La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Dret i informació jurídica

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Dret i informació jurídica"— Transcripción de la presentación:

1 Dret i informació jurídica
1 u n i t a t Dret i informació jurídica

2

3 Dret públic i privat Normes jurídiques
És el conjunt de principis i normes que serveixen per regular la convivència en una societat. Relacions humanes És la facultat concedida per les normes jurídiques a una persona per fer alguna cosa o exigir una determinada conducta a una altra o unes altres persones. Subjectiu Normes jurídiques Justes: en la seva elaboració i aplicació han de guiar-se per una idea de justícia, de conducta convinguda per la societat. Obligatòries: pot imposar-les l’autoritat i el seu compliment pot ser exigit de manera coactiva.

4 Classes de normes jurídiques
Hi ha multitud de classificacions de les normes jurídiques, si bé la més important és la que distingeix entre normes de Dret privat i de Dret públic. Classes de Dret Dret públic És l’encarregat de regular les relacions en què prenen part les diverses administracions públiques quan actuen exercint les funcions públiques que són l’objecte de la seva activitat. Dins aquest apartat s’inclourien diverses branques del Dret, com el Dret penal, el Dret administratiu, etc. Dret privat S’encarrega de regular les relacions que s’estableixen entre els particulars, tenint en compte que de vegades l’Administració també pot actuar com si es tractés d’un particular. Dins aquest apartat s’inclourien el Dret civil, el Dret mercantil, etc.

5 Fonts de l’ordenament jurídic espanyol
Fonts del Dret L’expressió fonts del Dret s’utilitza per fer referència tant al lloc d’on emanen o sorgeixen les normes jurídiques com a la forma que adopten per ser conegudes. Fonts de l’ordenament jurídic espanyol Llei Costum Principis generals del Dret Jurisprudència Tractats internacionals

6 L’ordenament jurídic L’ordenament jurídic és el conjunt de les normes jurídiques que estan vigents en un territori en un determinat moment. El principi de jerarquia normativa agrupa la normativa en una escala, en funció del rang i l’aplicació de les normes jurídiques.

7 Normativa civil i normativa mercantil
Dues de les principals branques del Dret privat són el Dret civil i el Dret mercantil, que tenen especial importància en l’activitat de les empreses. És molt important diferenciar la normativa d’ambdues branques per saber quina és l’aplicable en cada cas.

8 Elaboració i aprovació de les normes jurídiques
La Constitució defineix Espanya com un Estat social i democràtic de dret que es fonamenta en la sobirania popular i en el reconeixement dels drets fonamentals dels ciutadans, tant en la seva convivència mútua com enfront de l’Estat.

9 Documentació i informació jurídica
Normativa de la Unió Europea Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) Normativa nacional Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i altres butlletins oficials

10 Actualització de la informació jurídica a l’empresa
Localització de la normativa Cerca telemàtica i cerca concreta (Iberlex) Arxivament de la normativa Segons les normes d’organització d’arxius informàtics que tingui establertes l’empresa Detecció de nova normativa Servei d’alerta i servei de sindicació RSS


Descargar ppt "Dret i informació jurídica"

Presentaciones similares


Anuncios Google