La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

ELS EQUINODERMS Realitzat per: Marina Cano Noemí Moral Marc Morato

Presentaciones similares


Presentación del tema: "ELS EQUINODERMS Realitzat per: Marina Cano Noemí Moral Marc Morato"— Transcripción de la presentación:

1 ELS EQUINODERMS Realitzat per: Marina Cano Noemí Moral Marc Morato
Jesús Navas Gorka Rivero

2 QUÈ SÓN ELS EQUINODERMS?
Els equinoderms són animals inver-tebrats exclusivament marins de simetria pentaradiada. Posseeixen un esquelet extern calcari, gairebé sempre espinós, que utilitzen per a moure’s i defensar-se.

3 ORGANITZACIÓ INTERNA Presenten un complex sistema de cavitats i conductes (sistema ambulacral) comunicats amb l’exterior a través d’una placa perforada per on penetra i surt l’aigua de mar. Les parts del sistema ambulacral són: - La placa madreporita - El canal petri - El canal anular - Els canals radials o ambulacrals - Els peus ambulacrals

4 ORGANITZACIÓ EXTERNA El cos és un eix vertical que va des de la boca fins a l'anus. Normalment la boca està situada a la part inferior, mentre que l'anus el trobem a la part superior. Al voltant d'aquest eix es disposen tots els òrgans i estructures de l'animal en forma de cinc radis. Els espais que queden entre aquests radis s'ano-menen interradis.

5 El seu esquelet intern calcari es format per plaques soldades o articulades. Damunt d’aquestes pla-ques es poden trobar espines. L’esquelet es troba situat sota el tegument que té la funció d’evitar que altres organismes s'instal·lin damunt seu (algues, esponges...). Plaques soldades Plaques articulades

6 ON HABITEN? Són tots marins, ja que són incapaços de viure en aigua dolça perquè no disposen d’estructures respiratòries ni d’òrgans excretors ni d’osmo-reguladors. Viuen desplaçant-se per les roques, la sorra, etc, en tots els oceans i profunditats. Són organismes molt sensibles a la pol·lució de les aigües.

7 DE QUÈ S’ALIMENTEN? Els equinoderms poden ser:
Carnívors, com les estrelles de mar, que s'alimenten de cloïsses, coralls i en general d'una àmplia gamma d'animals fixos al fons del mar. Herbívors, com els eriçons, que s'alimenten d'algues que creixen sobre el fons marí . Detritívors, és la forma d'alimentació més estesa. S’alimenten de la matèria orgànica present en el fang o sediment.

8 COM ES REPRODUEIXEN?? Els equinoderms es reprodueixen sexualment, mitjançant fecundació externa. Alguns són hermafrodites, és a dir, un mateix individu pot produir espermatozoides i òvuls. Les estrelles de mar es poden re-produir asexualment. L'estrella es trenca en diversos fragments, i cada un d'aquests trossos és capaç de formar les parts que falten.

9 TIPUS D’EQUINODERMS Es distingeixen tres tipus:
Els asteroïdeus és un dels grups del fons marí més populars i coneguts. Tenen el cos aplanat format per un disc pentagonal amb cinc o més braços, i amb els conductes ambulacrals amb dues o quatre files de pedicels. Són animals molt voraços que es desplacen lenta-ment a la recerca de mol·luscs, la seva principal font d’aliment.

10 Els ofiuroïdeus tenen el disc central molt més petit que els asteroïdeus. Els seus braços prims i llargs, es mouen seguint ones d’una manera molt activa impulsant-se, saltant i fins i tot nedant. Se’ls coneix com a ba- llarines o estrelles serp. S’alimenten principalment de joves mol·luscs, d’anèl·lids, i de restes orgàniques que troben en els fons marins.

11 Els equinoïdeus, com els eriçons de mar, tenen el seu cos de forma globular o esfèrica i recobert de punxes mòbils. Presenten una closca més rígida que la de les estrelles de mar. A la part inferior tenen una boca amb un aparell mastegador format per peces rígides i músculs, ano-menada llanterna d’Aristòtil. Els peus ambulacrals es distribueixen al llarg de cinc radis que rodegen el cos, des de l'anus fins a la boca. També tenen uns apèndixs, els pedicels, que ajuden a la locomoció.


Descargar ppt "ELS EQUINODERMS Realitzat per: Marina Cano Noemí Moral Marc Morato"

Presentaciones similares


Anuncios Google