La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

RENDA GARANTIDA DE LA CIUTADANIA

Presentaciones similares


Presentación del tema: "RENDA GARANTIDA DE LA CIUTADANIA"— Transcripción de la presentación:

1 RENDA GARANTIDA DE LA CIUTADANIA
LLEI 14/2017, del 20 de juliol, de la renda garantida de ciutadania.

2 LA RENDA GARANTIDA DE CIUTADANIA
Aquesta Llei és el resultat del recolzament de més de 76 entitats cíviques, socials i polítiques, de les mocions de suport de 52 ajuntaments, de l'esforç i la col·laboració de nombroses persones voluntàries i sobretot de l’ampli consens popular que va suscitar i es va octubre entrega signatures a l’ IDSCAT traduir en signatures.

3 És un dret cívic i social que empara a tota la ciutadania de Catalunya i té com a finalitat que les persones i famílies en situació de pobresa tinguin assegurats els mínims per una vida digna. La RGC és una prestació econòmica que té dret a cobrar qui no disposi d’ingressos econòmics o qui disposi d’ingressos inferiors als import indicats a continuació. Entra en vigor el 15 de setembre de 2017 i s’anirà implementant progressivament fins al desplegament complet que serà l’1 d’abril de 2020.

4 Inicialment, des del 15/09/2017 fins al 14/09/2018, persones i/o unitats familiars amb ingressos conjunts inferiors a les quantitats indicades a continuació tenen dret a les següents prestacions, en funció del nombre de membres de la unitat familiar. 1 persona 564 euros al mes 2 persones 846 euros al mes 3 persones 921 euros al mes 4 persones 996 euros al mes 5 persones euros al mes

5 TRANSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL IMPORT ECONÒMIC DE LA RGC des del 15/09/2017 a l’1/04/2020
Els imports de les prestacions de la Renda Garantida tenen una transició fins a l’1 d’abril de 2020, data en què s’arriba a les quanties màximes. Sempre es tindrà dret a cobrar el percentatge de l’IRSC (Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya) vigent en cada moment. En tot moment el llindar d’ingressos, per sota del qual es té dret a cobrar la RGC, és el mateix import que e.stableix la RGC

6 2017, 15 setembre 2018, 2019, 2020 1º abril Nº persones import 1 564 604 644 664 2 846 906 966 996 3 921 981 1.041 1.096 4 1.056 1.116 1.196 5 1.071 1.131 1.191 1.208

7 Què és? La Renda garantida de ciutadania (RGC) neix per garantir que tots els ciutadans de Catalunya puguin fer-se càrrec de les despeses essencials per al manteniment propi o de les persones que integren la unitat familiar o de convivència. CONSTA: D’una prestació d’import periòdic mensual, per dotze pagues. Complement de pensions, prestacions i altres ajuts estatals.

8 QUI TÉ DRET A COBRAR LA RGC
Persones i/o unitats familiars que ja estiguin cobrant la Renda Mínima d‘inserció i persones i/o unitats familiars sense ingressos econòmics que no cobren la RMI (abans PIRMI). Persones i/o unitats familiars amb ingressos familiars inferiors a les quantitats indicades anteriorment, sempre en funció del nombre de membres de la unitat familiar. Pensionistes i perceptors de prestacions econòmiques o ajuts de l’ estat, en quantia inferior a les indicades anteriorment, sempre en funció de si es tracta d’una única persona o de si viu en un nucli familiar; aquestes persones tenen dret a una prestació complementària fins arribar a la quantia de la RGC.

9 Persones que tenen un contracte de treball a temps parcial, si es tracta de
Famílies monoparentals amb fills, sempre que tinguin ingressos en quantia inferior a les indicades anteriorment, en funció del nucli familiar. Persones refugiades, i persones demandants de protecció internacional en les circumstàncies específiques que s’indicaran pel que fa els requisits.

10 PERSONES QUE TENEN DRET A COBRAR LA RGC de manera provisional
Persones que han estat acomiadades i que tinguin dret a cobrar una indemnització per acomiadament, tenen dret a cobrar la RGC (sempre que compleixinel requisit d’insuficiència de rendes). Quan cobrin la indemnització han de tornar l’import cobrat de RGC

11 QUI NO TE DRETA A COBRAR LA RGC
Persones que han deixat de treballar de manera voluntària, durant els 12 mesos anteriors a fer la sol·licitud de la RGC. Persones que en els darrers 5 anys han percebut una prestació o ajut de manera indeguda. Persones que no han reclamat judicialment la pensió d’aliments que els pugui correspondre. Persones que disposin de béns mobles o immobles suficients (el valor o rendiments dels quals asseguren els mínims d’una vida digna), llevat de l’habitatge habitual. Persones beneficiàries d’una prestació pública o privada de servei residencial permanent de tipus social, sanitari o sociosanitari. Persones ingressades en centres penitenciaris.

12 RENDA GARANTIDA DE LA CIUTADANIA
PRESTACIÓ

13 Definició: La Renda garantida de ciutadania (RGC) és la prestació social a través de la qual s’asseguren els mínims d'una vida digna a les persones i unitats familiars que es troben en situació de pobresa, per tal de promoure la seva autonomia i participació activa en la societat. Es tracta d’una prestació social de naturalesa econòmica i percepció periòdica. 

14 La Renda garantida de ciutadania (RGC) és un dret subjectiu i,  consta de dues prestacions econòmiques: Una prestació garantida, no condicionada, subjecta als requisits que estableix la llei. Una prestació complementària d'activació i inserció, condicionada al compromís d’un pla d'inclusió social o d'inserció laboral, el qual té la finalitat de superar les condicions que han dut a necessitar la prestació.

15 PRESTACIÓ COMPLEMENTARIA
Prestació complementària d’inserció (150 €/mes), condicionada a la signatura i el compliment d’un pla d’inclusió social o d’inserció laboral. El pla d’inserció o inclusió és un acord que defineix les accions específiques adaptades a cada beneficiari per a prevenir el risc d’exclusió i fomentar-ne la inserció (p. ex. orientació laboral). Té com a finalitat la inclusió social o laboral. És avaluable periòdicament, de manera individualitzada, i està lligada a la voluntat explícita dels beneficiaris de dur a terme les activitats del seu pla de treball.

16 Per qui és? En pot ser beneficiària qualsevol persona que, durant els sis mesos anteriors a la sol·licitud, tingui ingressos inferiors al 91% de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya. Per al 2018 el llindar d’ingressos se situa en 604 € al mes en dotze pagues. La Renda garantida de ciutadania (RGC) la poden rebre aquelles persones que no disposen de recursos o els que tenen són insuficients per cobrir les necessitats bàsiques, sempre que compleixin una sèrie de requisits. Poden ser persones sense feina i sense recursos, pensionistes, perceptors de prestacions i altres subsidis, famílies monoparentals, etc.

17 REQUISITS EDAT EMPADRONAMENT
RESIDÈNCIA CONTÍNUA I EFECTIVA A CATALUNYA NO ÉSSER BENEFICIARI PRESTACIÓ PÚBLICA NO TENIR RENDES ECONÒMIQUES SUPERIORS

18 Requisits Tenen dret a la Renda garantida de ciutadania (RGC), amb la condició de titulars, les persones que compleixen els requisits que estableix la Llei 14/2017, del 20 de juliol, de la renda garantida de ciutadania, entre els quals: Ésser majors de vint-i-tres anys. També tenen dret a l’RGC les persones majors de divuit anys si es troben en alguna de les situacions següents: Tenir menors o persones amb discapacitat a càrrec. Ésser òrfenes dels dos progenitors. Haver estat víctimes de violència masclista en l'àmbit de la llar. Qualsevol altra situació o circumstància que s'estableixi per reglament.

19 REQUISITS Estar empadronat en un municipi i residir legalment a Catalunya. Aquest requisit no s'aplica a les dones que tenen permís de residència per reagrupament familiar i el perden com a conseqüència de divorci o separació, ni als catalans retornats. Tenir residència continuada i efectiva a Catalunya durant els vint-i-quatre mesos immediatament anteriors a la presentació de la sol·licitud.

20 REQUISITS No disposar d'una quantitat d'ingressos, rendes o recursos econòmics considerada mínima per a atendre les necessitats bàsiques d'una vida digna, d'acord amb el llindar d'ingressos fixat per l'indicador de renda de suficiència de Catalunya, durant els sis mesos immediatament anteriors a la presentació de la sol·licitud, computa el conjunt d’ingressos de totes les persones que componen la unitat familiar. Per a les persones refugiades, no es computen els ingressos que hagin obtingut del Programa d’ajut al refugiat No ser beneficiari d’una prestació pública o privada de servei residencial permanent de tipus social, sanitari o sociosanitari, sempre que l’internament no tingui una durada superior a 12 mesos i estigui prescrit en el pla de treball, ni estar ingressat en centre penitenciari en règim ordinari o tancat.

21 REQUISITS No haver disposat d’ingressos, rendes o recursos econòmics mínims durant els 6 mesos. No disposar de patrimoni més enllà de l’habitatge habitual. No treballar, excepte els sol·licitants monoparentals amb feina a temps parcial.

22 QUÈ ES CONSIDERA UNA UNITAT FAMILIAR
Als efectes de calcular el requisit d’insuficiència de rendes i l’import de la RGC al qual es pot tenir dret, la unitat familiar és la formada per una o més persones que entre elles mantenen vincles familiars per consanguinitat o afinitat fins al segon grau i també per adopció o acolliment, o vincles de convivència equiparables als vincles esmentats, excloent els que siguin de simple veïnatge compartit. La relació de parentiu es compta a partir del titular, és a dir, la persona titular de la RGC i el cònjuge o parella estable, fills, nets; també pares, germans i avis de la persona titular de la RGC.

23 Quantia Membres de la unitat familiar Import llindar mensual
Import llindar anual 2017 2018 1 adult 564€ 604€ 6.768€ 7.248€ 2 adults 836€ 906€ 10.032€ 10.872€ 3 909€ 981€ 10.908€ 11.772 4 982€ 1.056€ 11.784€ 12.672 5 1.062€ 1.131€ 12.744€ 13.572

24 LA RGC NO CONDICIONADA La Renda Garantida de Ciutadania és un dret subjectiu incondicionat. Només 150 € dels 664 euros mensuals (a 1 d’abril de 2020) de la prestació bàsica, està condicionada al compromís de realitzar, si s’escau, les activitats del pla d’ inserció laboral i/o social proposat per l‘Administració. Aquesta quantitat condicionada s’anomena “Complement per la inserciósocial i laboral”

25 QUÈ ÉS EL COMPLEMENT per la inserció laboral i social
És una prestació econòmica complementària de 150 euros mensuals per nucli familiar, condicionada al compromís de fer, i en el seu cas, de realitzar efectivament les activitats del pla d’inserció laboral i/o social oferts. L’ Administració té un termini de tres mesos, a comptar des de la data de la resolució d’atorgament de la RGC, per determinar qui ha de seguir un Pla d’inserció laboral i/o social, en funció del “perfil” que es determini, ja sigui laboral o social. Té dret a cobrar aquest complement tothom que cobri la RGC, sempre que es comprometi a seguir un pla d’inserció social i/o laboral en fer la sol·licitud inicial.

26 Es cobrarà des del primer dia que es cobri la RGC.
Es continuarà cobrant si l’Administració no ofereix cap pla individual d’inserció laboral o social. Aquest complement de 150 € mensuals de la prestació bàsica es deixarà de cobrar si l’Administració ofereix un pla individual d’inserció i no es compleix. S’avaluarà de manera individual cada 12 mesos i es decidirà sobre la seva continuïtat. També es té dret a cobrar aquest complement durant els 6 mesos següents a haver començat a treballar amb un contracte a temps complet.

27 Caràcter complementari i subsidiari de la renda garantida de ciutadania
La renda garantida de ciutadania és compatible i complementària amb les rendes del treball a temps parcial, quan els ingressos siguin inferiors al llindar de l'indicador de renda de suficiència de Catalunya. Inicialment, només és compatible per a les famílies monoparentals amb fills a càrrec i l'aplicació de la compatibilitat fineix amb la generalització de la compatibilitat de la renda garantida de ciutadania amb totes les rendes del treball derivades de contracte a temps parcial. En aquest cas, la prestació econòmica de la renda garantida de ciutadania és per l'import de la diferència entre les rendes del treball i l'import de la prestació.

28 Caràcter complementari i subsidiari de la renda garantida de ciutadania
La renda garantida de ciutadania és subsidiària de tots els ajuts, els subsidis, les prestacions o les pensions de qualsevol administració a què puguin tenir dret els titulars o beneficiaris de la prestació, i la renda garantida de ciutadania constitueix la darrera xarxa de protecció social La renda garantida de ciutadania també és subsidiària dels ingressos de qualsevol mena a què puguin tenir dret els titulars o beneficiaris de la prestació, llevat dels ingressos de les prestacions.

29 Caràcter complementari i subsidiari de la renda garantida de ciutadania
Són compatibles amb la percepció de la prestació econòmica de la renda garantida de ciutadania, i no computen com a ingressos per a determinar el llindar econòmic: les prestacions econòmiques, públiques i privades de dependència, beques escolars de menjador i transport, d'urgència per a evitar desnonaments, de beques públiques per a estudiar (de batxillerat o universitàries), i les que existeixin o es puguin establir amb la finalitat explícita de complementar la renda garantida de ciutadania

30 Caràcter complementari i subsidiari de la renda garantida de ciutadania
Els perceptors d'ajuts i prestacions estatals d'atur i per a l'ocupació i els perceptors de pensions contributives i no contributives de la seguretat social no tenen dret a la prestació econòmica de la renda garantida de ciutadania, sense perjudici dels supòsits de complementarietat.

31 SÓN COMPATIBLES PERÒ SÍ QUE COMPUTEN COM INGRESSOS ECONÒMICS, per tant, en cas que es cobrin, la RGC es cobrarà per la diferència fins a arribar a l’import íntegre de la RGC que correspongui: · Qualsevol tipus d’ingrés econòmic, sempre que sigui inferior al llindar que determina la manca de rendes. · Prestacions i ajuts de la Generalitat de Catalunya o d’altres administracions, que no siguin compatibles segons l’apartat anterior. · Prestacions i ajuts de l’Estat.

32 UNITAT FAMILIAR Es considera unitat familiar la formada per una o més persones que entre elles mantenen un vincle conjugal o de parella estable, o vincles familiars per consanguinitat o afinitat fins al segon grau, i també per adopció o acolliment, o vincles de convivència assimilats als vincles esmentats, excloent els que siguin de simple veïnatge compartit. La relació de parentiu es compta a partir del titular.

33 Titulars i beneficiaris de la renda garantida de ciutadania
Als efectes del que estableix aquesta llei, s'entén per: Titular: la persona a favor de la qual s'aprova la prestació econòmica de la renda garantida de ciutadania i, si s'escau, un pla individual d'inserció laboral o d'inclusió social. Beneficiaris: les persones que formen part del mateix nucli com a membres de la unitat familiar respectiva. Destinataris: el titular i els beneficiaris.

34 Titulars i beneficiaris de la renda garantida de ciutadania
En el cas que en una mateixa unitat familiar hi hagi més d'una persona amb dret a ésser titular de la prestació, té preferència per a accedir-hi la persona que no tingui cap tipus d'ingrés econòmic o el tingui més baix, amb preferència, també, per q Una unitat familiar només pot donar dret a un sol expedient de prestació de la renda garantida de ciutadania. Les dones que tenen legalment reconeguda la condició de víctima de violència masclista en l'àmbit de la llar adquireixen automàticament la titularitat de la prestació, sempre que hi tinguin dret. La titularitat del dret a la renda garantida de ciutadania pot ésser objecte de modificacions tingui la potestat parental.

35 Durada del dret a percebre les prestacions
Les persones tenen dret a percebre la prestació econòmica de la renda garantida de ciutadania per tot el temps en què s'acrediti la situació de necessitat i es compleixin els requisits El dret a percebre la prestació garantida de ciutadania s'ha de renovar, obligatòriament, per mitjà d'una resolució de pròrroga, cada dos anys, sens perjudici de l'obligació permanent de la persona titular o beneficiària de notificar qualsevol modificació de la situació que ha generat el dret i de la facultat de les administracions públiques responsables de fer-ne les comprovacions pertinents en qualsevol moment.

36 Durada del dret a percebre les prestacions
La prestació complementària d'activació i inserció es percep des de l'inici del dret a la prestació, juntament amb la prestació garantida i no condicionada, amb la subscripció del compromís corresponent. La prestació és objecte de revisió al cap de dotze mesos i se'n determina la continuïtat en funció dels informes preceptius.

37 Durada del dret a percebre les prestacions
L'incompliment per les administracions públiques competents de l'obligació de proposar el corresponent pla individual d'inserció laboral o d'inclusió social no pot comportar la pèrdua de la prestació econòmica per part del titular o dels beneficiaris que hi puguin accedir. Si l'incompliment és imputable al titular o beneficiari, s'extingeix aquesta prestació, sens perjudici del dret a tornar-la a sol·licitar al cap de dotze mesos. En el cas que un destinatari de la renda garantida de ciutadania accedeixi a un lloc de treball a jornada completa, continua percebent la prestació complementària d'activació i inserció durant sis mesos.

38 RENDA GARANTIDA DE LA CIUTADANIA
COMPLEMENT

39 La Renda garantida de ciutadania (RGC) neix per garantir que tots els ciutadans de Catalunya puguin fer-se càrrec de les despeses essencials per al manteniment propi o de les persones que integren la unitat familiar o de convivència. Per garantir aquest dret a les persones beneficiàries de pensions, prestacions i ajuts estatals, s’ha creat una nova prestació complementària que permetrà equiparar els imports als de l’RGC, amb l’objectiu d’assegurar els ingressos mínims. Aquesta nova prestació complementària permet que tots els ciutadans de Catalunya puguin fer-se càrrec de les despeses essencials per viure.

40 Per a qui és? Tenen dret a la prestació complementària els beneficiaris de pensions, prestacions i ajuts estatals d’imports inferiors als que fixa el llindar d’ingressos per accedir a l’RGC si són: Perceptors de pensió no contributiva (PNC) de jubilació o invalidesa. Només cal sol·licitar-la a qualsevol de les oficines d'Afers Socials i Famílies Perceptors d’altres pensions estatals diferents de la PNC: SOVI, invalidesa permanent, etc.

41 pensió no contributiva
Si resideixes a Catalunya. Si no treballes. Si no reps cap prestació de serveis d’acolliment residencial o sanitari permanent, ni estàs en règim penitenciari ordinari. Si acredites unes rendes o patrimoni, llevat de l’habitatge habitual, que no excedeixin els 1.603,40 euros a l’any. Reps una pensió no contributiva? No cal demanar cita prèvia. Informa-te’n directament a qualsevol oficina d’Afers Socials i Famílies o d’atenció ciutadana

42 Altres prestacions Si portes dos anys residint a Catalunya.
Si no reps cap prestació de serveis d’acolliment residencial o sanitari permanent, ni estàs en règim penitenciari ordinari. Si tens més de 23 anys. Si no disposes d’ingressos, rendes o recursos mínims durant els sis mesos anteriors a la sol·licitud.

43 Resolució administrativa de les sol·licituds
L'administració pública competent ha de dictar una resolució expressa denegant o atorgant la prestació en el termini de quatre mesos a comptar de la data d'entrada de la sol·licitud al registre. Un cop transcorregut el termini a què fa referència l'apartat 1 sense que s'hagi notificat la resolució a la persona interessada, s'ha d'entendre estimada la sol·licitud.

44 Resolució administrativa de les sol·licituds
El dret d'accés a la renda garantida de ciutadania té efectes econòmics des de la data de presentació de la sol·licitud. En el termini de tres mesos a comptar de la data de la resolució d'atorgament de la prestació econòmica s'ha de proposar i acordar el pla individual d'inserció laboral o d'inclusió social corresponent quan ha estat sol·licitat l'accés a la prestació complementària d'activació i inserció. El que estableixen els apartats 1 i 2 s'aplica a la resolució administrativa de pròrroga a què fa referència l'article 10.2.

45 l'article 10.2 El dret a percebre la prestació garantida de ciutadania s'ha de renovar, obligatòriament, per mitjà d'una resolució de pròrroga, cada dos anys, sens perjudici de l'obligació permanent de la persona titular o beneficiària de notificar qualsevol modificació de la situació que ha generat el dret i de la facultat de les administracions públiques responsables de fer-ne les comprovacions pertinents en qualsevol moment.

46 Què cal fer per sol·licitar-la
Qui ja estigui cobrant el PIRMI no cal que faci cap sol·licitud ja que passarà automàticament a cobrar la Renda Garantida de Ciutadania. Igualment, qui ja cobri una pensió no contributiva de la Seguretat Social i la Generalitat li aboni un complement econòmic, no cal que faci cap sol·licitud. La resta de persones i famílies que tenen dret a la Renda Garantida de Ciutadania poden sol·licitar cita prèvia: Trucant al telèfon Entrant al web A l'Oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC)

47 DOCUMENTACIÓ BÀSICA DNI, s'ha de presentar l’original.
NIE i certificat de la Direcció General de la Policia acreditatiu dels períodes de residència legal. Certificat d'inscripció al Registre Central d'Estrangers i Passaport per als ciutadans de la Unió Europea (UE). Extracte bancari dels últims sis mesos de tots els comptes de la unitat familiar i full de transferència bancària. Documents que provin que en els darrers dos anys has viscut a Catalunya de manera continuada: rebuts d'aigua, gas i electricitat, certificats escolars... · Certificat de dades fiscals dels membres de la unitat familiar majors de 16 anys. Acreditació de deutes, rebuts de lloguer, hipoteca, etc. Certificats de pensions.

48 A L T RES DOCUMENTS: Acte de conciliació administrativa laboral si t'han acomiadat o estàs en una situació similar. Documents acreditatius de propietat de béns mobles i immobles (habitatge, vehicles, etc.). Llibre de família, sentència de separació o divorci i conveni regulador. Declaracions trimestrals d'ingressos si ets treballador/a autònom/a.

49 PERSONES QUE COBREN PRESTACIONS
Les persones que estan cobrant una prestació o pensió, contributiva o no contributiva, de jubilació o invalidesa o el SOVI, sense el complement de la Generalitat i cobren una quantitat inferior a la RGC a que poden tenir dret, en funció del nucli familiar, poden obtenir la diferència, fins a l’import establert per la RGC. A la cita prèvia s’haurà d'aportar el certificat de pensió juntament amb la documentació bàsica assenyalada anteriorment: DNI, etc.

50 OBLIGACIONS DELS BENEFICIARIS
Comunicar en el termini màxim d’un mes els canvis patrimonials, personals i familiars. Sol·licitar qualsevol altra prestació econòmica o ajut als quals es tingui dret. No renunciar, de manera voluntària, a cap altre prestació econòmica o ajut. Col·laborar amb les persones que gestionen la RGC. Mantenir-se inscrit a la Oficina de treball (SOC) com a sol·licitant d’ocupació. No rebutjar una oferta de treball adequada. Residir de manera continuada a Catalunya. Tornar la prestació econòmica de la RGC si s’ha cobrat de forma indeguda. Si la feina és a temp parcial, es té dret a cobrar la diferència, fins arribar al què es cobraria en concepte de la RGC, durant 6 mesos. Si la feina és a temps complet, es té dret a cobrar, durant 6 mesos, la prestació complementària de 150 € mensuals.

51 Documentació de Famílies monoparentals amb fills a càrrec i contracte a temps parcial inferior a l'IRSC i que no cobrin PIRMI: A més a més de la documentació bàsica ha d'aportar la nòmina salarial dels últims sis mesos. També haurà de presentar el Carnet de família monoparental. En cas de no posseir aquest carnet, s’ha de tramitar al més aviat possible, a l'Oficina d'atenció d'assumptes socials i famílies (OAF). Si en l’actualitat s’està cobrant una prestació contributiva o no contributiva, d’atur, la Renda Activa d’Inserció (RAI), el Pla Prepara o el PAE, en quantitat inferior a la RGC a que es pugui tenir dret en funció del nucli familiar, es pot obtenir la diferència d’import que estableixi la RGC. A la cita prèvia caldrà portar el certificat de la prestació social cobrada durant els darrers sis mesos, juntament amb la documentació bàsica assenyalada en l'apartat anterior.

52 Fi presentació


Descargar ppt "RENDA GARANTIDA DE LA CIUTADANIA"

Presentaciones similares


Anuncios Google