La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Els Programes de qualificació professional inicial

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Els Programes de qualificació professional inicial"— Transcripción de la presentación:

1 Els Programes de qualificació professional inicial
Reunió de pares

2 Convalidacions (44 EU /46 GS)
La posició dels PQPI en el sistema educatiu E. S. O. M ó n l a b o r a l Batxillerat Estudis universitaris Prova C.F. de grau mitjà C.F. de grau superior PQPI ES EM Accés amb Convalidacions (44 EU /46 GS) Curs + Prova Graduat en ESO

3 Què són els PGS? Els PGS són accions formatives, que realitza o autoritza el Departament d’Ensenyament, amb la finalitat de proporcionar, als joves que finalitzen l’ESO sense assolir el Graduat, una formació bàsica i professional que els permeti incorporar-se a la vida activa o prosseguir estudis en els diferents ensenyaments reglats, i especialment en la formació professional específica de grau mitjà. (D.123/2002, ordenació PGS art. 2) Cada PGS pretén la iniciació respecte d’un perfil professional de nivell bàsic, amb la categoria d’auxiliar. Veure Perfils Tenen una durada d’un curs. Mínim: 600 hores. Màxim: 1200 hores. Inclouen pràctiques en empresa. Poden incloure una proporció variable de formació bàsica, incrustada en la formació professional o diferenciadament. Hi ha tutoria i orientació personalitzada. Freqüentment hi ha un acompanyament per a la posterior inserció laboral. Anualment s’ocupen més de 5000 places de PGS, en les diverses modalitats. Se certifica “Aprofitament” o “Assistència”.

4 Repertori de 24 perfils de Programes de garantia social, 2007-08
Camps professionals Perfils professionals d’auxiliar Administració i gestió Oficina i serveis administratius generals Agrària Activitats agropequàries Vivers i jardins Arts gràfiques Arts gràfiques i serigrafia Comerç Comerç i atenció al públic Vendes, oficina i atenció al públic Edificació i obra civil Paleta i construcció Auxiliar de pintura Electricitat i electrònica Instal·lacions electrotècniques Inst. electricitat aigua i gas Fabricació mecànica Mecànica, ajust i soldadura Fusteria metàl·lica i PVC Fusta, moble i suro Fusteria i instal·lació de mobles Hoteleria i turisme Cuina Hoteleria, cuina i restauració Imatge personal Perruqueria Imatge pers., perruqueria i estètica Indústria alimentària Indústria càrnia Pastisseria i fleca Informàtica -comunicacions Manteniment i muntatge d’equps informàtics Instal·lació i manteniment Frigorista Fontaneria, calefacció i climatització Transport i manteniment de vehicles Reparació i manteniment de vehicles lleugers Reparació de carrosseria

5 Alguns trets freqüents en l’alumnat dels PGS
Desmotivació (per carències formatives i poca valoració de la formació). Baixa autoestima (experiències prèvies de fracàs...) Manca de confiança en ells i els altres. Transtorn de conducta. Agressivitat. Disrupció. Inhibició. Hiperactivitat. Etc. Absentisme. Limitacions de llenguatge, instrumentals i culturals. Dificultat en el ritme d’aprenentatge. Dèficit en hàbits de conducta i normes. Avorriment del sistema educatiu. Lideratge negatiu.

6 Què seran els PQPI ? (1/2) Preàmbul LOE: Amb la finalitat d’evitar l’abandonament escolar abans d’hora, obrir expectatives de posterior formació i qualificació i facilitar l’accés a la vida laboral, s’estableixen programes de qualificació professional inicial destinats a alumnes més grans de setze anys que no hagin obtingut el títol de graduat en educació secundària obligatòria. Art. 30 LOE: L’objectiu dels PQPI és que tots els alumnes: Assoleixin competències professionals de nivell 1. Tinguin la possibilitat d’una inserció sociolaboral satisfactòria ampliïn les competències bàsiques per prosseguir estudis en les diferents ensenyances.

7 Què seran els PQPI ? (2/2) Art LOE: 3. inclouran tres tipus de mòduls: a) Específics referits a les unitats de competència de qualificacions professionals de nivel 1. b) Formatius de caràcter general, que ampliïn les competències bàsiques i afavoreixin la transició del sistema educatiu al món laboral. c) De caràcter voluntari, que duguin a l’obtenció del títol de GESO, que podran cursar-se de forma simultània amb els mòduls indicats als apartat a) y b) o bé un cop superats aquests. Destinats a: Alumnat major de 16 anys, complits abans del 31 de desembre de l’any de l’inici del programa, que no hagin obtingut el títol de Graduat en ESO. Excepcionalment, i amb l’acord d’alumnes i pares o tutors, dita edat podrà reduir-se a 15 anys per a aquells que compleixin el que preveu l’article (“aquellos que una vez cursado segundo, no estén en condiciones de promocionar a tercero y hayan repetido ya una vez en la etapa”). Segons RD 1631/2006 caldrà avaluació psicopedagògica i intervenció de l’administració educativa.

8 Recapitulació: Els destinataris dels PQPI
alumnes s’adrecen a o bé 15 anys excepcionalment tenen majors de 16 anys ordinàriament que són Han cursat 2n d’ESO i no poden promocionar a 3r Ja han repetit anteriorment un curs de l’ESO si Els pares i el propi alumne hi estan d’acord Avaluació acadèmica i psicopedagògia prèvies i intervenció de l’administració amb Han complert 16 anys abans del 31/12 de l’any d’inici del PQPI No han obtingut el graduat en ESO

9 Recapitulació: Els continguts dels PQPI
Els continguts PQPI mòduls s’organitzen específics de caràcter general voluntaris que poden ser Tutoria i orientació, TIC, instrumentals, ... de Graduat en ESO: conduents al alhora o després que els altres mòduls del PQPI poden cursar-se 3 Àmbits: Comunicació; Social; i Científic-tecnològic. organitzats en unitats de competèn-cia de la qualificació professional associada vinculats a Obtenció certificat de professionalitat expedit per l’administració laboral (RD1631/06,14.6) permeten MEC: O inclou 30-50% Aprendizajes instrumentales bàsicos, Ciutadania, Orientació... Per exemple: Suficient per prepara la prova d’accés ?

10 Les proves d’accés als cicles de grau mitjà
► Inscripció a les proves: març o abril, per internet als centres designats ► Realització de les proves: en un sol dia. Habitualment al maig ► Requisits per inscriure-s’hi: 1. Edat: Haver complert els 17 anys o complir-los dins de l’any natural. ► Estructura de la prova: té 2 parts de 2 hores cadascuna amb descans de 30 mn. Part A: L. catalana, C. socials, Tecnologia, C. de la naturalesa i Ed. visual i plàstica. Part B: L. estrangera (anglès o francès), L. castellana i Matemàtiques. Veure temaris de les matèries a: > cicles formatius > proves accés. ► Curs preparatori: existeix un curs preparatori de la prova que pot donar una qualificació complementària, addicional a la de la prova. ► Exempcions: els aspirants que acreditin un any d’experiència laboral en qualsevol sector, queden exempts de C. Naturals, Tecnologia i Visual i plàstica.

11 Qüestions pendents Com es finançaran els PQPI dels centres privats a Catalunya? Quins continguts formatius de caràcter general hi haurà a Catalunya? Seran suficients per preparar la prova d’accés al grau mitjà? Quants alumnes voldran cursar els mòduls voluntaris per tenir el GESO? Durant el 3r trimestre sembla que es publicarà l’ordenació dels PQPI a Catalunya. En les jornades d’educadors de juliol de 2008 hi haurà una activitat o taller sobre els PQPI per explicar amb detall la norma aplicable a Catalunya, que suposem ja estarà llavors publicada.


Descargar ppt "Els Programes de qualificació professional inicial"

Presentaciones similares


Anuncios Google