fa a l'alimentació, el territori compta amb una gran presència de marques multinacionals, però també empreses locals, de petita o mitjana dimensió, líders en els seus segments i iniciatives importants vers el producte local i agroecològic. També té un pes molt important la indústria farmacèutica i existeixen centres de R+D+I vinculats al sector de la biotecnologia i la salut. ..../... RADIOGRAFIA ALIMENTACIÓ I SALUT: els agents i l’oportunitat de col·laboració
13
Millora en la composició dels productes
TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès ALIMENTACIÓ I SALUT a la industria : una sinergia com a resposta a noves demandes Productes per a persones amb diabetis Millora en la composició dels productes Montornès del V. Parets del V. Projectes d’innovació per a millores nutricionals i funcionalitat envasos (menys greixos, sucre, calories, ...) Promoció d’hàbits de salut Granollers Parets del V. BONES PRÀCTIQUES (alguns exemples)
14
per a posar en valor i treballar en....
TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès L’educació alimentària, des de la infància fins als adults com a mecanisme essencial per una millor qualitat de vida. El paper de la producció local i ecològica com a garant d’una forma d’alimentar-se més saludable i sostenible. La recuperació de les llavors i dels productes tradicionals El rol dinamitzador dels agents públics a fi de promoure el concepte d’alimentació sana i equilibrada amb el suport del món de la salut. Cercar noves formes i mecanismes per reduir el impacte mediambiental de les activitats productives i de comercialització dels productes alimentaris, tot millorant la xarxa des de la producció al consum per a reduir, reciclar i revaloritzar els productes TAULA INTERSECTORIAL per a posar en valor i treballar en.... POTENCIALS ÀMBITS D’ACTUACIÓ CONJUNTA DE LA TAULA
15
Qualitat i Seguretat Alimentària Salut i Qualitat de vida
TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès Qualitat i Seguretat Alimentària Escenari de futur: increment del nivell de la seguretat alimentària Salut i Qualitat de vida Tendència creixent: Producte de proximitat Producte ecològic Aliments funcionals Recerca - Desenvolupament - Innovació conjunta (R+D+I) Oportunitat de finançament: Horizon 2020. nou programa marc de recerca i innovació de la Unió Europea ( ) Cadena alimentaria Sinergia estratègica per a la creació de valor: Apropar als diferents subjectes Establir aliances Cercar noves oportunitats conjuntes TAULA INTERSECTORIAL Una cooperació públic privada cercant estratègies en comú POTENCIALS ÀMBITS D’ACTUACIÓ CONJUNTA DE LA TAULA
16
TAULA INTERSECTORIAL per a fomentar la cooperació empresarial
AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès TAULA INTERSECTORIAL per a fomentar la cooperació empresarial Cooperació empresarial: punt estratègic i fonamental de les cadenes de valor. Cadena alimentaria: Sinergia per a la creació de valor. Xarxa estratègica que reconeix la necessitat mútua de treballar junts per identificar objectius estratègics, que comparteixen riscos i beneficis, i inverteixen temps, energia i recursos per realitzar el treball articulat. CADENA DE VALOR: Model de producció i gestió del producte que millora la competitivitat i introdueix noves variables. Element clau que assegura la seguretat alimentària i el control de productes. POTENCIALS ÀMBITS D’ACTUACIÓ CONJUNTA DE LA TAULA
17
Una oportunitat per a treballar plegats en escenaris de futur
Oportunitats i reptes marcats per les característiques de l’entorn I les estratègies supraterritorials TAULA INTERSECTORIAL AGROALIMENTACIÓ I SALUT, Baix Vallès TAULA INTERSECTORIAL Una oportunitat per a treballar plegats en escenaris de futur Oportunitats i reptes marcats per les característiques de l’entorn I les estratègies supraterritorials Oportunitat de finançament per al sector agroalimentari Inversió en R+D com una solució necessària perquè el sector agroalimentari europeu sigui competitiu a través d'un augment sostenible de la productivitat agrícola al llarg de tota la cadena alimentària Estratègia per a l'especialització intel·ligent de Catalunya Alimentació i Salut, 2 dels sectors clau per a la transformació del sector productiu cap a un creixement intel·ligent, sostenible i integrador. L’objectiu principal d’aquest instrument és impulsar noves activitats econòmiques en àmbits emergents, basades en una oportunitat de mercat, en una necessitat tecnològica o en nou coneixement generat a partir de la col·laboració d’agents d’àmbits diferents. POTENCIALS ÀMBITS D’ACTUACIÓ CONJUNTA DE LA TAULA
Presentaciones similares
© 2025 SlidePlayer.es Inc.
All rights reserved.