TEMA 13.- Les polítiques externes de la Unió Europea i les polítiques bilaterals dels països europeus respecte als no europeus. Assignatura 32074 del GRAU.

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
España en la Unión Europea
Advertisements

Estudio EUROFARMA: Comparativa de las políticas farmacéuticas de la Unión Europea Madrid, 14 de marzo 2007.
Organización del Tratado Atlántico Norte (OTAN)
LA ASOCIACIÓN EUROPEA DE LIBRE COMERCIO
Title Sub-title PLACE PARTNERS LOGO HERE European Commission Enterprise and Industry Enterprise Europe Network Canarias Día del Emprendedor 2009 en Canarias.
LA UNIÓN EUROPEA: evolución histórica
SISTEMA EUROPEO DE EDUCACIÓN SUPERIOR
NACIONALISMO EUROPEO.
Algunas ideas sobre EUROPA
Hasta 1991 se decía que el mundo era bipolar: EEUU y URSS, capitalismo y socialismo. La caída de la URSS llevó a la desintegración del bloque socialista.
La Unión Europea.
L’ UNIÓ EUROPEA DOS FASES: 1. Formació C.E.E. 2. L’ Unió Europea 1992.
9 de MAYO G.T. Elaboración de Materiales y Recursos didácticos en un Centro TIC.- C.E.I.P. SAN TESIFÓN.
TEMA 09.- Els països riberencs d’Europa Assignatura del GRAU EN HISTÒRIA Prof. J.M. Santacreu.
UNIDAD 15 LA UNIÓN EUROPEA Y LA UNIÓN MONETARIA.
1. 2 El mapa de 10 pasos hacia la prosperidad Política comercial Carga fiscal Intervención gubernamental Política monetaria Flujos de Capital e inversión.
Los desequilibrios territoriales y la organización político-administrativa de Europa y España: La organización política europea.
LOGROS Y RETOS DE LA UNIÓN EUROPEA
І BUENOS DÍAS ! Historia de la UE.
European Friends en CEIP San Ildefonso de Talavera de la Reina. Juana López Martín Emilio José Fernández de las Heras.
Estos son algunos de los padres que dieron nacimiento a lo hoy conocemos como Unión Europea.  Konrad Adenauer  Joseph Bech  Johan Beyen  Winston Churchill.
"para promover la unidad y fomentar la integración progresiva de
HISTORIA E INSTITUCIONES
LA UNIÓN EUROPEA Antecedentes.
APUESTA POR LA UNIÓN EUROPEA Símbolos de la Unión Europea
QUÉ ES LA UNIÓN EUROPEA.
LA UNIÓN EUROPEA.
LA UNIÓN EUROPEA - Qué es la Unión Europea
LA UNIÓN EUROPEA.
Nombre: Natalia Martín López
LA HISTORIA DE LA UE Nombre: Miguel Fernández Lucía Pariente.
Reseña de los miembros en el 2015 Reunión del Consejo Directivo 16 de noviembre del Sofía, Bulgaria.
El objetivo de la comunidad era lograr la integración económica, incluyendo un mercado común y la unión aduanera.
PROGRAMA CULTURA PROGRAMA CULTURA LA UNIÓN EUROPEA Y LA CULTURA El Programa toma como punto de partida el Art.151 que contiene 3 mandatos:
ORGANIZACIÓN DE NACIONES UNIDAS. Las Naciones Unidas son una organización internacional fundada en 1945 tras la Segunda Guerra Mundial por 50 países que.
LA UNION EUROPEA.
LA UNIÓN EUROPEA Presenta: Mireya Márquez Femat. Cinco años después de que finalizara la 2da Guerra Mundial, Francia y Alemania diseñaron un plan para.
COLEGIO ESTUDIO Xeografia-3º ESO
Países de Europa.
UNIÓN EUROPEA Los países de la unión europea son: Portugal, España, Francia, Italia, Reino Unido, Países Bajos, Alemania, Luxemburgo, Finlandia,
HISTORIA DE LA UE HISTORIA DE LA UE.
Castellsagues Nogueras, Nil
Desde la menor hasta la mayor (Capitales de Europa)
Geo loca lies Juniper Serra 3r d’ESO
SEGONA GUERRA MUNDIAL ( 3 de setembre 1939 – 2 de setembre 1945 )
Història del Món Contemporani 1r de Batxillerat
LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL
2.- ELS CONFLICTES DE LA GUERRA FREDA.
Marc Enériz, Aina Guerrero, Adriana González,
© Julià Buxadera i Vilà LA UNIÓ EUROPEA BUXAWEB LA UNIÓ EUROPEA © Julià Buxadera i Vilà.
1 Comparativa geoestadística: casos analitzats
La Dictadura de Franco: Espanya de 1939 a 1975
5.- DE LENIN A STALIN ( ) La Revolució Russa té influència en tota Europa: espartaquistes (Al.), Hongria, França, Espanya,... Es funda la IIIª Internacional.
Tema 13 La integració d’Espanya a Europa. El paper d’Espanya en el context europeu i mundial.
IMPERIALISME I PRIMERA GUERRA MUNDIAL
12 La guerra freda ESQUEMA RECURSOS INTERNET.
Tema 14. La Unió Europea (1) s’ha construït La Unió Europea instaura
Les Aliances Lliga dels tres emperadors (1873): Àustria, Rússia i Alemanya. Doble Aliança (1879): Alemanya i Àustria. Triple Aliança (1882): Alemanya,
NOUS ESTATS INDEPENDENTS D’EUROPA: SEGLES XX i XXI
4.- LES CONSEQÜÈNCIES DE LA GUERRA (I): TERRITORIALS.
El Parlamento Europeo: la voz del pueblo
Assignatura del GRAU EN HISTÒRIA Prof. J.M. Santacreu
LA CRISI DELS REFUGIATS SIRIANS
6.- EXPANSIÓ I CRISI DEL COMUNISME.
TEMA 11.- LA SEGONA GUERRA MUNDIAL ( )
Una República europea implicada en la governança global Política internacional Una República europea implicada en la governança global La República.
EL BARCELONÈS.
5.- LES CONSEQÜÈNCIES DE LA GUERRA (I).
Per primera vegada, el diumenge 20 de febrer
Estados Europeos Este trabajo trata de estudiar el por qué surgió la necesidad de unirse entre los distintos países de Europa, y el proceso de formación.
Transcripción de la presentación:

TEMA 13.- Les polítiques externes de la Unió Europea i les polítiques bilaterals dels països europeus respecte als no europeus. Assignatura del GRAU EN HISTÒRIA Prof. J.M. Santacreu

L’europeïtat Europa: un continent situat entre els 71° 08´ i els 36° de latitud nord i entre els 9° 31´ de longitud oest i els 67° 20´ de longitud est. Europa/europeisme: un corrent ideològic que propugna la unificació política del continent. Europa: idea invocada no unívoca d’una realitat d’extensió imprecisa (el resultat d’un desplegament històric d’una idea força preexistent de fronteres incertes i mutables). Europa: un estat canviant (la Unió Europea) que desenvolupa la política externa europea. Lectura recomanada S TEINER, George (2008): La idea de Europa. València: Pre-textos.

Europa: Estat canviant anomenat Unió Europea (els membres mediterranis en negreta) Fundadors (1952 Tractat CECA, 1957 Tractat de Roma: CEE i Euratom): Alemanya, Bèlgica, França, Itàlia, Luxemburg, Països Baixos Adhesió del Regne Unit, Irlanda i Dinamarca Adhesió de Grècia Adhesió d’Espanya i Portugal Acta Única i 1992 Tractat de Maastrich: Unió Europea Adhesió d’Àustria, Finlàndia i Suècia Tractat d’Amsterdam i 2001 Tractat de Niça Adhesió d’Eslovènia, Eslovàquia, Estònia, Hongria, Letònia, Lituània, Malta, Polònia, República Txeca i Xipre Adhesió de Bulgària i Romania Adhesió de Croàcia.

Criteris d’adhesió a la Unió Europea (criteris de Copenhaguen de 1993) 1. Criteri polític: l’existència d’institucions estables que garantisquen la democràcia, l’estat de dret, el respecte dels drets humans i el respecte i protecció de les minories. 2. Criteri econòmic: l’existència d’una economia de mercat viable, la capacitat de fer front a la pressió competitiva i les forces del mercat dins de la Unió. 3. Criteri del cabal comunitari: la capacitat per a assumir les obligacions que es deriven de l’adhesió, especialment acceptar els objectius de la unió política, econòmica i monetària. Perquè el Consell Europeu decidisca l’inici de negociacions, ha de complir-se el criteri polític. Font:

Els problemes d’una política exterior europea (de la UE) El desequilibri entre poder econòmic i polític de la Unió Europea: una asimetria entre capacitat política i poder econòmic. La dualitat entre l’aspiració a una veu única i la necessitat de preservar els interessos nacionals tradicionals. La discrepància entre els estats més atlantistes (OTAN) i els partidaris d’una autonomia militar europea (UEO).

L’OTAN com a organització defensiva dels EUA a Europa contra el comunisme soviètic 1949: Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord La VI Flota serà l’eix articulador de l’espai geoestratègic mediterrani. Objectius: control de la mediterrània occidental, bloqueig de Turquia contra l’URSS, suport a Israel, l’equilibri al Màshrek / Orient Mitjà i (des del 1973) suport a Egipte. 1948: Unió Occidental = UEO (Unió Europea Occidental) La UEO finalment serà incorporada a l’entramat institucional de la Unió Europea (però no fa cap reunió entre 1973 i 1984). Pla Pleven (1949): crear una Comunitat Europea de Defensa (1950/52) amb un exèrcit europeu al marge del Tractat de Roma de 1957 (1954 vetada per França) 1986/7 l’Acta Única Europea regula la Cooperació Política Europea CPE.

Les adaptacions de l’OTAN i de l’UEO després de la guerra freda 1994 Consell de l’OTAN: definir una identitat europea específica en matèria de seguretat i defensa de l’OTAN, 1996 la IESD. Objectius en la postguerra freda: intervenció en els Balcans occidentals, ampliacions a l’Europa central i a l’est i la cooperació euromediterrània. Objectius després de l’11/09/2001: protagonisme mediterrani en la guerra contra el terrorisme islàmic. PESC (Política Exterior i de Seguretat Comuna) Maastrich 1992/93 i Amsterdam 1997/99. PESD (Política Europea de Seguretat i Defensa) 1999 Consells Europeus de Colònia i Hèlsinki Javier Solana “Mr. PESC”. “Ms. PESC” Catherine Ashton des de 2009

L’OTAN de la postguerra freda: un operatiu de les guerres humanitàries 1980/90 l’OTAN es transforma en un operatiu militar humanitari i de seguretat internacional: Guerres del Golf Pèrsic (1a 1991; 2a 2003/Iraq: la fi de Sadam Husayn). Intervenció en les guerres de Iugoslàvia Intervenció en la guerra d’Afganistan Bombardeig de Líbia l’any 2011 (la fi de Gaddafi).

L’OTAN actualment Organització administrativa Consell de l’Atlàntic Nord: màxima instància amb capacitat de decisió on els estats fixen els objectius polítics. Quarter General Suprem de les Potències Aliades a Europa (a Mons/Bèlgica): comandament i control de les operacions. SHAPE. Operacions vigents La força internacional d’assistència a la seguretat (FIES) a Afganistan. La Joint Enterprise a Kosovo. La lluita contra la pirateria Ocean Shield (OOS) a l’Oceà Índic. L’operació de lluita contra el terrorisme Active Endeavour (OAE) a la Mediterrània.

La política exterior europea entre 1957 (T. Roma) i 1995 (procés de Barcelona) L’espai mediterrani per a la CEE Una zona de projecció de la seua economia amb concessions comercials, ajudes i préstecs. Les relacions de França amb les excolònies són el punt de partida Política Global Mediterrània (PGM) en matèria energètica concepte Països Tercers Mediterranis (+Grècia 1981 i Espanya i Portugal 1986). L’espai mediterrani per a la UE La perspectiva purament econòmica es mostra insuficient Política Mediterrània Renovada (PMR): crear un espai de lliure comerç euromediterrani i cooperació en àmbits polítics i suport als processos de pau Estabilització d’Europa Central i de l’Est i els Balcans amb fortes inversions en detriment de la PMR Procés de Barcelona: una resposta dels estats mediterranis amb Espanya al capdavant.

Del procés de Barcelona a la PEV El procés de Barcelona va ser un acord dels estats riberencs de la Mediterrània sobre pau i estabilitat, economia de mercat i voluntat d’establir relacions socials. Ha quedat en no res per falta de voluntat política, el fracàs del procés de pau palestinoisraelià, les tensions internacionals i la immigració. La Unió per la Mediterrània de 2008 no ha significat grans progressos i augmenten les relacions bilaterals en lloc de les multilaterals.

Política de veïnatge de la Unió Europea des del 2004 (PEV) OBJECTIUS: A) Crear un espai de seguretat. B) Crear un cercle d’amics basat en la pau i la cooperació per a: 1. Permetre’ls participar en el mercat interior; 2. Intensificar les reformes polítiques i institucionals per a un espai de pau i estabilitat. GRUPS DE VEÏNS (candidats amb requisits i potencials sense requisits): 1. Estats de l’antiga URSS (Bielorússia, Moldàvia, Ucraïna, Geòrgia, Armènia, Azerbaidjan i Rússia, que no participa en la nova PEV actual). 2. Estats dels Balcans occidentals (Sèrbia i Montenegro, Bòsnia i Hercegovina, Kosovo, Macedònia i Albània). 3. Estats de la conca sud de la Mediterrània (Algèria, Egipte, Israel, Jordània, el Líban, Marroc, Palestina, Síria i Tunísia). 4. Estats d’Europa occidental (Noruega, Suïssa i Islàndia). 5. Turquia. Font (2014): road-to-eu-membership/index_es.htmhttp://europa.eu/about-eu/countries/on-the- road-to-eu-membership/index_es.htm