La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

El sector bancari i els productes de passiu

Presentaciones similares


Presentación del tema: "El sector bancari i els productes de passiu"— Transcripción de la presentación:

1 El sector bancari i els productes de passiu
1 u n i t a t El sector bancari i els productes de passiu

2

3 El sistema financer espanyol
El sistema financer espanyol és el conjunt d’institucions, intermediaris, mercats i instruments financers que tenen com a objectiu principal la canalització de l’estalvi des dels agents econòmics amb excedents financers envers aquells amb necessitats financeres. Institucions financeres Són les autoritats i els organismes que regulen el sistema financer i supervisen el compliment de la normativa sobre la matèria. La màxima autoritat al respecte a Espanya és el Govern. A Espanya, existeixen les següents: Banc d’Espanya Comissió Nacional del Mercat de Valors Direcció General d’Assegurances i Fons de Pensions Instruments financers Es defineixen com els contractes que donen lloc a un passiu financer o un instrument de patrimoni a l’empresa que els emet i un actiu financer per als inversors que els adquereixen.

4 El sistema financer espanyol
Intermediaris financers Es poden classificar en bancaris i no bancaris: Bancaris: emeten instruments financers que són acceptats com a mitjans de pagament. No bancaris: els instruments financers que emeten no s’admeten com a mitjà de pagament. Mercats financers Els mercats financers són el punt de trobada entre els que ofereixen instruments financers i els inversors interessats en adquirir-los. El sector bancari Els bancs centrals són les organitzacions responsables de la definició i l’execució de la política monetària en un país o grup de països. El Banc d’Espanya no és independent, sinó que forma part de l’Eurosistema i del Sistema Europeu de Bancs Centrals, per la qual cosa està sotmès tant a la normativa interna espanyola com a tota la normativa comunitària.

5 Organismes de la Unió Europea
El sector bancari Organismes de la Unió Europea Els organismes que integren el sector bancari en l’àmbit de la Unió Europea són els següents: el Banc Central Europeu, el Sistema Europeu de Bancs Centrals (SEBC), l’Eurosistema i l’Autoritat Bancària Europea. Banc d’Espanya Al marge de les funcions de l’Eurosistema, en duu a terme altres de manera independent, com per exemple: Ocupar-se dels aspectes relatius al deute públic. Gestionar el servei de reclamacions en matèria de la seva competència. Dictar normes i imposar sancions. Gestionar el CIRBE. Supervisar la solvència i les entitats de crèdit.

6 Altres entitats supervisades pel Banc d’Espanya
El sector bancari Entitats de crèdit Són aquelles empreses l’activitat de les quals consisteix en rebre dipòsits o altres fons, amb la finalitat d’aplicar-los a la concessió de crèdits, préstecs i altres operacions. Les entitats de crèdit poden realitzar totes les activitats d’intermediació financera, excepte la d’assegurar riscos. Entitats de pagament Són aquelles persones jurídiques autoritzades per prestar i executar els serveis de pagament relacionats a la Llei 16/2009, de Serveis de Pagament. A més, es poden dedicar a altres activitats diferents de les relacionades amb els pagaments. Han de ser autoritzades pel Ministeri d’Economia, previ informe, i ser supervisades pel Banc d’Espanya. Altres entitats supervisades pel Banc d’Espanya Aquestes entitats són les entitats de diner electrònic, les societats de garantia recíproca i les entitats de taxació.

7 Les operacions bancàries
Classes d’operacions bancàries La tasca de mediació de les entitats bancàries implica una transformació dels productes financers en altres, ja que transformen els dipòsits que reben en operacions actives. Es distingeixen: Operacions de passiu: comptes corrents i d’estalvi, dipòsits a termini fix. Operacions d’actiu: préstecs i crèdits, descomptes d’efectes, avals… Operacions neutres: transferències i girs, operacions de caixa, operacions amb divises… Les comissions bancàries Es fonamenten en els serveis bancaris relacionats amb els comptes. Se solen calcular aplicant un percentatge a la quantitat de l’operació de la qual derivin. La fiscalitat dels productes bancaris Els productes d’estalvi o inversió disposen de diferents fiscalitats. A més, alguns estan subjectes addicionalment a IVA.

8 El dipòsit bancari de diner
Es tracta del contracte pel qual una persona, física o jurídica, lliura a una entitat de dipòsit una suma de diners, de la qual pot disposar lliurement i l’entitat, al seu torn, es compromet a retornar la mateixa quantitat, un cop transcorregut el termini pactat. Característiques Aquest dipòsit té com a característiques fonamentals el fet de tractar-se d’un dipòsit irregular i d’estar formalitzat en un contracte d’adhesió. Titularitat dels dipòsits bancaris El titular d’un dipòsit bancari és la persona física o jurídica que ha signat el contracte amb l’entitat financera i que serà el subjecte dels drets i les obligacions que se’n derivin. Classes de dipòsits Dipòsits a la vista: permeten disposar dels diners en qualsevol moment. Dipòsits a termini fix: apliquen restriccions a la disponibilitat del dipòsit fins al moment acordat.

9 El dipòsit bancari de diner
Identificació dels dipòsits Els codis més utilitzats són: Codi de compte de client: codi habitual a Espanya per identificar dipòsits. Codi IBAN: es tracta de quatre dígits que precedeixen el CCC i que serveixen per estandarditzar les nomenclatures a la UE. El dipòsit bancari de diner Comptes a la vista Es caracteritzen per permetre disposar en qualsevol moment dels diners dipositats. Les seves comissions més habituals són: Manteniment. Operació en sucursal diferent. Administració. Descobert. Apunt en compte. Reclamació de saldos deutors. Extractes i despeses de correu.

10 Dipòsits amb rendibilitat predeterminada
Dipòsits a termini fix Aquests dipòsits són aquells en què les entitats financeres reben una quantitat de diners i, a canvi de la seva immobilització durant un determinat temps, ofereixen una rendibilitat. Aquests dipòsits solen portar associat un compte a la vista, en el qual els interessos es poden liquidar al venciment, de forma periòdica o anticipada. Dipòsits amb rendibilitat predeterminada Es caracteritzen perquè el tipus d’interès aplicable és conegut amb anterioritat a la seva contractació. Poden ser de rendibilitat constant en el temps (tradicionals) o de rendibilitat ascendent (creixents). Dipòsits de rendibilitat variable Reben el seu nom del fet que es poden subdividir en dos productes: un dipòsit tradicional i un derivat implícit, que consisteix en el dret o l’obligació de comprar un actiu financer.


Descargar ppt "El sector bancari i els productes de passiu"

Presentaciones similares


Anuncios Google