UD 7 EL MEDI NATURAL.

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
DINÀMICA DELS COSISTEMES
Advertisements

i les seves característiques
ECONOMIA DE L’EMPRESA 1 BATXILLERAT UNITAT 1 L’EMPRESA I L’ENTORN.
Els ecosistemes i el medi ambient
Unitat 1: Una nova ciència
LA DINÀMICA DELS ECOSISTEMES
SINECOLOGIA La sinecologia estudia les relacions tròfiques (alimentació) dins els ecosistemes. Els cicles de matèria i energia en els ecosistemes.
LES FUNCIONS DE LA CÈL·LULA EUCARIOTA
La Nutrició i l’ Alimentació
LA NEURONA I EL SISTEMA NERVIÓS
Per saber-ne més sobre aquestes, pren en cadascuna.
AIGUAMOLLS DE L’ALT EMPORDÀ CdA Empúries.
UNITAT 1 L’EMPRESA I L’ENTORN ECONOMIA DE L’EMPRESA 1 BATXILLERAT.
Tema 6: L’ENERGIA.
Composició de l’aire (% en volum)
El canvi climàtic CURS
UNITAT 1 UNA NOVA CIÈNCIA.
Alumnes de 4t Coneixement del medi natural Curs
Tema 5 Els ecosistemes 1.
Que es un bacteri? Els bacteris són éssers unicel·lulars. Són tan petits que per poder-los observar cal un microscopi especial,anomenat microscopi electrònic.
La respiració: Funció vital dels éssers vius.
CIÈNCIES NATURALS TEMA 1. LES FUNCIONS VITALS
Abderrahman, Coraima, Joel i Meritxell
NIVELLS D’0RGANITZACIÓ
1.9. Nivells d’organització
Relacions interespecífiques (entre individus de distintes espècies).
MANIFESTACIONS DE L´ENERGIA INTERNA DE LA TERRA
PETITS REPORTERS Títol.
Nutrició i Dieta És el procés d’entrada a l’organisme de les substàncies que el formen i que asseguren el seu funcionament. Una bona alimentació és requisit.
GRUP DE MEDI AMBIENT IES Guillem Sagrera 1997/2008.
ELS ECOSISTEMES. RELACIONS TRÒFIQUES
L’ecosistema és el nivell d’integració dels organismes amb el medi
Nutrició i Dieta És el procés d’entrada a l’organisme de les substàncies que el formen i que asseguren el seu funcionament. Una bona alimentació és requisit.
Éssers vius i éssers inerts
ELS ECOSISTEMES.
LA LLUM És una forma d’energia que percebem amb el sentit de la vista
Tema 5. L’atmosfera. Pàg 66 La Terra està envoltada per una barreja de gasos que anomenem atmosfera. Aquesta barreja de gasos és l’aire que respirem,
Energia i velocitat de les reaccions químiques
SINECOLOGIA La sinecologia estudia les relacions tròfiques (alimentació) dins els ecosistemes. Els cicles de matèria i energia en els ecosistemes.
AUTOECOLOGIA L’autoecologia estudia l’adaptació dels organismes al medi en el qual viuen. Morfologia dels organismes Fisiologia Tipus d’alimentació Tipus.
LA TERRA Les capes de la Terra
Coneixement del Medi Natural
LA NUTRICIÓ EN LES PLANTES
Coneixement del Medi Natural
Concepte introduït per Ernst Haeckel al 1868
Son mamífers, vertebrats i herbívors.
ELABORAR UN ORGANIGRAMA A PARTIR D’UN LLISTAT (Ordre i jerarquia)
ELABORAR UN ORGANIGRAMA A PARTIR D’UN LLISTAT (Ordre i jerarquia)
Virus i bacteris.
Paula Aguilar Ian Garcia Ayoub Garra Paula Cabrera Vano Barbakadze
Tema 1: Organització del cos humà
Noms: Cristobal Grup i nivell: 5èA Escola: CEIP Anselm Clavè
TEMA 5: VIVIM EN ECOSISTEMES
Les Plantes Guillem Soler Garcia.
TEMA 4. LA CLASSIFICACIÓ DELs ÉSSERS VIUS.
Generació d’energia elèctrica
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
AIGUAMOLLS DE L’ALT EMPORDÀ CdA Empúries.
Un animal en perill d’extinció
LA MEDUSA És un animal terrestre o aquàtic ? Les meduses son animals aquàtics i es mouen per l'aigua arrossegades pels corrents .
Com comprendre el canvi climàtic?
ELS ECOSISTEMES.
LA TERRA SÒL, AIGUA i L’AIRE FORMEN LA TERRA ON VIUEN ELS ÉSSERS VIUS.
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
Anàlisi de la qualitat de vida de les persones majors a Mallorca
AIGUAMOLLS DE L’ALT EMPORDÀ CdA Empúries.
ELS ECOSISTEMES. RELACIONS TRÒFIQUES
L’AIGUA ÉS VIDA.
de materials i instruments
AIGUAMOLLS DE L’ALT EMPORDÀ CdA Empúries.
Transcripción de la presentación:

UD 7 EL MEDI NATURAL

La dinàmica dels ecosistemes El biòtop El medi Els factors abiòtics La biocenosi Relacions interespecífiques Fluctuacions La dinàmica dels ecosistemes Les relacions tròfiques La matèria i l’energia en els ecosistemes.

1. Els ecosistemes BIOSFERA= conjunt de les diferents parts de la Terra: geosfera, hidrosfera i atmosfera. ECOLOGIA = ciència que estudia: Les característiques dels: Essers vius. Medi on viuen Relacions que estableixen: Entre ells Amb el medi

ECOSISTEMA = Conjunt de: Biòtop: Lloc i condicions ambientals d’on viuen els éssers vius Biocenosi: conjunt d’éssers vius.

Fes les activitats 1(llibre digital),2,3 i 4 (llibre digital) de la pàgina 135.

2. BIÒTOP Espai físic on els éssers vius d’un ecosistema desenvolupen la vida. Components del biòtop: El medi Els factors ambientals

2.1 El medi Lloc on viuen i es desplacen els éssers vius d’un ecosistema i amb el qual mantenen intercanvis d’energia i matèria. Existeixen dos tipus de medi: MEDI TERRESTRE: es troba a la superfície dels continents. MEDI AQUÀTIC: està constituït per aigua.

2.2 ELS FACTORS AMBIENTALS Són el conjunt de condicions físiques i químiques del biòtop. Determinen les adaptacions que realitzen els organismes per a poder-hi viure.

Els més importants són: LLUM: Cal tenir en compte la intensitat, la durada i el color. L’AIGUA: és essencial per a la vida. LA TEMPERATURA: pot ser molt elevada o molt baixa. ELS GASOS: cal destacar la importància de l’oxigen i el CO2 per a la fotosíntesi. LA COMPOSICIÓ DEL SÒL: determina la disponibilitat de nutrients i la retenció d’aigua. LA SITUACIÓ GEOGRÀFICA: compren l’altitud, profunditat,…

Fes les activitats 8 i 9 (llibre digital) de la pàgina 138.

3. LA BIOCENOSI Conjunt d’espècies d’éssers vius que viuen en un ecosistema. POBLACIÓ: conjunt d’organismes d’una espècie que viuen en un ecosistema. HÀBITAT: espai específic que ocupa cada espècie en un ecosistema. NÍNXOL ECOLÒGIC: funció que realitza cadascun dels organismes en un ecosistema.

3.1 Relacions interespecífiques Els organismes d’un ecosistema interaccionen contínuament. Les relacions que s’hi estableixen són importants per a la supervivència de les seves poblacions. Les relacions més importants són: DEPREDACIÓ: L’espècie depredadora en captura una altra (presa) per alimentar-se. PARASITISME: relació que s’estableix entre el paràsit, organisme que viu a costa d’un altre (hoste) i el perjudica. SIMBIOSI: relació de mutu benefici entre dos organismes.

3.2 FLUCTUACIONS Fluctuació = variació del nombre d’individus d’una població al llarg del temps. Factors que provoquen fluctuació: Canvis ambientals: poden ser accidentals o cíclics: sequera. Migracions: desplaçaments dels individus d’una població per modificacions en el canvi d’hàbitat. Desproporció entre depredador i presa: més preses, més criaran els depredadors i si hi ha més depredadors, hi haurà menys preses.

Fes l’activitat 10 de la pàgina 140.

4. LA DINÀMICA DELS ECOSISTEMES ORGANISMES AUTÒTROFS: són els que s’alimenten de matèria inorgànica i la transformen en matèria orgànica. (vegetals) ORGANISMES HETERÒTROFS: són els que s’alimenten de matèria orgànica per a poder viure. (animals)

4.1 Les relacions tròfiques. Són aquelles relacions que existeixen entre els organismes i que fan referència als processos de nutrició. Classificació dels organismes: PRODUCTORS: Realitzen la fotosíntesi. Són principalment vegetals. CONSUMIDORS: S’alimenten de M.O. C. primaris: s’alimenten de productors. (herbívors) C. secundaris: s’alimenten de consumidors primaris.(carnívors) DESCOMPONEDORS: S’alimenten de M.O. i la transformen en M.I.

CADENES TRÒFIQUES: Representació lineal dels organismes d’un ecosistema que s’alimenten els uns dels altres. XARXES TRÒFIQUES: Representació de les diverses cadenes tròfiques interconnectades d’un ecosistema.

4.2 LA MATÈRIA I L’ENERGIA DELS ECOSISTEMES La matèria i l’energia es transmeten d’un organisme a un altre a través de les relacions tròfiques. CICLE DE LA MATÈRIA: consisteix en la circulació de la matèria al llarg dels nivells tròfics de l’ecosistema.

FLUX D’ENERGIA: Consisteix en la circulació de l’energia des dels productors cap a nivells més elevats fins que és alliberada al medi. Del total de l’energia només el 10% passa als nivells tròfics superiors, el 90% es dissipa en l’ambient com a resultat de les funcions vitals.

BIOMASSA: És la mesura de la massa del conjunt d’éssers vius. El seu càlcul permet elaborar la piràmide tròfica d’un ecosistema, formada per diferents pisos:

Els ecosistemes amb més biomassa són les selves tropicals i els que menys en tenen les zones de mar obert.

Fes les activitats 12,13,14 (llibre digital) i 15 de la pàgina 142. Fes les activitats 18, 19 (llibre digital) de la pàgina 144.

PER AMPLIAR… Per a repassar fes les següents activitats del quadern virtual: 7.1 Els ecosistemes: Activitat 4 i 5. 7.2 El biòtop: Activitats 4, 5 i 6. 7.3 La biocenosi: Activitats 2, 3 i 5 7.4 Les relacions tròfiques : Activitats 3, 4, 5 i 6. 7.5 La matèria i l’energia en els ecosistemes. Activitats 3, 4 i 5. 7.6 Activitats de síntesi.