La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Els sabors de les cuines del Món

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Els sabors de les cuines del Món"— Transcripción de la presentación:

1 Els sabors de les cuines del Món
PER FER AVANÇAR AQUEST POWER POINT CLIQUEU AMB EL RATOLÍ PODREU VEURE I LLEGIR LES 12 DIAPOSITIVES AL RITME QUE VOSALTRES TRIEU. MARÇ DE 2009

2 Els sabors de les cuines del Món
QUADERN NÚM 1 Receptari del taller “Cuines del Món” Jornada Cultural del Carnaval 20 de febrer 2009 IES Lluís Domènech i Montaner REUS REVISTA REUS·XING

3 Aquest receptari, que publicarem en dos quaderns, recull els menjars que es van elaborar el dia 20 de febrer de 2009 en un dels tallers realitzats al nostre IES. en la celebració de la Segona Jornada Cultural del curs Al taller, que va tenir una acollida multitudinària, van col·laborar -en la seva preparació i desenvolupament- moltes persones, alumnes i professores : treballant, animant i …tastant. Volem fer una especial menció de les alumnes que van portar les receptes i que es van encarregar de dirigir la seva elaboració.

4 Els “chefs” de cuina MENÚ Arepas- Colòmbia i Veneçuela- de
Daniela Bolaños i Andrea Villa, (2n d’ESO) Papas arrugadas con mojo picón- Canàries- de Raquel Rodriguez, (2n d’ESO) Empanadas de queso – Bolívia- de Mónica Bimbaumer, (2n d’ESO) Humus – Marroc- de Leila Akontei, (4r d’ESO) Xips de yuca y patacón – República Dominicana- de Elisabeth Guzmán i Rebeca Henríquez, (2n d’ESO) Guacamole – Mèxic- de Andrea Hernández, (1r d’ESO) Boletes de xocolata i braç de plàtan – Romania- de Andrea Vlad, (4r d’ESO) Crêpes – França- de Inès Fortuny, (4r d’ESO)

5 Arepas (Colòmbia i Veneçuela)
L’arepa és una espècie de torta o pa que es prepara amb farina de moresc blanca. La seva forma és circular amb un diàmetre d’uns 20 centímetres com a màxim. Es menja sobre tot a Colombia i Veneçuela com aperitiu, acompanyant el menjar fent la funció de pa o, farcida, com un plat més del menú. També forma part de la gastronomia d’altres paisos de Llatinoamèrica com Panamà o Puerto Rico.

6 Arepas Ingredients: 1Kg farina de moresc blanca ½ l. llet
1 cullerada de sal 1 cullerada de mantega 1 tros de formatge feta Preparació: Barrejar la farina amb la mantega i la sal. Incorporar el formatge, la llet i l’aigua. Barrejar tot fins tenir una massa uniforme. Donar forma d’arepas. Fregir

7 Papas arrugadas con mojo verde y mojo picón (Canàries)
Són dels menjars més populars en totes les illes Canàries i amb el “gofio” (farina torrada de blat, d’ordi o de moresc) han estat la base de l’alimentació de les classes populars. En cada illa, poble o família hi ha variants per elaborar los mojos, però aquí posarem les receptes més comuns.

8 Papas arrugadas Ingredients: 1kg de patates petites ¼ kg Sal grossa
Un tros de llimona La qualitat de les “papas” és important, han de ser petites, de mides regulars i de pell gruixuda i carn forta (que no es desfacin fàcilment al bullir-les) Preparació: Rentar les “papas”, posar-les amb la pell en una cassola a penes cobertes d’aigua i afegir ¼ de Kg de sal grossa per cada Kg de patates i el tros de llimona. Quan estiguin bullides (punxant amb una forquilla podem comprovar-ho) es treu l’aigua sense destapar del tot la cassola i es torna a ficar al foc, sacsejant la cassola durant un parell de minuts fins que acabin de perdre l’aigua i la sal es pugui adherir per tots els seus costats i quedin “arrugades”. En acabar es deixen reposar uns minuts tapades amb un drap. Es poden menjar amb pell o sense, a gust del consumidor. Sempre acompanyades d’un mojo verde o d’un mojo picón.

9 Mojo verde de cilantro (coriandre)
Ingredients: 1 cabeça d’alls 1 ó 2 manats de coriandre 1 cullerada petita de comins Oli d’oliva i vinagre Sal grossa Un parell de tires de pebrot verd (opcional) Julivert (és opcional si es vol rebaixar el sabor fort del coriandre) Preparació: S’utilitzen, preferentment, només les fulles del coriandre (i les del julivert si es pren aquesta opció). Es pot fer amb la batedora, afegir: alls pelats i tallats, sal, comins, fulles del coriandre/julivert, unes tires de pebrot verd (sense llavors) i l’oli fins donar-li la consistència adequada. S’ha de tenir cura de que no quedi una salsa massa fina. Al final, s’ha de rectificar de sal i afegir la mica de vinagre tenint cura que no quedi massa forta. Aquesta és una salsa no pas picant, és aromàtica i gustosa. Si tenim temps és preferible fer-la a mà, en el morter.

10 Mojo picón Ingredients:
1 ó 2 cullerades soperes de pebre vermell dolç (“pimentón”) 1 cabeça d’alls 1 cullerada i mitja petita de comins Bitxo Sal Vinagre 1 vas gran d’oli d’oliva Una mica de molla de pa (opcional) Unes gotes de tabasco (opcional) Preparació: Es fa una pasta amb els alls pelats i tallats, sal, el pebre vermell, els comins i el bitxo (unes tires petites sense llavors) al morter. Es tira aquesta pasta al vas de la batedora afegint l’oli d’oliva, una mica de molla de pa (opcional)-que prèviament s’ha estovat en una mica de vinagre - i es bat. A continuació es rectifica de sal, s’afegeix el vinagre (amb molta moderació) i -si ve de gust que “piqui” més- es posen tres gotetes de tabasco (només tres). Si queda massa espès es pot aclarir amb una mica d’aigua (dues cullerades). Ja podeu tastar i gaudir de les “papas arrugadas con mojo picón y de cilantro” Normalment el “mojo picón” acompanya carns i el “mojo verde” peix.

11 “Empanada” de formatge (Bolívia)
Ingredients: 1 kg de farina 2 ous 2 cullerades de sucre 1 culleradeta de sal 2 tasses d’aigua tèbia 6 cullerades de mantega Formatge ratllat tipus mozzarela Preparació: Barrejar tots els ingredients – a mà o amb batedora- afegint la mantega tèbia. Fer boletes i deixar reposar una estoneta. Estirar la massa i farcir amb el formatge ratllat. Fregir, posar en plat amb paper per eliminar part del greix .... i llestes per menjar. Es poden farcir amb carn o verdures, les possibilitats són molt variades.

12 Humus (Marroc) Aquesta és una recepta molt senzilla feta a base de cigrons. Està molt bé per aquella gent que no els agraden els llegums, ja que a l’estar barrejada amb altres elements els cigrons queden com una crema o pasta i una mica disfressats. Ingredients: Cigrons Suc de mitja llimona Alls Oli d’oliva Pebre negra molta Comins Pebre vermell dolç (o picant) Preparació: (Temps estimat uns 30 minuts) Els cigrons s’han d’haver posat en remull el dia anterior. S’han de coure els cigrons i una vegada cuits es posen a la batedora afegint una mica d’oli, el suc de la mitja llimona, comins, alls i es bat tot bé. Ha de quedar més espés que una crema. Si la crema s’espessa massa podem aclarir-la amb una mica de l’aigua emprada per guisar els mateixos cigrons . Una vegada hem aconseguit el punt de la crema, la dipositem en un plat o safata estesa, li afegim un raig d’oli d’oliva i el pebre vermell en pols -dolç o picant- al gust. Es menja acompanyat amb pa de pita o també amb verdures, com pastanaga o api.

13 Xips de Yuca i patacons (República Dominicana)

14 Xips de Yuca Ingredientes: 1 unid. de Iuca 1 cch. Oli d’oliva
o girasol 1 pisca de sal Preparació: La iuca és una hortalissa tropical, d’origen sudamericà, el seu aspecte és allargat, com el de la pastanaga, però la seva mida és d’uns 40 cm de llarg i més gruixuda. Altra característica és el color de la pell que és marró i força dura. La carn també és dura però de color blanc ja que conté midó com les patates. En primer lloc hem de retirar l’escorça exterior amb el pelador, una vegada que l’hem pelat la trocejarem en talls molt prims, quan més allargats surtin els talls millor. S’ha de fregir en l’oli a 180ºC fins que quedin d’un color daurat, per aquesta feina és ideal utilitzar fregidora, en tot cas una parisien amb reixa coladora. Una vegada que hem acabat de fregir els xips de iuca les assecarem amb paper de cuina. L’últim pas es afegir sal a gust i servir-les ben calentes i cruixents.

15 Patacons Ingredients: 3 plàtans “machos” verds Sal Oli per fregir
1 cap d’all Prebre negre Preparació: S’han de pelar els plàtans i tallar-los en talls d’un dit, aproximadament, de gruix. Posar una mica d’oli a una paella fins que esté ben calent. Els tall de plàtan s’han de fregir a poc a poc per ambdos costats fins que quedin tous. Es retiren els talls fregits i es coloquen sobre una taula amb l’all trinxat, s’han d’axafar amb l’ajut d’una maça de cuina sense que es trenquin. Posteriorment s’han de fregir de nou fins que quedin amb un aspecte daurat. Es retiren, es coloquen sobre un paper absobent per retirar part del greix i s’afegeix sal i pebre al gust. Ja estan llestos els patacons per menjar acompanyats dels xips de iuca.

16 Bon profit! Van col·laborar, coordinant el taller, les professores:
Laia Bascompte, Montse Casanova, Montse Gassió, Francisca Herrera, Teresa Linares, Nico Muñoz, Teresa Muñoz, Rosa Pinteño, Carmela Pérez, Teresa Villanova Bon profit! “Els sabors de les cuines del Món” Quadern número 1 Muntatge power point: Francisca Herrera


Descargar ppt "Els sabors de les cuines del Món"

Presentaciones similares


Anuncios Google