SINTAXI: L’oració simple

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
Una visió general del tema ...
Advertisements

SINTAXI: L’oració composta
ANÁLISIS SINTÁCTICO. Las oraciones Los enunciados son grupos de palabras ordenadas y que tienen sentido. Hay dos clases: ● Frases: son enunciados que.
1. Qué es oración. 2. Análisis sintáctico 3. Análisis morfológico
LA ORACIÓN SIMPLE Llanos Navalón Yeste.
CLASES DE ORACIONES MARÍA DOLORES VICENTE 3º ESO.
La persona, animal o cosa Todo lo que se dice sobre el
LOS TIPOS DE SINTAGMAS Y DE COMPLEMENTOS.
LA ORACIÓN GRAMATICAL. LA ORACIÓN GRAMATICAL.
Pasos para analizar oraciones simples
Estructura de la oración simple
Practica….
El text expositiu.
EL VERB Concepte Persona i nombre El temps Formes no personals
LES CATEGORIES GRAMATICALS
L’ORACIÓ COMPOSTA.
SINTAXI: L’oració composta
FUNCIONS SINTÀCTIQUES i anàlisi de l’oració
SINTAXI: L’oració simple
LES CATEGORIES GRAMATICALS
Llengua catalana i literatura
Resum Complements Verbals
Una visió general del tema ...
Llengua catalana i literatura
Una visió general del tema ...
coordinació, juxtaposició, subordinació
PRONOMS RELATIUS i PRONOMS INTERROGATIUS
EVOLUTIVA DEL LLENGUATGE
ORACIÓ SUBORDINADA ADVERBIAL
COM FUNCIONA AIXÒ DE LA MORFOLOGIA I LA SINTAXI
COM FUNCIONA AIXÒ DE LA MORFOLOGIA I LA SINTAXI
Oracions de relatiu substantives. ORACIONS DE RELATIU Adjectives.
ALWPHX KAI BOTRUS ¢lèphx limèttousa æj ™qe£sato ¢pÒ tinoj ¢nadendr£doj bÒtruaj kremamšnouj, ºboul»qh aÙtîn perigenšsqai kaˆ oÙk ºdÚnato. ¢pallattomšnh.
Com han anat les vacances?
UNIDAD 1. LOS ENUNCIADOS Y SU ANÁLISIS
REPASO CLASIFICACIÓN DE ORACIONES SEGÚN LA NATURALEZA DEL PREDICADO
LA ORACIÓN SIMPLE: Definición: Palabra o conjunto de palabras que forman una estructura "SUJETO/PREDICADO" y tienen sentido completo. Estructura (sujeto.
LES CATEGORIES GRAMATICALS
Estructura de la oración simple
El cervell s’adapta a Internet
Expressions de lloc.
TEMA 1 DEPARTAMENT DE LLENGUA Y VALENCIÀ (Valencià)
éssers vius o de les coses.
Morfologia Verbal.
La veu passiva Tema de present.
L’ORACIÓ SIMPLE Estructura i subjecte.
Els sintagmes Un sintagma és una paraula o un grup de paraules relacionades entre si, que tenen sentit i compleixen una mateixa funció sintàctica. Segons.
Estructura del grup nominal
Adverbi NOU categories Nominal “A” No Suplent No nominal “B”
Classificació de les oracions
La oración Clasificación.
I vosaltres, qui dieu que sóc jo?
COM FUNCIONA AIXÒ DE LA MORFOLOGIA I LA SINTAXI
MORFOLOGIA i SINTAXI PRONOMS RELATIUS i PRONOMS INTERROGATIUS
ORACIÓ SUBORDINADA SUBSTANTIVA
LES CONJUNCIONS.
HABILITATS COMUNICATIVES
Hi ha totes les idees principals; totes són completes
Llengua catalana i literatura
PRONOMS FEBLES Els pronoms febles o àtons són uns elements que equivalen a un nom o a un sintagma nominal i que es pronuncien formant una unitat prosòdica.
La oración Clasificación.
Estructura de la oración simple
ORACIONS SUBORDINADES ADJECTIVES
MORFOLOGIA i SINTAXI PRONOMS RELATIUS i PRONOMS INTERROGATIUS
6a SETMANA de QUARESMA US PRESENTEM LA JOANA QUE ENS ACOMPANYARÀ EN AQUESTA SISENA SETMANA DE QUARESMA. LA JOANA DE VEGADES ES MOSTRA MOLT RESPONSABLE.
LA GRAMÁTICA DEL ESPAÑOL SINTAXIS
Què fas a la universitat?
LES CONJUNCIONS. DEFINICIÓ > Les conjuncions són partícules invariables de relació. Poden enllaçar dos o més mots, de la mateixa manera que les preposicions.
Què fas a la universitat?
La oración La oración Clasificación.  Según la modalidad o actitud del hablante, pueden ser  Enunciativas  Interrogativas  Exclamativas  Desiderativas.
Transcripción de la presentación:

SINTAXI: L’oració simple

Classificació de les paraules Nom Verb Adjectiu CATEGORIES GRAMATICALS Determinant Pronom Adverbi Preposició Conjunció Sintagma nominal Sintagma verbal Sintagma preposicional SINTAGMES Sintagma adjectival Sintagma adverbial Sintagma determinant Subjecte Predicat verbal Predicat nominal Complement del nom FUNCIONS SINTÀCTIQUES Complement d’adjectiu Complement directe Complement indirecte Complement preposicional Complement predicatiu Complemet atribut Complement circumstancial

Classificació de les oracions Segons el subjecte Personals Impersonals Transitives Segons el predicat Atributives Intransitives Simple Predicatives Pronominal reflexiva Pronominal recíproca Enunciatives Segons criteri Interrogatives semàntic Exclamatives Exhortatives ORACIÓ Optatives Dubitatives Coordinades Composta Juxtaposades Subordinades

L’oració simple Segons el criteri que es fa servir, hi ha diferents classificacions possibles: Segons el subjecte: Personals: aquestes oracions tenen subjecte, pot ser: Explícit: quan apareix com un element més de l’oració. Exemple: La Carme vindrà. Implícit o el·líptic: quan no apareix perquè la forma del verb ja ho indica. Exemple: Ho ho sé (jo). Passiu o pacient: quan el subjecte no és l’agent de cap acció, no la realitza sinó que la pateix. És el subjecte de les oracions passives. Exemple: La casa és ocupada per les rates.

Segons el subjecte: Impersonals: el verb d’aquestes oracions és impersonal i, per tant, no tenen subjecte. Els verbs impersonals més habituals són: El verb haver-hi: Exemple: Hi ha molta gent al carrer. Els referits a fenòmens meteorològics: Exemple: Ahir va nevar. Els verbs fer i ser en oracions del tipus: Exemple: És d’hora. Els verbs pronominals del tipus: Exemple: Es menja bé en aquest restaurant.

Segons el tipus de verb: De predicat nominal o atributives: les construïdes amb un verb copulatiu. Els principals són ser, estar, semblar o aparentar. El verb fa de nexe entre el subjecte i l’atribut, que és el complement obligatori d’aquestes oracions sobre el qual recau el pes semàntic de l’oració. Exemple: La Maria és la meva millor amiga. v.cop. Atribut De predicat verbal o predicatives: són les oracions constituïdes amb un verb no copulatiu. El verb, juntament amb el subjecte, aporta el significat bàsic de l’oració. Exemple: En Xavier xerra.

De predicat verbal o predicatives: aquestes oracions de predicat verbal poder ser: Transitives: admeten complement directe. Exemple: M’ha dit la resposta de l’exercici. CD Intransitives: no admeten complement directe. Exemple: En Joan va parlar de tu tota l’estona CPrep CCtemps Pronominals reflexives: el subjecte i el complement són la mateixa persona. Exemple: La Clara es pentina. Pronominals recíproques: dos o més subjectes fan i reben l’acció. Exemple: En Joan i la Maria s’estimen molt.

Segons el criteri semàntic: Enunciatives: enencien un missatge (afirmatives) o el neguen (negatives). Exemples: Ahir vaig dormir al sofà.(afirmativa) No arribarem a l’hora.(negativa) Interrogatives: formulen una pregunta (directament o indirectament). Exermples: Vols beure vi? (directa) Ella va preguntar si vindríem. (indirecta) Exclamatives: expressen emocions (alegria, sorpresa, tristesa, por…) Exemple: Que n’és de ximple! Exhortatives: comuniquen una ordre. Exemple: Estigues quiet d’una vegada. Optatives: formulen un desig. Exemple: Tant de bo fos Nadal. Dubitatives: plantegen un dubte. Exemple: Potser era ell l’afortunat.