1 u n i t a t Conceptes bàsics de tècnica comptable.

Slides:



Advertisements
Presentaciones similares
Presentació de la Jornada La Cambra de Terrassa organitza aquesta jornada amb la finalitat de facilitar a les empreses del comerç diferents eines de gestió.
Advertisements

1  L´empresa necessita de recursos financers.  Anomenem finançament a l´obtenció dels mitjans necessaris per dur a terme les inversions.  Recordem:
1 u n i d a d Conceptos básicos de técnica contable.
Compte General 2009 Sabadell, maig de 2010.
La planificació empresarial
Finançament i selecció
7 u n i t a t Els valors mobiliaris. La renda variable.
Les compres i les vendes en el PGC
EL PRESSUPOST.
Operacions de final d’exercici. Els comptes anuals
ANÀLISI ECONÒMICA-FINANCERA DEL SECTOR VITIVINÍCOLA Oriol Amat i Jordi Perramon Universitat Pompeu Fabra.
L’immobilitzat intangible. Arrendaments i altres operacions similars
Tema 4: L’inici del cicle comptable
UNITAT 1 L’EMPRESA I L’ENTORN ECONOMIA DE L’EMPRESA 1 BATXILLERAT.
Patrimoni Net i Estat de Fluxos d’Efectiu
Galetes Birba Josep Nadal Agell Ricard Pons de la Cruz
COMPTES ANUALS EXERCICI 2014
Planificació financera
PRESSUPOST MUNICIPAL AJUNTAMENT SANT HILARI SACALM REGIDORIA D’HISENDA
COMPTABILITAT FINANCERA
L’activitat econòmica i el patrimoni empresarial
Anàlisi econòmica i financera
GUIA DE NORMATIVA BÀSICA DE TRIBUTACIÓ DE L’ADVOCAT
PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS
GESTIÓ PER PROCESSOS.
1 u n i t a t El departament de Recursos Humans.
Finançament i selecció
1 u n i t a t La funció comercial de l’empresa.
Liquidació del Pressupost Exercici 2016
1 Gasos: conceptes bàsics La velocitat de difusió dels gasos
ANÀLISI DELS ESTATS FINANCERS DE L´EMPRESA
Gestió de la qualitat en el litoral.
INCORPORACIONS ROMANENTS GENÈRICS
Marketing Cultural per a les Societats Musicals
PLA DE FORMACIÓ DEL CENTRE
COMPTE GENERAL EXERCICI 2015
UD1- L’activitat científica
EL PROCÉS DE DIRECCIÓ DE L’EMPRESA
El màrqueting i els seus elements
PRESTACIO PER ATENDRE NECESSITATS BÀSIQUES
Préstecs Participatius per a emprenedors culturals digitals.
COMPTE GENERAL exercici 2011.
coneixerem El diner 2. Estabilitat de preus
La comptabilitat en l'empresa
L’empresa com a sistema organitzat
Creixement econòmic de Liquats Vegetals: Presència als lineals de les grans distribuidores d’alimentació. Núria Arimany Anna Sabata Xavier Ferràs Petra.
TREBALL I ENERGIA 1. CONCEPTE DE TREBALL
Unitat 10. El món empresarial.
2n BLOC. TEMA 8 CREDITORS I DEUTORS I PER O.C.
EL MARC CONCEPTUAL DE LA COMPTABILITAT
Obligacions fiscals de l'empresa: declaració censal, IAE i IVA
2n BLOC. TEMES 9 I 10. L’IMMOBILITZAT
EL PATRIMONI EMPRESARIAL I EL BALANÇ DE SITUACIÓ
TEMA 7. COMPRES, VENDES I EXISTÈNCIES
En aquest tema veurem els apartats següents:
TEMA 5. LA INSTRUMENTACIÓ FORMAL COMPTABLE.
1r. BLOC. INTRODUCCIÓ ALS CONCEPTES COMPTABLES BÀSICS.
EL RESULTAT DE L’EMPRESA: EL COMPTE DE P i G
VALORACIÓ D’EMPRESES PEL DESCOMPTE DE FLUXES DE CAIXA
1 u n i t a t Conceptes bàsics de tècnica comptable.
El patrimoni empresarial.
NORMALITZACIÓ COMPTABLE
S’UTILITZEN EN LES OPERACIONS DE FINANÇAMENT DE L’EMPRESA A LL/T.
Creditors i deutors per operacions comercials
Operacions de final d’exercici. Els comptes anuals.
L’immobilitzat intangible. Arrendaments i altres operacions similars
Operacions de final d’exercici. Els comptes anuals.
Immobilitzat intangible
2012 COMPTE GENERAL Intervenció General.
El departament de Recursos Humans
Transcripción de la presentación:

1 u n i t a t Conceptes bàsics de tècnica comptable

La comptabilitat Econòmic És la ciència que, seguint unes normes específiques, s’encarrega de registrar, representar, sintetitzar i mesurar el patrimoni d’una empresa amb la finalitat d’interpretar els seus resultats i conèixer la seva situació econòmica i financera per informar a tercers. Patrimoni Conjunt de béns, drets i obligacions degudament valorats, amb què compta l’empresa, per al desenvolupament de la seva activitat i que constitueix els mitjans econòmics i financers per aconseguir els seus objectius. Masses patrimonials Estructura Econòmic Financera Actiu Passiu no exigible = Patrimoni net Passiu exigible Inversions Fonts de finançament

Equació fonamental del patrimoni Actiu = Passiu exigible + Patrimoni net Patrimoni net = Actiu − Passiu exigible Classificació dels elements patrimonials Actiu Patrimoni net i Passiu Actiu no corrent Patrimoni net - Immobilitzat intangible. - Immobilitzat material. - Inversions financeres a llarg termini. - Capital. - Autofinançament. Actiu corrent Passiu exigible - Existències. - Deutors comercials. - Inversions financeres a curt termini. - Efectiu. Passiu no corrent. Passiu corrent.

El Passiu i el Patrimoni net El Balanç de situació Document comptable en què es presenten els diversos elements patrimonials que formen el patrimoni de l’empresa agrupats en masses i submasses patrimonials, que informen de la situació econòmica i financera d’aquesta empresa. Estructura L’Actiu El Passiu i el Patrimoni net Estructura econòmica Estructura financera Actiu: s’ordena segons el criteri de liquiditat (de menor a major facilitat per convertir-se en diners). El Patrimoni net i el Passiu: s’ordenen seguint el criteri d’exigibilitat (de menor a major termini de temps que tardaran en exigir-nos les obligacions). Criteri de liquiditat i exigibilitat

La metodologia comptable És el conjunt d’operacions que, seguint unes normes, realitzen les empreses durant el procés comptable, amb l’objectiu que la seva comptabilitat reflecteixi la situació de l’empresa. Teoria dels comptes El compte és l’instrument utilitzat per la comptabilitat per mesurar i representar l’evolució i la situació d’un element patrimonial. Conveni de càrrec i abonament Diu quan fer una anotació al Deure o a l’Haver al compte d’un element patrimonial. Sistema de partida doble Actiu = Passiu + Patrimoni net

Els llibres comptables Llibre Diari Llibre Major Es representaran dia a dia totes les operacions relatives a l’activitat de l’empresa. Es transcriuen les operacions registrades al llibre Diari, en el compte de cada element patrimonial. Comptes de despeses. Una despesa és aquella partida comptable que contribueix a disminuir el benefici o a augmentar la pèrdua de l’empresa en aquest exercici. Els comptes de gestió Comptes d’ingressos. Un ingrés és la partida comptable que contribueix a augmentar el benefici o a disminuir la pèrdua de l’empresa en aquest exercici. Per a la comptabilització de la compravenda de mercaderies: El compte (600) Compres de mercaderies. El compte (700) Vendes de mercaderies. El compte (300) Mercaderies.

El Balanç de comprovació de sumes i saldos La suma de l’anotat al Deure ha de ser igual a la suma de l’anotat a l’Haver. En el Balanç de comprovació de sumes i saldos es comprova que tot el que s’hagi registrat al Deure sigui quantitativament igual al registrat a l’Haver.

Operacions del cicle comptable El cicle comptable és el conjunt de totes les operacions que realitza una empresa durant un exercici econòmic. Cicle comptable Obertura de la comptabilitat Inventari o Balanç de situació inicial: relació dels béns, drets i obligacions de l’empresa. Ha de ser igual al balanç final de l’exercici anterior. Llibres Diari i Major Assentament d’obertura de la comptabilitat. Registre de les operacions realitzades durant l’exercici. Balanç de comprovació de sumes i saldos. Assentaments de regularització de gastos i ingressos. Assentament de tancament de la comptabilitat. Tancament de la comptabilitat Inventari o Balanç de situació final: Es determinarà amb el patrimoni de l’empresa el dia de tancament de la comptabilitat i serà el punt de partida per a l’obertura de la comptabilitat a l’any següent. Balanç de situació final Beneficis Dins del Patrimoni net, amb signe positiu Pèrdues Dins del Patrimoni net, amb signe negatiu