La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Aproximació a la crisi de les poblacions refugiades a Europa

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Aproximació a la crisi de les poblacions refugiades a Europa"— Transcripción de la presentación:

1 Aproximació a la crisi de les poblacions refugiades a Europa
Document realitzat a partir de la presentació del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, disponible al web

2 Què és el dret d’asil? És un dret humà inclòs a la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948, desenvolupat per la Convenció de Ginebra (1951) i el Protocol de Nova York (1967), així com altres tractats internacionals i regionals com la Carta Europea de Drets Fonamentals. L’estat espanyol el reconeix a la Constitució i el regula a través de la Llei d’Asil 12/2009.

3 Per què hi ha persones que es veuen obligades a fugir del seu país?
Perquè les seves vides corren un greu perill i necessiten protecció. Actualment hi ha més de 60 milions de persones al món que pateixen aquesta situació. La guerra és la principal causa dels desplaçaments forçats, però també la persecució per raons polítiques, ètniques, d’orientació sexual o creences. No es tracta de situacions d’emergència puntual.

4 D’on fugen els refugiats
D’on fugen els refugiats? Els 10 principals països d’origen de les persones que sol·liciten asil a la UE

5 En quins països demanen asil? Nombre de sol·licituds d’asil per país

6 On estan arribant les persones que fugen?
Europa no és de cap manera el principal destí

7 Refugiats sirians als països veïns
Hi ha prop de 4 milions de sirians refugiats en cinc països. Més de 16 milions necessiten assistència dins i fora de Síria

8 Camp de refugiats Zaatari a Jordània

9 Campaments de refugiats a Turquia

10 La major part de les persones que estan arribant a Europa són refugiades?
La major part prové de països en conflicte com Síria, Eritrea i Afganistan. Al llarg del 2015 han arribat més de emigrants a través de la ruta de la Mediterrània, el 80% dels quals són refugiats potencials.

11 Campament de refugiats palestins de Yarmuk a Damasc (Síria)

12 Per on accedeixen els refugiats a Europa?

13 El risc de morir en el viatge és molt alt Nombre d’emigrants morts segons la ruta triada

14 Ruta principal cap a Alemanya

15 Per què s’estan enfortint les màfies de tràfic de persones?
Per la inexistència de vies legals segures per obtenir protecció provoca que les persones arrisquin la vida a mans de les màfies. Frontex informa que les principals xarxes de tràfic de persones operen a Turquia. Els preus fluctuen entre els i els 5.000€. No hi ha prou dades. El sistema d’enfortiment de les fronteres europees i les polítiques de contenció contribueixen a recórrer a les màfies.

16 La resposta de la UE: les quotes

17 Quines necessitats tenen els refugiats?
Les persones que cerquen asil es troben en una situació de vulnerabilitat extrema: la migració forçada pot durar mesos o anys i comportar el trànsit per diversos països abans d’arribar al lloc de destí. Les necessitats més urgents són: Alimentació, allotjament, atenció sanitària, roba. Atenció psicològica Assistència jurídica Mecanismes per a la integració (aspectes laborals, educatius, lingüístics, socials, etc.).

18 La resposta del Fons Mallorquí: cooperació municipalista
El Fons Mallorquí considera que les actuacions que pugui dur a terme a la Mediterrània davant la crisi humanitària que s’està produint per l’augment de l’afluència de persones arribades de diferents països, s’ha de fer aplicant el mateix model que es defensa en els projectes de cooperació internacional. Implicació de les administracions locals, les associacions i entitats, els pobles i les comunitats en tots els àmbits i fases de les accions de cooperació i solidaritat. Respecte del model de desenvolupament que els municipis decideixin dur a terme de forma consensuada. Foment del desenvolupament dels territoris a llarg termini. Enfortiment dels espais de consens i de concertació d’esforços per part de diferents entitats i col·lectius, tant locals com internacionals.

19 La resposta del Fons Mallorquí: viatge de prospecció
El Fons Mallorquí i els seus socis van visitar l’illa grega de Quios per treballar conjuntament amb les administracions locals i per identificar les necessitats i la millor manera de col·laborar-hi.

20 La resposta del Fons Mallorquí:
el projecte a Quios Suport a la gestió de l'acolliment i l'atenció sanitària a la població siriana refugiada a Quios

21 Principis bàsics que cal tenir en compte
Les persones refugiades fugen de la violència i la persecució, i tenen dret a rebre una protecció adequada i un acolliment digne. La compassió no és suficient. Cal actuar exigint als responsables polítics que compleixin las obligacions d’acolliment i protecció dels refugiats. Cal exigir espais de diàleg entre les administracions públiques competents i les organitzacions socials especialitzades.

22 Principis bàsics que cal tenir en compte
Cal enfortir la xarxa d’acolliment existent i facilitar que la societat civil s’hi impliqui, que se sumin esforços i evitar que es generin accions paral·leles. Cal fugir de l’assistencialisme i articular respostes conjuntes des de les administracions, les entitats i la ciutadania compromesa L’estratègia d’acolliment va més enllà de dotar de sostre i manutenció a les persones refugiades. Cal una atenció integral.

23 Recomanacions Es desaconsellen les campanyes de recollida de materials de qualsevol tipus. Són més efectives les aportacions econòmiques perquè les entitats especialitzades puguin adquirir els materials necessaris adequats per a cada circumstància.


Descargar ppt "Aproximació a la crisi de les poblacions refugiades a Europa"

Presentaciones similares


Anuncios Google