La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Viatgem a . . . L'Edat Antiga.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Viatgem a . . . L'Edat Antiga."— Transcripción de la presentación:

1 Viatgem a . . . L'Edat Antiga

2 L´Edat Antiga és el període de temps que va des de l’aparició dels primers escrits fins a la caiguda de l’Imperi Romà al segle V d.c.

3 Era una època caracteritzada per l’esclavitud, la cultura clàssica de Grècia i Roma i una forma de vida basada en el comerç! ANEM A INVESTIGAR!

4 ELS IBERS Des del segle VII fins el III a.C, les terres que avui són Catalunya estaven ocupades per un seguit de pobles com els indigets, els ausetans, els laietans,... Els anomenem IBERS. Vivien de l’agricultura , la ramaderia, la mineria, l’elaboració de la ceràmica i dels teixits.

5 Tenien una activitat comercial important amb els pobles comerciants de la Mediterrània: els fenicis, els púnics i els grecs. Juntament amb els grecs van desenvolupar la moneda i van crear un sistema d’escriptura.

6 Aquesta tenia 28 signes i ha arribat fins a nosaltres en escripcions que van fer sobre pedra, ceràmica, làmines de plom i bronze, vaixelles de plata i monedes.

7 En els poblats, les cases s’agrupaven en barris (amb carrers enllosats, forns i cisternes)
S’organitzaven en tribus governades per reietons (tenien el poder polític i les terres més bones). La resta de la població (camperols i artesans) hi estaven sotmesos.

8 BAIX EMPORDÀ EL PUIG DE SANT ANDREU, A ULLASTRET, ÉS UN DELS POBLATS FORTIFICATS MÉS CONEGUTS DE CATALUNYA. AL BAIX EMPORDÀ

9

10

11 LES COLÒNIES GREGUES Fa més de anys, la població de Grècia va experimentar un gran creixement. Van haver d’expandir-se pel Mediterrani ja que no tothom podia viure del treball de la terra. Van arribar a les nostres terres, habitades pels ibers.

12 Van començar a aparèixer petits nuclis urbans habitades per grecs: les colònies gregues.
A Catalunya, la més important és EMPÚRIES, a l’Escala. (Baix Empordà)

13 GRÈCIA Les ciutats gregues s’anomenaven POLIS.
Hi havia espais públics i temples. I cada polis tenia la seva manera de governar-se. Edificades prop del mar, al peu d’un turó amb l’acròpolis. Al voltant de la polis hi havia camps de conreu i de pastura.

14 L’ACRÒPOLIS Acro (gran) Polis (ciutat) ... Gran ciutat!
Inicialment era un refugi, també es van fer servir com a temples. Situada en un turó damunt de la polis

15 L’ART I EL PENSAMENT Els grecs donaven molta importància a l’art i al pensament De fet els grans pensadors de la història han sigut grecs: Homer, Pitàgores, Sòcrates, Plató, Aristòtil.... L’art grec és un referent per tothom!

16

17 HERÈNCIA DELS GRECS Ja veureu, dels grecs n’hem après molt:
Vocabulari, democràcia, jocs olímpics, teatre...

18 VOCABULARI: matemàtica, radiografia,....són paraules gregues!
ATMO = vapor --- atmosfera CRONO = temps --- cronometrar HIPNO = somni ----hipnotitzar PODO = peu --- podologia GINECO = dona ---- ginecologia

19 LA DEMOCRÀCIA Significa govern del poble i la van crear els grecs!
Els romans la van rebutjar! Però nosaltres la vam recuperar!

20 ELS JOCS OLÍMPICS!

21 Eren unes festes gregues que se celebraven cada quatre anys a Olímpia, van durar més d’11segles!
Tenien un caràcter religiós, cultural i esportiu Els atletes participants havien de ser homes, grecs, de condició lliure, no culpables de cap crim ni afectats per cap maledicció religiosa. Arribaven espectadors provinents de tota la Mediterrània i de totes les classes socials, des de prínceps fins a pobres….

22 Els qui practicaven l’esport anaven despullats (gymnos vol dir nu) i s’untaven el cos amb oli!
Les dones tenien prohibida l’entrada! El primer dia feien juraments d’honor (no fer trampes), conferències i recital poètics! Només hi havia premi pel primer que era tractat amb tots els honors! A Atenes els guanyadors eren lliurats de pagar impostos o els donaven diners per tota la vida!

23 I....el TEATRE!!! Els grecs feien molts rituals per lloar els seus déus! Van anar evolucionant i va aparèixer el teatre! Feien tragèdia i comèdia, i totes estaven escrites en vers!

24 LA ROMANITZACIÓ Els grecs i els ibers es van entendre, però amb els romans no... Arriben l’any 218 abans de Crist a Empúries. Allà desembarquen i estableixen el seu camp militar just al costat de la ciutat grega. Els romans imposen la seva forma de vida, la seva llengua i la seva civilització!

25 A LES CIUTATS... La vida pública es feia al fòrum, una plaça al centre de la ciutat, on hi havia el mercat i la seu de l’administració pública. Les grans ciutats també tenien circ, i la resta de ciutat tenien amfiteatre i teatre. A Roma hi havia un gran afany per la guerra i per conquerir altres pobles, per això van crear un gran Imperi! Les ciutats de l’Imperi depenien de Roma

26 A CATALUNYA, les ciutats romanes més importants van ser:
TÀRRACO EMPORIAE BEATULO BÀRCINO LLERDA AUSA SAPS A QUINS NOMS ACTUALS CORRESPONEN?

27 MOLT BÉ!!! TARRAGONA EMPÚRIES BADALONA BARCELONA LLEIDA VIC

28 Un cop a Catalunya els romans van fundar ciutats
Van construir vies de comunicació. La Via Augusta era la més important i enllaçava Roma amb Cadis! Van fer aqüeductes, i d’altres innovadores construccions

29 L’ESCLAVITUD Els esclaus feien la feina que els romans o els grecs no volien fer... Solien ser presoners de guerra, o fills d’esclaus. Els venien al mercat i tenien molt pocs drets, els amos els podien maltractar! Si guanyaven diners podien comprar la seva llibertat!

30 Una família pobra podia tenir un esclau, en canvi els més rics tenien centenars d’esclaus.
Podien fer tot tipus de feines: metges, massatgistes, caçadors d’ocells, gladiadors... Quantes més coses sabien fer, més cars eren!

31 Les grans civilitzacions eren Grècia i Roma
Les grans civilitzacions eren Grècia i Roma! Amb una cultura molt especial que ens ha deixat moltes coses!

32 ROMA

33 EL FÒRUM

34 El Fòrum de la ciutat de Roma
El Fòrum era com la plaça principal de la ciutat. Allà s’hi feien els negocis, els comerços, les xerrades entre savis, la religió... El Fòrum de la ciutat de Roma

35 El circ romà

36 És la construcció lúdica més important
És la construcció lúdica més important! (després també hi havia el teatre i l’amfiteatre) Destinat a les carreres i a les representacions que escenificaven fets de l’Imperi (guerres, batalles, emperadors,...) Era un recinte allargat, de sorra, on corrien els cavalls i les quàdrigues, amb grades als voltants.

37 Carrera de quàdrigues

38 HERÈNCIA ROMANA La llengua! Els romans parlaven llatí, llengua de la qual deriva el català! Dúplex, carpe diem, campus, alias, a priori...són paraules llatines que encara utilitzem!

39 El dret romà! La llei romana permetia als ciutadans defensar-se i establia unes lleis comunes per tot l’Imperi.

40 Dels romans també hem heretat el morter, els maons i les teules de fang cuit per a la construcció!

41 MONUMENTS ARQUITECTÒNICS
És la civilització que ha deixat més monuments arquitectònics arreu d’Europa

42 En QUÈ destacaven grecs i romans?
Bàsicament amb l’agricultura i el comerç Conreaven l’anomenada trilogia mediterrània: blat, vinya i olivera. El vi i l’oli que produïen a Catalunya l’enviaven a tot l’Imperi.

43 Utilitzaven eines de ferro pel camp i també la força dels animals!
Per produir el vi i l’oli van fer grans premses...

44 COINCIDÈNCIA Romans i grecs van crear les seves grans ciutats prop del mar per poder comerciar amb tota la Mediterrània! I ens han deixat una herència que encara ens dura!

45 ARA JA CONEIXEM L’EDAT ANTIGA!
GRÀCIES, GRECS I ROMANS! ARA JA CONEIXEM L’EDAT ANTIGA!


Descargar ppt "Viatgem a . . . L'Edat Antiga."

Presentaciones similares


Anuncios Google