La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

La Biblioteca de Ciències Socials presenta:

Presentaciones similares


Presentación del tema: "La Biblioteca de Ciències Socials presenta:"— Transcripción de la presentación:

1 La Biblioteca de Ciències Socials presenta:

2 l’exposició bibliogràfica presencial: “Mai més silenci”

3 Que es complementa i amplia amb l’exposició virtual que trobareu a:

4 “Dones i violències sexuals: trencant silencis”
A propòsit de les IX Jornades de Dones i Drets i Grup Antígona, dins el marc de la celebració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. “Dones i violències sexuals: trencant silencis” 14,15 i 16 de març de 2011 Sala d’Actes de la Facultat d’Economia i Empresa de la UAB

5 violació mutilació genital assetjament sexual abusos sexuals agressions sexuals assassinats maltractaments

6

7 1. L’abast del concepte

8 L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix la violència sexual com "qualsevol acte sexual, la temptativa de consumar un acte sexual, els comentaris o insinuacions sexuals no desitjats, o les accions per comercialitzar o utilitzar de qualsevol altra manera la sexualitat d'una persona mitjançant coacció per altra persona, independentment de la relació d'aquesta amb la víctima, en qualsevol àmbit, inclosos la llar i el lloc de treball". La violència sexual comprèn el sexe sota coacció de qualsevol tipus, incloent-hi l'ús de la força física, les temptatives d'obtenir sexe sota coacció, l'agressió mitjançant òrgans sexuals, l'assetjament sexual incloent-hi la humiliació sexual, el matrimoni o cohabitació forçats, inclòs el matrimoni de menors, la prostitució forçada i comercialització de dones, l'avortament forçat, la denegació del dret a l'anticoncepció o a prendre mesures de protecció contra les malalties, i els actes de violència que afecten la integritat sexual de les dones, com ara la mutilació genital femenina i les inspeccions per comprovar la virginitat. Pot existir violència sexual entre membres d'una mateixa família, persones de confiança, i entre coneguts i estranys. La violència sexual pot tenir lloc durant tot el cicle vital, des de la infància fins a la vellesa, i tant els homes com les dones poden ser víctimes i agressors. Malgrat que afecta als dos sexes, amb més freqüència és exercida per nens i homes contra nenes i dones.

9 2. L’abast dels casos

10 Actualment la violència que estan patint les dones arreu del món es visualitza en els diferents conflictes armats, en els quals s'utilitza a les dones com a una eina per a sotmetre els pobles. Les dones són torturades, humilidades i violades com a forma de control i poder sobre un territori, sobre una població, sobre una cultura. Les dones són objecte de tortures i humiliacions en les presons i en camps de refugi; la violació s'utilitza de forma sistemàtica com a arma de guerra. D'altra banda, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), moltes dones d'arreu del món han estat objecte de violència sexual per part de la seva parella. En concret, les dades fluctuen entre un 6% al Japó, Sèrbia i Montenegro i el 59% a Etiòpia. A Austràlia, el Canadà, els Estats Units, Israel i Sudàfrica, entre el 40 i el 70% de les dones víctimes d’homicidi, van morir a mans dels seus esposos o parella. A Colòmbia, cada sis dies una dona mor a mans de la seva parella o exparella. Centenars de dones han estat segrestades, violades i assassinades a Ciutat Juárez o als seus voltants en un període de 10 anys. D’altra banda, pel que fa referència a l’any 2007, segons l’Informe de la “British Medical Association” sobre casos de violència domèstica al Regne Unit, una de cada quatre dones ha patit una situació de violència domèstica des que tenia 16 anys. Així mateix la situació a Europa actualment és alarmant: entre el 40 i el 50% de les dones han informat d’alguna forma d’assetjament sexual al lloc de treball.

11 3. L’abast de les respostes

12 Traspassar l’escenari de la por!
Trencar els silencis! Traspassar l’escenari de la por!

13 Des de les persones, des dels mitjans de comunicació, des de l’educació, des del món acadèmic, des de la política, des de la judicatura, des de la policia, des de… Conèixer i avaluar per actuar mitjançant polítiques públiques contra la violència sexual contra les dones.

14 Tria documental de Montserrat Oristrell i Salvà.
Fi Els texts que figuren en aquesta exposició presencial han estat extrets bàsicament de la OMS (Organització Mundial de la Salut) a partir dels resums de la mateixa web de l’exposició. Els dibuixos que acompanyen aquesta presentació i la mostra han estat realitzats expressament per aquesta exposició per Josep Vicens-i-Planagumà. La música utilitzada és “Augustus” de Glenn Branca, interpretada per Wim Mertens. L’ús dels textos, imatges i música d’aquestes exposicions no responen a altra motivació que el de la divulgació i el coneixement dins el marc de la docència de la nostra universitat. Exposició presencial sota la responsabilitat d’en Josep Vicens-i-Planagumà. Tria documental de Montserrat Oristrell i Salvà. Vegeu també la pàgina web de l’exposició a: sota la responsabilitat de n’Anna Hernandez Frey. Biblioteca de CC. Socials Servei de Biblioteques UAB


Descargar ppt "La Biblioteca de Ciències Socials presenta:"

Presentaciones similares


Anuncios Google