EL PACIENT SONDAT APARELL DIGESTIU.

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
PASO DE SONDA NASOGASTRICA
Advertisements

Sondas Vesicales Sondaje Vesical:
Integrantes Betancourt, Lissette. Blanco, Javier. Bravo, Dariela.
9. SONDAS.
SONDAJE RECTAL.
SONDAJES DIGESTIVOS.
SONDA NASOGASTRICA Es la introducción de una sonda a través de fosa nasal o boca hasta el estómago OBJETIVOS Vaciar, drenar líquidos, gases del aparato.
SONDA NASOGASTRICA.
Miriam Bravo Contreras.
Colocación de sonda nasogástrica Dr. D. Vicente Albert Cuñat

TECNICA DE COLOCACION DE SONDA NASOGASTRICA
ADMINISTRACION DE ENEMAS
Sondas en Cirugía Pediátrica
Sondas Vesicales Definición Definición El sondaje vesical es una técnica que consiste en la introducción de una sonda hasta la vejiga a través del meato.
9. SONDAS. SONDAS Un sondaje consiste en la introducción de una sonda, que es un tubo hueco, por una cavidad o conducto para explorar cavidades, extraer.
9. SONDAS. SONDAS Un sondaje consiste en la introducción de una sonda, que es un tubo hueco, por una cavidad o conducto para explorar cavidades, extraer.
ALIMTACION PARENTERAL
SONDAJE VESICAL Consiste en la introducción de una sonda en la vejiga urinaria a través de la uretra. Aunque es un procedimiento muy utilizado, pueden.
POST-OPERATORIO.
Tipus de dietes enterals
Mètodes d’entrenament de la força
La nutrició parenteral (NP)
Judit Catalán Yáñez FISIOTERAPEUTA
Cures del pacient quirúrgic
APARELL DIGESTIU HUMÀ.
Material sondatge nasogàstric
SONDES ENTERALS Les sondes enterals s’utilitzen per aspirar el contingut gàstric i per administrar medicaments o nutrició enteral.
El pare i la mare estaven mirant la televisió quan la mare va dir: “estic cansada, és tard, me’n vaig al llit”.
APLICACIÓ ÓXID NITRÒS (KALINOX®) EN PEDIATRIA
5.4. Tractament pal·liatiu: Orinal i ampolla
EL PACIENT OSTOMITZAT APARELL DIGESTIU.
UD 1. Activitat Física i Entrenament
Funcionament del generador de funcions, l'oscil·loscopi i el polímetre
TALLERS D’EXPERIMENTACIÓ
Nutrició i Dieta És el procés d’entrada a l’organisme de les substàncies que el formen i que asseguren el seu funcionament. Una bona alimentació és requisit.
4. Característiques i alteracions de la funció urinària
Massa Abdominal: Plastró apendicular
III Jornada de transport sanitari
FERIDES HEMORRÀGIES CONTUSIONS TRAUMATISMES CREMADES
Nutrició i Dieta És el procés d’entrada a l’organisme de les substàncies que el formen i que asseguren el seu funcionament. Una bona alimentació és requisit.
EXTINTORS TIPUS D’EXTINTORS ÚS D’EXTINTORS
Curs de Suport Vital Bàsic & Desfibril·lador Extern Automàtic
C3: Benestar del pacient Sabina Dalmau Ramos
INTRODUCCIÓ OBJECTIU MATERIAL I MÈTODE RESULTATS CONCLUSIONS
El pare i la mare estaven mirant la televisió quan la mare va dir: “estic cansada, és tard, me’n vaig al llit”. Fotografies de Chema Madoz.
PRIMERS AUXILIS OBJECTIU PRINCIPIS D’ACTUACIÓ EN PRIMERS AUXILIS (PAS)
Sondas Vesicales Sondaje Vesical:
TEMA 5 : FUNCIÓ DE NUTRICIÓ
NUTRICIÓ I PREVENCIÓ DEL CÀNCER DE MAMA
FORMACIÓ EN PREVENCIÓ DE RISC BIOLÒGIC PELS PROFESSIONALS D'INFERMERIA
LA DISTRIBUCIÓ DE TASQUES DE NETEJA DINS DE LA LLAR
Mol·lusc contagiós 2010.
SÈPSIA GREU I XOC SÈPTIC
PLA DE SERVEIS INDIVIDUALITZATS
PROTOCOL MUNICIPAL D’ACTUACIÓ PER FER ÚS DEL DESFIBRIL·LADOR
L’APARELL DIGESTIU.
La mobilització dels pacients
Aunque es un procedimiento muy utilizado, pueden provocarse al efectuarlo traumatismos uretrales o la introducción de bacterias en las vías urinarias.
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
El seu maneig des d’Atenció Primària
Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques
COMPROVACIÓ DE LA SONDA
PRIMERS AUXILIS OBJECTIU PRINCIPIS D’ACTUACIÓ EN PRIMERS AUXILIS (PAS)
Pantalla de visualització de dades
LES ITS: Mecanismes de transmissió i prevenció
Dr. Jordi Fàbrega Dr. Andreu Parareda.
LA NUTRICIÓ I LA SALUT.
Criterios clínicos de gravedad.
HIGIENE DE LA BOCA, LOS OJOS DEL PACIENTE ENCAMADO Técnica Enfermeras Politecnico Internacional.
Transcripción de la presentación:

EL PACIENT SONDAT APARELL DIGESTIU

Sondatge rectal Catèter de l'esfínter anal al recte. Indicació: Disminuir distensió abdominal per gasos o estrenyiment Medicació rectal Ènemes de neteja Disminuir la temperatura corporal Contrastos de diagnòstic Contraindicació: Post-cirugia rectal o de pròstata Patologia rectal Inestabilitat cardíaca per risc d’estimulació de nervi vagal

El nervi vague ( X parell cranial) Faringe, esòfag i laringe Estómac i fetge Tràquea i bronquis

PROTOCOL Material - Guants - Xopador - Gases estèrils - Material per a la higiene - Sonda rectal estèril del calibre adequat - Lubricant hidrosoluble - Col·lector: orinal o bossa de drenatge - Esparadrap hipoal·lèrgic - Pinça de Clamp

Sondes De silicona, làtex, cautxú o plàstic. Rígides, semirígides o toves Amb globus o sense globus Escala de French o francesa. 1 u = 0,33mm de diàmetre Adults : 30 cm llarg aprox. i 22-23 french (7,26 mm). Inserció de 7,5 a 10 cm. Nens: 12-18 french. Inserció de 2.5 a 7,5 cm.

En pacients amb incontinència fecal, amb deposicions líquides o semilíquides Poden romandre fins a 29 dies

Procediments Preparar material. Informar al pacient. Preservar intimitat. Rentar mans i posar guants. Posició de Sims o DLE, si és possible Posar xopador i realitzar higiene de la zona. Posar l’orinal pla o connectar la sonda a la bossa. Lubricar 5-10 cm de l’extrem distal de la sonda Separar les natges amb la mà no dominant fins a visualitzar l’anus. Demanar al pacient que respiri profundament i introduïm suaument la sonda mentre expira, en direcció al melic. Uns 10 cm en adults i 5 cm en nens. Ha de sobrepassar l’esfínter anal intern.

Connectar la sonda a la bossa, si es vol recollir el contingut extret, o col·locar-la a l’orinal pla. Fixar la sonda al gluti i la bossa a la cara interna de la cuixa esquerra, deixant un espai per permetre el moviment sense extreure la sonda. Esperar el temps pautat, retirar la sonda i netejar la zona Treure guants (contaminats) i rentar mans Col·locar el pacient i retirar el material. Anotar dades (data, hora, durada del sondatge) i incidències Observar l’evolució del pacient durant els propers 30 minuts.

Sondatge rectal amb sonda amb globus

COMPLICACIONS Perforació intestinal. Ansietat i molèsties. Danys en morenes externes. Demanar que faci l’esforç d defecar en el moment d’introduir la sonda

Administració d'ènemes Ènemes evacuadors (sabonosos, oliosos...) Restrenyiment Pre-operatori Abans d’una prova diagnòstica Pre-part Entre 0,5 i 1,5 l. Ènemes de retenció Medicaments com antibiòtics Contrastos Olis de retenció per estovar la femta i lubricar.

PROTOCOL Seguir el protocol del sondatge fins al cinquè punt. Purgar el sistema irrigador i tancar-lo. Lubricar i introduir la sonda Mantenir la bossa amb la solució a 30 o 40 cm per sobre la sonda. Obrir la clau del sistema lentament. Si el preparat és un comercial, simplement comprimir lentament l'envàs. Pinçar i retirar la sonda. Mantenir les natges del pacient juntes uns minuts i demanar que retingui la solució 5-10 min. Indicar al pacient que vagi al bany o posar l’orinal. Realitzar la neteja de la zona... (igual que en el protocol anterior)

Sonda nasogàstrica Alimentació: No pot o no vol ingerir aliments Aspiració: Per analitzar el contingut o descomprimir l'estómac. Compressió: Per aturar hemorràgies de varius esofàgiques. En desús. L’usuari ha d’estar conscient i amb l'estómac funcional. Màxim durant 6-8 setmanes. Llit mínim semifowler (30º) o pacient en decúbit lateral Alimentació a base de preparats parcialment hidrolitzats (semilíquids) comercials o elaborats. Sondes de polivinil, poliuretà, silicona...

Funció: Cobrir les necessitats calòriques i nutritives: dieta principal, suplement dietètic o complement a la nutrició parenteral. Mantenir el funcionament de l’intestí prim Indicació: Pacients desnodrits Pacients amb problemes de deglució o masticació Intervencions quirúrgiques digestives Problemes metabòlics Anorèxia nerviosa, depressió, dolor, càncer... Aspiració del contingut gàstric Rentat d’estómac.

Contraindicació: Pacient inconscient Obstrucció nasofaríngea ó esofàgica Traumatismes maxil·lofacials severs o fractures a la base del crani Sospita o evidencia de perforació gàstrica Varius esofàgiques i esofagitis severa

PROTOCOL Material - Guants - Xopador - Sèrum fisiològic - Sonda Levin o Salem - Lubricant hidrosoluble - Xeringa de 30 o 50cc - Esparadrap hipoal·lèrgic - Batea

Procediments Informar al pacient. Fowler 45º Retirar pròtesis dentaries i revisar la cavitat oral. Confirmar permeabilitat de fosses nasals Rentar mans i guants Mesurar la longitud aproximada de la sonda que es vol col·locar Lubricar i introduir la sonda suau i progressivament. Indicar al pacient que flexioni el cap endavant Comprovar que la sonda està al’estómac, tapar-la i fixar-la Realitzar una marca a la sonda per tal de controlar que no es mogui.

http://www.youtube.com/watch?v=gZOAcll7nu8

Sonda gàstrica