Descargar la presentación
La descarga está en progreso. Por favor, espere
1
Festes de Sant Abdon i Sant Senén 2008
FUNDACIÓ LA CAIXA AJUNTAMENT D’INCA Festes de Sant Abdon i Sant Senén 2008 VI I SALUT Dissabte, 26 de juliol 2008 Antoni Bennàssar Roig
2
El vi és el resultat de la fermentació alcohòlica del most del raïm
Els estudis epidemiològics demostren que no només es pot considerar com un aliment, sinó que és recomanable el seu consum moderat.
3
Però la cosa ve d’enfora…
Avicena El vi és l’amic del savi i l’enemic del gat. És amarg i útil com el consell del filòsof, És permès a la gent i prohibit als imbècils. Empeny l’estúpid cap a les tenebres i guia el savi cap a Déu. Hipócrates El vi és cosa admirablement apropiada per l’home, tant en l’estat de salut com en el de malaltia, si s’administra oportunament i amb la justa mesura, segons la constitució individual. Pasteur El vi és la més sana i la més higiènica de totes les begudes.
4
Consum històric del vi a les Illes Balears.
Es consumeix des de fa molt de temps. Forma part de la dieta de manera habitual i es consumeix durant les menjades. Les begudes a les rondalles A principis del segle xx, a Eivissa, el vi suposava el 5% de les calories totals absorbides durant l’any i a la tardor (vi novell) s’arribava al 7%. Tur, JA et al. (1995) Evolució de la cuina pitiüsa al llarg del segle XX. CIdEiF. UIB.
5
A França és un 36% més baixa que als EUA o al Regne Unit.
Evidències epidemiològiques (1) La paradoxa francesa Estudis sobre la taxa de mortalitat per malalties coronàries a França i EUA. A França és un 36% més baixa que als EUA o al Regne Unit.
6
Diferència significativa Consum de vi a França: 240-400ml/dia
Evidències epidemiològiques (2) Similituds Grasses saturades: 14-15% de la dieta Colesterol en plasma: 230 mg/l No justifiquen la diferència factors com a obesitat, fumador, pressió arterial. Diferència significativa Consum de vi a França: ml/dia Estudis posteriors han posat de manifest la major importància del vi sobre la ingesta de fruits i verdures Renaud, S., de Lorgeril, M (1992) Wine, alcohol, platelets, and the French paradox for coronary heart disease. Lancet, Vol. 339, p
7
Evidències epidemiològiques (2)
9
Ateroesclerosi En el subendoteli de la paret arterial, macròfags capten molècules de LDL, prèviament oxidades. Formen cèl·lules escumoses. LDL = proteïna molt gran molèc. Colesterol àcids grassos. Per evitar l’oxidació la molècula de LDL du antioxidants. Quan els antioxidants s’esgoten queda danyada la proteïna i és reconeguda per els macròfags que formen l’ateroma.
11
Bodega Armero & Adrover. Felanitx
VI BLANC JOVE Bodega Armero & Adrover. Felanitx Enòleg Luis Armero Varietats Chardonnay, 70% Premsal blanc, 30% Grau alcohòlic 13 % Vol. Vista Color verd-groc clar. Net i brillant. Nas Aromàtic. Olors a fruita. Cítrics. Boca Suau, equilibrat. Post-gust llarg i intens. Frescura. Beure ben fresc, 7-8ºC
12
Composició quimica del most i el vi
Most g/l Vi g/l Aigua Sucres 200 5 Acids tartàric 5-7 1.5-4 màlic 1-4 0-3 cítric 0-0.5 0-0.5 làctic succínic 1-1.5 acètic 0.3-1 alcohol 100 polifenols polifenols 1-3
13
Elaboració del vi blanc i negre
Collita i transport Separació de rapa Premsat Filtrat Fermentació Dipòsit, botella o bòta Negre Collita i transport Separació de rapa Maceració i fermentació Filtrat Dipòsit, bòta, botella
14
La composició del vi El vi es forma a partir del suc (most) del raïm i les substàncies que l’acompanyen.
15
Composició comparada en polifenols en vi negre i blanc
Negre mg/l Blanc mg/l B/N Àcid gàlic 95 7 0.07 Catequina 191 35 0.18 Epicatequina 82 21 0.26 Acido Cafeic 7.1 2.8 0.39 Cianidina 0.0 0.00 Malvidina 3-gluc. 23.5 1.0 0.04 Rutina 9.1 Miricetina 8.5 Quercetina 7.7 Resveratrol 1.5 0.03 0.02
16
L’abundància de polifenols depen de molts de factors
Varietat de raïm, tipus de vi, clima, tipus de terreny, època de collita, elaboració del vi. Informaran els bodeguers dels continguts en polifenols del seu vi?
17
Bodega Armero & Adrover. Felanitx
VI ROSAT Bodega Armero & Adrover. Felanitx Enòleg Luis Armero Varietats Syrah, 80% Callet, 20% Grau alcohòlic 13 % Vol. Vista Color maduixa obscura. Net i brillant. Nas Aromàtic. Olors a maduixa i gerd. Fruits exòtics. Boca Sec, sedós, equilibrat. Post-gust llarg i intens. Personalitat pròpia.
18
L’efecte positiu és només a causa de l’alcohol o als polifenols?
Estudi de comparació entre els efectes del vi i la ginebra. Vi = aigua + alcohol + polifenols Ginebra = aigua + alcohol (més) + polifenols (escassos) Estruch, R et al. Atheroesclerosis. 175 (2004)
20
= Pressió arterial Fibrinogen Lípids Molècules adhesió ateroma
Resultats Gin Vi Pressió arterial = Fibrinogen Lípids Molècules adhesió ateroma
21
Disminució del colesterol LDL
Efecte de l’alcohol El paper antiterogènic de l’alcohol és a causa de l’acció sobre el colesterol i la coagulació. Colesterol Augment del colesterol HDL Disminució del colesterol LDL
23
Disminució de la coagulació de la sang
al disminuir l’agregabilitat plaquetària. Disminució del fibrinogen, increment de l’activitat fibrinolítica i de l’antitrombina del plasma.
24
Els polifenols: efecte antioxidant
25
Espècies reactives de l’oxigen (ROS)
S’estima que el 2% de l’oxigen respirat va a la formació de ROS. Aquestes molècules provoquen reaccions oxidatives a glúcids, lípids, proteïnes i ADN. Provoquen patologies importants a l’organisme: ateroesclerosi, càncer, cataractes, diabetis, Alzheimer, envelliment. Els polifenols són antioxidants. També ho són: Vitamines i carotens. El vegetals són abundants en polifenols.
27
Ateroesclerosi En el subendoteli de la paret arterial, macròfags capten molècules de LDL, prèviament oxidades. Formen cèl·lules escumoses. LDL = proteïna molt gran molèc. Colesterol àcids grassos. Per evitar l’oxidació la molècula de LDL duu antioxidants. Quan els antioxidants s’esgoten queda danyada la proteïna i és reconeguda per els macròfags que formen l’ateroma.
28
Está demostrat, que el vi té propietats antioxidants i que es deuen als components polifenòlics, el vi lliure de polifenols perd aquesta activitat. Abu-amsha R. (1996) Clinical Science 91: El contingut total de polifenols d’un vi es correlaciona directamente amb la seva capacitat antioxidant. Rice-Evans CA. (1997). Trends in Plant Science 2: S’ha demostrat, també, que els components fenòlics del vi inhibeixen la susceptibilitat de las LDL a l’oxidació, in vitro.
29
Bodega Armero & Adrover. Felanitx
VI NEGRE JOVE Bodega Armero & Adrover. Felanitx Enòleg Luis Armero Varietats Callet, 40%. Syrah, 5%. Cabernet sauvignon, 15%. Merlot, 40% Grau 12,5% Vol. 3 mesos en bòta. Vista Color grana. Capa mitja. Net i brillant Nas Aromes intensos. Fons mineral. Tons de torrat de fusta. Fruits vermells. Boca Equilibrat entre fruita i fusta. Alcohol ben integrat. Llarg. Fruits vermells.
30
Capacitat antioxidativa del plasma
Leigthon F et al.(1999). VII Congreso Latinoamericano de Viticultura y Enología.
31
Vi i càncer El consum de vi també es relaciona amb una menor incidència sobre el càncer. Ingesta 1-7copes/s 8-21 cop/s + de 21 c/s No vi 1.0 0.95 1.13 1.81 Vi 0.86 0.78 0.87 Cercles, no bevedors de vi Quadrats, conusmidors de vi Morten Grønbæk,Ann Intern Med. 2000;133:
32
Consum d’alcohol i dona
Enquesta realitzada entre dones. Entre 34 a 59 anys. 12 anys morts durants l’enquesta. Ingesta alcohol Ingest g/dia Ingest g/dia Causes de mort 5-14,9 30-35 Totes 1.0 0.88 1.19 Cardiovascular 0.73 0.74 Infart 0.64 0.99 Càncer 0.93 1.28 Càncer de mama 0.96 1.67 Cirrosi 1.27 2.55 Anàlisi multivariable fet d’acord a: edat, fumadores, índex massa corporal, ús regular d’aspririna, ús regular exercici, colesterol en plasma, ús contraceptius, menopausa, diabetis, hipertensió. Fuchs CS.(1995) N Engl J Med. Vol 332(19). May 11,
33
Consum d’alcohol i dona
En el període d’aplicació de l’enquesta moriren 2658 dones. A la taula podem veure la corelació entre edat de mort i ingesta d’alcohol. Ingesta alcohol g/ dia Edat 5-14,9 30-35 34-39 1.0 2.08 2.46 40-49 0.95 1.47 50-59 0.88 1.26 60-65 0.79 1.02 Anàlisi multivariable fet d’acord a: edat, fumadores, índex massa corporal, ús regular aspririna, ús regular exercici, colesterol en plasma, ús contraceptius, menopausa, diabetis, hipertensió. Fuchs CS.(1995) N Engl J Med. Vol 332(19). May 11,
34
Quins són els límits adequats de consum
No hi ha unanimitat entre els autors. Els límits s’han de considerar de manera personal. Depen de molts de factors: genètics, tabaquisme, pes, sexe, colesterol, hipertensió, diabetes. De manera general Homes: 2-3 copes al dia de 100 ml, g alcohol Dones: 1-2 copes al dia de 100 ml, g alcohol A partir dels 35 – 40 anys No acumulables
35
Social / Salut / Laborals
Alcoholisme Superar el consum adequat per a cada persona suposa entrar en l’alcoholisme, el qual té una greu problemàtica. Social / Salut / Laborals Les patologies poden afectar als sistemes següents: Sistema digestiu: esòfag, estómac, intestí prim, pàncrees. Sistema cardiovascular: contractibilitat, ritme cardíac, funció ventricular, pressió arterial. Sistema nerviós: electrofisiologia, metabolisme, circulació cerebral Estruch, R (2002) Adicciones, vol 14, Supl 1, 43-61
36
Conclusions Als que ens agrada el vi estam d’enhorabona. Els efectes del vi a l’organisme són positius en dosis moderades i perjudicials quan superam les dosis adequades. Dosis aconsellades: 2-3 copes dia (homes), 1-2 copes dia (dones). No convé el consum en èpoques de creixement de l’organisme. Les dades fan referència a partir dels anys. Augmenta el colesterol HDL. Disminueix la capacitat d’oxidació del colesterol LDL. Disminueix l’agregabilitat plaquetària, per reducció del fibrinogen i increment de l’activitat fibronolítica i antitrombina del sèrum. Reducció de la síntesi de les molécules d’adhesió d’ateroma. En la dona s’ha detectat un increment de càncer de mama.
37
Jorge Luis Borges Al vino ¿En qué reino, en qué siglo, bajo qué silenciosa conjunción de los astros, en qué secreto día que el mármol no ha salvado, surgió la valerosa y singular idea de inventar la alegría? Con otoños de oro la inventaron. El vino fluye rojo a lo largo de las generaciones como el río del tiempo y en el arduo camino nos prodiga su música, su fuego y sus leones. En la noche del júbilo o en la jornada adversa exalta la alegría o mitiga el espanto y el ditirambo nuevo que este día le canto otrora lo cantaron el árabe y el persa. Vino, enséñame el arte de ver mi propia historia como si ésta ya fuera ceniza en la memoria.
38
Bodega Armero & Adrover. Felanitx
VI NEGRE CRIANÇA Bodega Armero & Adrover. Felanitx Enòleg Luis Armero Varietats Callet, 75%, Merlot, 20%. Cabernet sauvignon, 5% Grau 13,5% vol Bòtes de roure francès i americà. Vista Capa mitja de color. Net i brillant. Elegant. Nas Tons de fusta, cuiro, lactis i minerals. Fruits vermells. Subtil. Boca Equilibrat. Llarg i intens. Tanicitat. Notes de pissarra.
Presentaciones similares
© 2025 SlidePlayer.es Inc.
All rights reserved.