La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

L’art a la Grècia clàssica

Presentaciones similares


Presentación del tema: "L’art a la Grècia clàssica"— Transcripción de la presentación:

1 L’art a la Grècia clàssica
ARQUITECTURA

2 Arquitectura Tenen funcions rituals o cerimonials.
Dimensions reduïdes, fetes a la mesura de l’ésser humà Edifici com a part d’un conjunt.

3 1. ELS TEMPLES Estructura d’un temple
Els temples eren la llar dels déus als quals estaven dedicats. Planta rectangular. La cel.la era el lloc on es guardava l’estàtua del déu o de la deessa. Habitualment estaven envoltats per una columnata que constituïa el peristil. Estructura d’un temple

4 Exemple: El Partenó

5 El Partenó La seva estructura és la típica d'un temple grec, només que molt monumental. El naos, la cambra sagrada, és l'estança reservada a la divinitat, representada per la seva estàtua. El Partenó està dividit en tres naus per dues files de columnes i estava presidit per una enorme estàtua d'Athena Parthenos, feta de marfil i or. Al davant hi havia un vestíbul, prònaos, i al darrera, separat per una paret del naos i obert a la façana posterior, l'opistòdomos, que guardava el tresor de la deesa i el de l'Estat. Tot al voltant del temple hi ha uns esglaons per pujar a la plataforma on està situat (estilòbat) i una renglera de columnes. El material de construcció és el marbre, que no es va deixar nu, sinó que, com tots els temples grecs, es pintava de colors variats i llampants Font:

6 Els grecs no van fer servir ni l’arc ni la volta; la seva arquitectura era arquitravada, és a dir, els espais entre columnes o murs interiors es cobrien amb una peça recta anomenada arquitrau.

7 arc  arcs Part d'una casa, d'una església o d'una altra construcció que té forma d'arc. Els romans, quan havien guanyat una guerra, feien un monument en forma d'arc que es deia arc de triomf. També hi ha arcs de triomf moderns.

8 volta  voltes Sostre corbat que uneix dos o més murs o pilars.  

9 Els temples grecs tenien uns elements fixos:
El basament, sobre el qual recolzaven les columnes. Les columnes, que consten de base, fust i capitell. L’entaulament, que es componia de frontó, fris i arquitrau. Unia les columnes entre elles i repartia el pes de la sostrada. La coberta, que tenia forma de triangle i presentava dos vessants.

10

11 Tres ordres clàssics: DÒRIC JÒNIC CORINTI

12 Dòric Frontò amb timpà Triglif Metopa Entaulament Fris Àbac Arquitrau
Equí Collarí Capitell Fust estriat

13 Jònic Fris Entaulament Capitell amb volutes Fust estriat
Arquitrau de tres platabandes Capitell amb volutes Fust estriat

14 Corinti Fris Arquitrau de tres platabandes Capitell (fulles d’acant)
Fust estriat Base Plint

15 2. ELS TEATRES El públic seia a la graderia, que es construïa apofitant el vessant d’un turó. Els actors actuaven a dalt del prosceni. A l’orquestra s’hi situava el cor.

16 RECONSTRUCCIÓ D’UN TEATRE GREC

17 Per acabar, podriem repassar aquests temes amb les següents activitats:


Descargar ppt "L’art a la Grècia clàssica"

Presentaciones similares


Anuncios Google