La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Presentació 9: De la Introducció a la Generalització

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Presentació 9: De la Introducció a la Generalització"— Transcripción de la presentación:

1 Presentació 9: De la Introducció a la Generalització
Projecte PAC: Programa didàctic inclusiu per a atendre a l’aula l’alumnat amb necessitats educatives diverses. Una investigació avaluativa. Ministeri de Ciència i Innovació (Referència: SEJ /EDUC) El PROGRAMA CA/AC (“Cooperar per Aprendre/Aprendre a Cooperar”) PER ENSENYAR A APRENDRE EN EQUIP Presentació 9: De la Introducció a la Generalització Equip de treball: Pere Pujolàs i José Ramón Lago (Coords.), Mila Naranjo, Olga Pedragosa, Gemma Riera, Jesús Soldevila, Glòria Olmos, Alba Torner i Carles Rodrigo Laboratori de Psicopedagogia ( )

2 Etapes del procés de formació/assessorament
1. INTRODUCCIÓ 2. GENERALITZACIÓ 3. CONSOLIDACIÓ Procés de formació/assessorament A nivell més individual A nivell més col·lectiu El professor o la professora “tasta” el Programa CA/AC tot aplicant alguna dinàmica de grup i algunes estructures cooperatives en alguna UD. El professor o la professora aplica d’una forma més sistemàtica el Programa CA/AC en alguna àrea i/o en algun grup. El professor o la professora utilitza una ESTRUCTURA CO-OPERATIVA en totes les seves classes: “Ja no sabria fer classe d’una altra manera” 0. SENSIBILITZACIÓ Ponència en Jornades, conferència… Un primer grup de professors/es del centre “tasta” el Programa CA/AC tot aplicant alguna dinàmica de grup i algunes estructures cooperatives en alguna UD. Mentre el primer grup aplica l’AC d’una forma més sistemàtica en alguna àrea o grup, un segon grup de professors/es s’inicia en el Programa CA/AC L’aprenentatge cooperatiu s’incorpora al projecte del centre com a tret singular, i es crea la Comissió de Coordinació de l’AC per a vetllar pel seu compliment Laboratori de Psicopedagogia ( )

3 Etapes del procés de formació/assessorament
INTRODUCCIÓ GENERALITZACIÓ CONSOLIDACIÓ CONSOLIDACIÓN Grup Profes. 1 1r Curs Grup Profes. 1 Grup Profes. 2 2n Curs Grup Profes. 1 Grup Profes. 2 Grup Profes. 3 3r Curs Grup Profes. 1 Grup Profes. 2 Grup Profes. 3 4t Curs Grup Profes. 4 Grup Profes. 3 Grup Profes. 1 Grup Profes. 2 5è Curs… Grup Profes. 4 Grup Profes. 5 Laboratori de Psicopedagogia ( )

4 Etapa de Generalització
L’Etapa de Generalització A nivell individual A nivell de centre Aplicació de forma sistemàtica i de manera cada vegada més generalitzada de l’aprenentatge cooperatiu a la meva aula Acompanyament dels companys i companyes que s’inicien en l’aprenentatge cooperatiu Coordinació del professorat d’un mateix nivell, cicle o departament que vol generalitzar l’aprenentatge cooperatiu a la seva aula. Introducció de l’Aprenentatge Cooperatiu a nou professorat del centre PLA de PRESENTACIÓ i SUPORT al professorat que s’introdueix en el PROGRAMA CA/AC PLA de GENERALITZACIÓ del PROGRAMA CA/AC Laboratori de Psicopedagogia ( )

5 Etapa de Generalització
Participants de cada centre (Educació Infantil i Primària): Etapa / Cicle Participants Etapa Generalització Participants Etapa Introducció Educació Infantil Cicle Inicial Educ. Primària Cicle Mitjà Educ. Primària Cicle Superior Educ. Primària Amb els participants de 2n any (Etapa de Generalització) Amb els participants de 1r any (Etapa d’Introducció) Seminari d’AC a nivell de zona: Coordinador/a de cada centre Assessor/a del Servei Educatiu Assessor/a UVic Sessions en el propi centre: Marc Teòric I Marc Teòric II Dinàmiques de grup (Àmbit A) Estructures (Àmbit B) Marc Teòric III Unitat Didàc. + Pla de l’Equip Seminari d’AC a cada centre: Coordinador/a de cada centre Assessor/a del Serv. Educatiu Participants Etapa de Generalització Interacció entre participants de 1r any (Etapa d’Introducció) i de 2n any (Etapa de Generalització): Observació d’una pràctica Pràctica acompanyada Pràctica autònoma Participants 2n. Any: Seminari d’AC del centre Participants 1r. Any que s’introdueixen en l’AC Sessió general: Assessor/a de la UVic Assessor/a del Servei Educatiu Coordinador/a de cada centre Participants Etapa de Generalització PLA DE GENERALITZA-CIÓ del Programa CA/AC PLA DE PRESENTACIÓ i SUPORT al professorat que s’inicia en el Programa CA/AC Laboratori de Psicopedagogia ( )

6 Etapa de Generalització
PLA DE GENERALITZA-CIÓ del Programa CA/AC Participants 2n. Any: Seminari d’AC del centre PLA DE PRESENTACIÓ I SUPORT al professorat que s’inicia en el Programa CA/AC Participants 1r. Any que s’introdueixen en l’AC Anglès Tecnologia CC Experiment. Ciències Socials Participants de cada centre (Educació Secundària): Ed. Física, etc. Música Matemàtiques Llengua Participants Etapa Introducció Participants Etapa Generalització Departament Amb els participants de 2n any (Etapa de Generalització) Amb els participants de 1r any (Etapa d’Introducció) Seminari d’AC a nivell de zona: Coordinador/a de cada centre Assessor/a del Servei Educatiu Assessor/a UVic Sessions en el propi centre: Marc Teòric I Marc Teòric II Dinàmiques de grup (Àmbit A) Estructures (Àmbit B) Marc Teòric III Unitat Didàc. + Pla de l’Equip Seminari d’AC a cada centre: Coordinador/a de cada centre Participants Etapa de Generalització Interacció entre participants de 1r any (Etapa d’Introducció) i de 2n any (Etapa de Generalització): Observació d’una pràctica ràctica acompanyada Pràctica autònoma Sessió general: Assessor/a de la UVic Assessor/a del Servei Educatiu Coordinador/a de cada centre Participants Etapa de Generalització Laboratori de Psicopedagogia ( )

7 Etapa de Generalització PLA GENERAL DE L’ASSESSORAMENT
Punt de partida: Qui formarà part del Seminari d’AC del centre (1er any)? Quins professors/es s'incorporaran al projecte (1er any)? Cada professor/a: En quin grup i/o en quina àrea aplicaré el Programa CA/AC? A nivell de centre: En quins grups i/o en quines àrees s’aplicarà el Programa CA/AC? Primer semestre Entre 1er. i 2on sem. Segon semestre Sessió 1: Marc teòric IV Pla de Treball Personalitzat Quadern i Plans de l’Equip Combinació de tècniques i estructures Sessions de treball en el centre: Seminari 1: Valoració de les actuacions de l’Àmbit A (dinàmiques de grup) i de les actuacions de l’Àmbit B (estructures i UD cooperatives) Sessions de treball en el centro: Pla de Generalització (1er. Semestre): Anàlisi del grau de cohesió dels grups Planificació i aplicació de dinàmi-ques de grup de l’Àmbit A Planificació i apli-cació de les actuacions de l’Àmbit B i C Pla de Presenta-ció i Suport (1er. Semestre): Marc teòric I Marc teòric II Planificació, aplicació i valoració d’alguna dinàmica de grup de l’Àmbit A. Planificació, aplicació i valoració d’alguna estructura simple de l’Àmbit B Pla de Generalització (1er. Semestre): Anàlisi del grau de cohesió dels grups Planificació i aplicació de dinàmi-ques de grup de l’Àmbit A Planificació i apli-cació de les actuacions de l’Àmbit B i C Pla de Presenta-ció i Suport (2on. Semestre): Planificació, aplicació i valoració d’una UD amb algunes estructures simples de l’Àmbit B. Marc teòric III Planificació, aplicació i valoració d’una UD + un Pla de l’Equip Seminari 2: Valoració de les actuacions de l’Àmbit C (Plans de Treball Personalitzats, Quadern de l’Equip i Plans de l’Equip) Sessió 2: Valoració final Pas a l’Etapa de Consolidació: Incorporació de l’AC a la programació del centre Creació de la Comissió de Coordinació de l’AC Laboratori de Psicopedagogia ( )

8 Etapa de Generalització
PLA de GENERALITZACIÓ 1. Planificació del primer semestre (setembre-gener): Punt de partida: Grup i àrea on s’aplicarà el Programa CA/AC Decisions sobre l’Àmbit A: Anàlisi de la cohesió del grup Dinàmiques de grup a aplicar Decisions sobre l’Àmbit B: Estructures a aplicar en les activitats fixes o regulars Estructures a aplicar en les UD estàndard Tècniques e estructures a aplicar en les UD singulars Decisions sobre l’Àmbit C: Quadern de l’Equip i Pla de l’Equip 2. Valoració del primer semestre 3. Planificació del segon semestre (febrer-juny): Punt de partida… Decisions sobre l’Àmbit A… Decisions sobre l’Àmbit B… Decisions sobre l’Àmbit C… Plantilla Laboratori de Psicopedagogia ( )

9 Etapa de Generalització
PLA de PRESENTACIÓ i SUPORT al professorat que s’introdueix en el PROGRAMA CA/AC Professor/a (2on. any) “acompanyant” Professor/es (1er any) “acompanyats/des” --- Contingut: Qui ho farà? (1) Com? (2) Marc teòric I Presentació: Conceptes bàsics. El procés de formació/assessorament Marc teòric II El Programa CA/AC: Àmbits d’intervenció Àmbit A Presentació: Dinàmiques de Grup per a la cohesió del grup classe Planificació, aplicació i valoració d’alguna dinàmica de grup Integrant-se en el Seminari d’AC del centre quan analitzen la cohesió dels grups i planifiquen les dinàmiques de grup que aplicaran. Amb la col·laboració d’algun/a company/a que ja té experiència... (1): Assessor/a del Servei Educatiu; Coordinador/a del centre; company/a del centre (2): Materials a utilitzar (Documents, presentacions power point; video; autoinforme, qüestionaris... Laboratori de Psicopedagogia ( )

10 Etapa de Generalització
PLA de PRESENTACIÓ i SUPORT al professorat que s’introdueix en el PROGRAMA CA/AC Contingut: Qui ho farà? (1) Com? (2) Àmbit B Presentació: Estructures cooperatives simples per aprendre en equip Planificació, aplicació i valoració d’alguna estructura cooperativa simple Integrant-se en el Seminari d’AC del centre quan analitzen la cohesió dels grups i planifiquen les dinàmiques de grup que aplicaran. Amb la col·laboració d’algun/a company/a que ja té experiència... Presentació: Unitat Didàctica amb activitats cooperatives Planificació, aplicació i valoració d’una UD amb algunes activitats cooperatives Marc teòric III Presentació: Ensenyar a treballar en equip. El Plans i el Quadern de l’Equip (1): Assessor/a del Servei Educatiu; Coordinador/a del centre; company/a del centre (2): Materials a utilitzar (Documents, presentacions power point; video; autoinforme, qüestionaris... Laboratori de Psicopedagogia ( )

11 Etapa de Generalització
PLA de PRESENTACIÓ i SUPORT al professorat que s’introdueix en el PROGRAMA CA/AC Contingut: Qui ho farà? (1) Com? (2) Àmbits B/C Planificació, aplicació i valoració d’una UD amb algunes activitats cooperatives i un Pla de l’Equip Integrant-se en el Seminari d’AC del centre quan analitzen la cohesió dels grups i planifiquen les dinàmiques de grup que aplicaran. Amb la col·laboració d’algun/a company/a que ja té experiència... Valora-ció final (3) Elaboració del Segon Pla de Generalització del Programa I del Segon Pla de presentació i suport al professorat que s’iniciarà en el Programa. Creació de la Comissió de Coordinació de l’AC a cada centre Assessor/a de la UVic Juntament amb el Seminari d’AC del centre (1): Assessor/a del Servei Educatiu; Coordinador/a del centre; company/a del centre (2): Materials a utilitzar (Documents, presentacions power point; video; autoinforme, qüestionaris... (3): En aquesta sessió els que han seguit el Pla de Presentació i Suport s’incorporen, a cada centre, al Seminari d’AC, del qual ja formen part els que han seguit el Pla de Generalització. Laboratori de Psicopedagogia ( )


Descargar ppt "Presentació 9: De la Introducció a la Generalització"

Presentaciones similares


Anuncios Google