La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

INDEX .Classes socials .Família .Educació jocs i joguines

Presentaciones similares


Presentación del tema: "INDEX .Classes socials .Família .Educació jocs i joguines"— Transcripción de la presentación:

1 INDEX .Classes socials .Família .Educació jocs i joguines
ELS ROMANS INDEX .Classes socials .Família .Educació jocs i joguines

2 CLASES SOCIALS Per damunt de tot estava l’ EMPERADOR
CIUTADANS ( homes lliures) -Eren ciutadans totes les persones que no havien nascut ni esdevingut esclaus. -Tenien drets i deures en funció de les subclasses a les quals pertanyien. Subclasses: patricis, plebeus i clients NO CIUTADANS lliberts i esclaus.

3 EMPERADOR Era el càrrec màxim de l’Imperi Romà. Normalment estava relacionat amb el poder. Tenia autoritat sobre tots els governants de les províncies romanes. Podia condemnar a mort o perdonar. El primer emperador, fundador de l’imperi Romà, va ser Ròmul.

4 PATRICIS Els patricis van ser la classe més alta i dirigent de Roma. Era la gent rica. Els patricis i les seves famílies eren el primer esglaó social. Ocupaven càrrecs polítics. Eren els descendents de les famílies fundadores de la ciutat. Vivien en cases grans i luxoses, sovint amb patis, anomenades domus. Gaudien de tot tipus de privilegis i eren els propietaris de la majoria de les terres. Tenien esclaus

5 PLEBEUS Els plebeus eren tots els ciutadans romans que no eren patricis, és a dir la gran majoria... Al principi no tenien deures ni drets. Tampoc podien accedir a cap càrrec polític ni religiós, ni casar-se amb un patrici. Després, van aconseguir certa igualtat amb els patricis. Entre els plebeus hi havia artesans i comerciants.

6 CLIENS Eren plebeus que es posaven sota la protecció d’un patrici.
Cada matí, s’havien de presentar davant del patró per retre-li obediència i respecte. A canvi, el patrici li donava diners i aliments per mantenir la família

7 LLIBERTS Els lliberts eren els esclaus que havien aconseguit ser lliures. Tot i haver estat alliberats, tenien alguns dels seus drets limitats. Els fills dels lliberts, si naixien en llibertat, ja eren ciutadans de ple dret.

8 ESCLAUS L’esclau constituïa l'esglaó més baix la societat.
Eren homes, dones i nens que no gaudien de llibertat; eren propietat d’un amo. No eren considerats persones, només objectes que es podien comprar i vendre. Feien les feines més dures i pesades.

9 LA FAMILIA EL PARE El pater famílies era el cap de la família (membre sui iris) i tenia un poder sense límit sobre la resta de membres de la família. Havia de garantir la continuïtat de la família Procurar-li els béns materials per viure. Dirigia el culte familiar. LA MARE Durant l’època arcaica, la dona romana vivia tota la seva vida sota el control d’un home, primer el pare, després el marit i, en absència d’aquests dos, d’un tutor. Després, això va canviar. Gaudia de força consideració dins la família. Duia la casa, filava, teixia, sortia a comprar, anava a reunions i banquets... EL FILL O FILLA Quan naixia un fill, havia de ser reconegut pel pare per poder entrar a formar part de la família. Els infants que no eren reconeguts pel pare, eren exposats en alguna cruïlla de carrers o a la sortida de la ciutat i eren abandonats a la seva sort.

10 EDUCACIÓ,JOCS I JOGUINES
Els nens romans es divertien jugant a jocs com nosaltres. Hem heretat alguns dels jocs als que jugaven: fet i amagar, bales, pilotes... Les nenes tenien les seves nines fetes de fusta o fang i algunes amb articulacions. Als nens, els agradava jugar a batalles amb espases de fusta.

11 ANDREA, AITANA, ARIADNA i KEVIN
Gràcies per escoltar el nostre treball !!!


Descargar ppt "INDEX .Classes socials .Família .Educació jocs i joguines"

Presentaciones similares


Anuncios Google