FUNCIÓNS DE NUTRICIÓN: APARATO DIXESTIVO

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
Conceptos básicos Sistema digestivo.
Advertisements


es un proceso de transformación...
Miss Marcela Saavedra A.
Integrantes: Cristian Bascoli
1. Alimentos y nutrientes Alimentos y nutrientesAlimentos y nutrientes 2. Alimentación saludable 2.1. Tipos de alimentosTipos de alimentos 2.2. Necesidades.
“Sistema Digestivo” Integrantes: Cynthia Flores M. Macarena Narváez
DIGESTIVO Y RESPIRATORIO.
Oxford University Press España, S.A. © PRESIONE LA BARRA ESPACIADORA PARA AVANZAR EN LOS CONTENIDOS EL APARATO DIGESTIVO boca glándula salival faringe.
El procesamiento del alimento en animales IES Bañaderos Tema 10.
Las personas y la salud I 1.La organización de la vidaLa organización de la vida 2.Los tejidosLos tejidos 3.Órganos y sistemas de órganosÓrganos y sistemas.
(hígado, páncreas, pared intestinal)
Nombres: Macarena Inostroza Paulina Retamal Curso: 8ºA Asignatura: Ciencias naturales Profesora: Miriam Benavente.
Anatomía y fisiología del Aparato Digestivo
¿Qué es el sistema digestivo? Es el conjunto de órganos encargados de la digestión y absorción de sustancias nutritivas FUNCIÓN: Transformar los alimentos.
EL APARATO DIGESTIVO. EL PROCESO DIGESTIVO El aparato digestivo es un largo tubo formado por distintos órganos. A través de ellos los alimentos realizan.
APARATOS. íNDICE ● ¿QUÉ SON LOS APARATOS? ● APARATO DIGESTIVO ● APARATO RESPIRATORIO ● APARATO EXCRETOR ● APARATO REPRODUCTOR ● APARATO CIRCULATORIO ●
 Conocer la anatomía y fisiología del Sistema Digestivo.  Conocer los órganos que interviene en la digestión  Describir la estructura y funcionamiento.
Anatomía y fisiología del Aparato Digestivo. El aparato digestivo puede presentar múltiples variantes morfológicas; pero el proceso digestivo es el mismo.
Profesor: Leticia Islas Vargas
El aparato digestivo.
El aparato digestivo.
APARATO DIGESTIVO La digestión Este proceso
Anatomía del Aparato Digestivo
El aparato excretor.
LA NUTRICIÓN HUMANA (I)
LA FUNCIÓN DE NUTRICIÓN: APARATO DIGESTIVO
Sistema Digestivo.
Estómago. parte 1.
EL SISTEMA DIGESTIVO Ryuichi Ouchida 6B.
Sistema digestivO CNBA 2007.
LA FUNCIÓN DE NUTRICIÓN: APARATO DIGESTIVO
NUTRICIÓN.
La nutrición.
LA FUNCION DE NUTRICIÓN
APARATO DIGESTIVO Y RESPIRATORIO
La función de NUTRICIÓN (I) La nutrición La alimentación
SISTEMA DIGESTIVO.
¡LOS SISTEMAS DEL CUERPO HUMANO!
TEMA 5 LA NUTRICIÓN: DIGESTIÓN EN ANIMALES
Introducción temas digitales (ciencias)
APARATO DIGESTIVO.
Conseguir materia prima
APARATO DIGESTIVO.
SISTEMA DIGESTIVO Objetivo: Conocer los órganos y glándulas que trabajan en el proceso de la digestión y su funcionamiento.
EL APARATO DIGESTIVO.
Aparato circulatorio Miguel Servet ( ) Médico e teólogo español.
LA FUNCIÓN DE NUTRICIÓN: APARATO EXCRETOR
3 u n i d a d Proceso de nutrición: el aparato digestivo.
SISTEMA DIGESTIVO ANATOMÍA FISIOLOGÍA HIGIENE
Quintos Básicos Ciencias Naturales Profesora Claudia García Yáñez
“NUESTRO CUERPO UN TODO ORGANIZADO”
NUTRICIÓN VS ALIMENTACIÓN SISTEMA DIGESTIVO EN HUMANOS
Digestión y absorción del Intestino delgado
Proceso de la digestión
¡Hola! ¿Sabes el nombre de los órganos que conforman el aparato digestivo? Vamos, de cada cuestionamiento elige el inciso que consideres correcto.
Aparatos digestivo y respiratorio
LA FUNCIÓN DE NUTRICIÓN: APARATO EXCRETOR
Episodio 1: Nuestro Cuerpo – Aparatos y Sistemas
Sistema Digestivo.
Sistema Digestivo.
El sistema digestivo fracciona los alimentos en moléculas más simples.
A DIXESTIÓN EN VERTEBRADOS
APARATOS PARA A NUTRICIÓN (I): A DIXESTIÓN E A RESPIRACIÓN
Sistema Digestivo.
A RESPIRACIÓN EN VERTEBRADOS
Unidad 1: ¿Cómo integramos los nutrientes al organismo?
Os bioelementos e as biomoléculas
Sistema Digestivo 5º Básico A –B-C
NM1 Biología Biología humana y salud
Transcripción de la presentación:

FUNCIÓNS DE NUTRICIÓN: APARATO DIXESTIVO Bioloxía-Xeoloxía de 1º de BAC

http://recursos. cnice. mec http://recursos.cnice.mec.es/biosfera/profesor/animaciones/Unidad5pres.gif

ANATOMÍA DO APARATO DIXESTIVO GLÁNDULAS ANEXAS .GLÁNDULAS SALIVAIS Parótidas Sumaxilares Sublinguais .FÍGADO VESÍCULA BILIAR .PÁNCREAS TUBO DIXESTIVO .BOCA .FARINXE .ESÓFAGO .ESTÓMAGO .I. DELGADO Duodeno Xexuno Íleo .I. GROSO Cego Colon Recto .ANO

O tubo dixestivo mide uns 11 metros de lonxitude CARDIA PÍLORO VÁLVULA ILEOCECAL

O aparato dixestivo transforma os alimentos en nutrientes, que son incorporados ao sistema circulatorio para ser distribuídos a todas as células.Teñen lugar os seguintes procesos dixestivos: INXESTIÓN. Consiste na incorporación ao o organismo de alimentos do medio DIXESTIÓN. Transformación MECÁNICA (trituración) e QUÍMICA (mediante enzimas dixestivos) dos alimentos en moléculas simples. ABSORCIÓN. Paso dos produtos da dixestión cara ao medio interno ASIMILACIÓN. As células utilizan os nutrientes nos procesos do metabolismo celular EXESTIÓN (defecación). Eliminación dos produtos non dixeridos.

DIXESTIÓN NA BOCA A saliva contén: A enzima amilase que degrada o amidón Lisozima, sustancia bactericida Mucina (lubricante). Dixestión mecánica e química Na boca os alimentos mestúranse coa saliva e tritúranse cós dentes. Fórmase o bolo alimenticio. Mediante a deglutición progresa pola farinxe cara ao esófago. Comeza a dixestión de glícidos

A farinxe é común aos aparatos dixestivo e respiratorio. A epíglote é unha estrutura que pecha a larinxe cando se está a realizar a deglutición do bolo alimenticio evitando esganarse. EPÍGLOTE

Esganamento En caso de esganamento hai que despexar as vías respiratorias obstruidas. Comprímese có puño por debaixo do esterno, cara dentro e cara arriba. De non ter éxito, podería necesitarse unha traqueotomía.

ESÓFAGO: No esófago prodúcense movementos peristálticos que son contraccións da súa musculatura lisa que empurran o bolo cara ao estómago.

DIXESTIÓN NO ESTÓMAGO: Dixestión mecánica e química O bolo a. transfórmase en QUIMO Nas paredes do estómago existen: Glándulas caliciformes, produtoras de mucina (protectora) Glándulas gástricas, produtoras de pepsina e HCl CARDIA PÍLORO Comeza a dixestión de proteínas

DIXESTIÓN NO I. DELGADO: No intestino delgado se termina de realizar a dixestión de glícidos, lípidos e proteínas. O quimo transfórmase en QUILO por acción: Da bile e o zume pancreático que verten ao duodeno a través da ampola de Vater Das glándulas intestinais: Glándulas de Brunner segregan mucina Glándulas de Lieberkühn producen o zume intestinal formado por: disacaridasas (maltasa, sacarasa, lactasa), peptidasas e nucleasas intestinais

FÍGADO Recibe sangue da vea porta, procedente do intestino (aporta nutrientes). Recibe sangue da arteria hepática (aporta osíxeno) As veas dos lobulillos confluen na vea hepática, que leva sangue á vea cava inferior. No fígado prodúcese a bile que se almacena na vesícula biliar. Actúa no intestino delgado neutralizando a acidez do quimo e emulsiona as graxas,

PÁNCREAS: zume pancreático Como glándula exócrina fabrica o zume pancreático. Contén enzimas: amilasa pancreática, lipasa pancreática, tripsina, quimotripsina, peptidasa, nucleasas pancreáticas e bicarbonato. Chega ao duodeno a través do conduto pancreático (c. de Wirsung), que se une ao colédoco (procedente do fígado) e desemboca na ampola de Vater

ABSORCIÓN: A absorción é o paso de sustancias dende o tubo dixestivo ao sangue e a linfa. A maior parte dos nutrientes absórbense no intestino delgado e vese favorecida polas pilosidades e micropilosidades intestinais. Os monosacáridos e aminoácidos penetran nos capilares sanguíneos e conflúen na vea porta, que os lleva ao fígado. As graxas penetran nos vasos quilíferos e pasan á rede linfática As pilosidades e micropilosidades intestinais proporcionan unha superficie de absorción de 300 m2 Diariamente se absorben 9 litros de auga que conteñen 500 g de nutrientes.

PILOSIDADES E MICROPILOSIDADES

FUNCIÓNS DO INTESTINO GROSO: Nel prodúcese a absorción de auga e ións inorgánicos Fórmanse e elimínanse as feces Contén abundante flora bacteriana que fermenta residuos non dixeridos, e sintetiza vitaminas K e B

DIXESTIVO DE AVES O BOCHE é unha bolsa membranosa comunicada có esófago que acumula alimento para dixerilo lentamente. Está especialmente desenvolvido nas aves granívoras. A MOELLA é órgano moi musculado das aves que permite triturar finamente a comida . Dentro da moella das aves pódense atopar gastrolitos.

As aves rapaces eliminan EGAGRÓPILAS cós restos, como pelos, osos As aves rapaces eliminan EGAGRÓPILAS cós restos, como pelos, osos.., que non puderon dixerir

Os catro estómagos dos rumiantes: No BANDULLO, almacéase a comida e fermenta pola acción de bacterias simbióticas. No RETÍCULO o alimento humidécese. Devólvese á boca para masticárense de novo.  No LIBRO absórbense algúns ións Na CALLEIRA, ten lugar a dixestión química

CRANIOS DE VERTEBRADOS HERBÍVORO CARNÍVORO OMNÍVORO AVE CON PETEIRO