LA PRODUCCIÓ D’ALIMENTS IES Joan Ramon Benaprés Sergi Ferré 2n ESO
La producció d’aliments LA CADENA ALIMENTÀRIA Obtenció (Sector Primari) Agricultura Ramaderia Pesca Mineria Transformació (Sector Secundari) (Indústria Alimentària) Elaboració Conservació Envasament Relació entre procés tecnologic i cadena alimentària Exemples: Vi, pa, oli (agricultura) Bistec, embotit, iogurt (ramaderia) Sèpia, caldo peix, escopinyes en llauna (pesca) Què és una indústria? Origen vegetal o animal (i mineral) Comercialització (Sector Terciari) Emmagatzematge Transport Distribució Consum
La producció d’aliments L’OBTENCIÓ DE PRIMERES MATÈRIES Sector Primari Funció: Producció de la matèria base Agricultura (tècniques de conreu dels recursos vegetals) Ramaderia (tècniques d’explotació del bestiar) Pesca Mineria Esquemes
La producció d’aliments LA INDUSTRIA ALIMENTÀRIA Indústries d’elaboració Transformes els aliments Exemples: Fàbrica d’embotits, panificadores, indústria vinícola, d’olis. Indústries conserveres i semiconserveres Allarguen la vida de l’aliment Exemples: Indústria de la llet, de congelats, de llaunes Indústries manipuladores Modifiquen la presentació de l’aliment Exemples: Indústries envasadores, escorxadors.
La producció d’aliments LA CONSERVACIÓ DELS ALIMENTS Avantatges que ofereix la conservació Disposar d’aliments en viatges Consumir en períodes d’escassetat Per transportar aliments des del lloc de producció. Desavantatges de la conservació Poden canvia les propietats organolèptiques, nutricionals i digestives del producte. Tècniques de conservació Procediments Físics: No s’afegeix cap element a l’aliment Procediments Químics: S’afegeixen additius.
La conservació d’aliments PROCESSOS FÍSICS DE CONSERVACIÓ 1 Dessecació (Ex. Bacallà) Deshidratació (Ex.Sopa en pols) Liofilització o deshidratació per fred (Ex.Café, xocolata o llet en pols) Fumatge (Ex.Salmó fumat) Envasament al buit (Ex.Embotits)
La conservació d’aliments PROCESSOS FÍSICS DE CONSERVACIÓ 2 Irradació Aplicació de calor (Ex.llet i sucs) Pasteurització (60-90 ºC) Esterilització (110-140ºC) Esterilització UHT (140 ºC durant segons) Refrigeració i congelació i ultracongelació. (Important no trencar la cadena de fred) Refrigeració (0-8 ºC) Conservació de dies Congelació (-5 ºC i -8ºC) Conservació fins 3 mesos Ultracongelació (menys de –18ºC) Conserva fins un any
La conservació d’aliments PROCESSOS QUÍMICS DE CONSERVACIÓ Salaó (Ex.Pernil, embotits, anxoves, bacallà) Ensucrat o almíbar (Ex.Mermelada, confitures) Fermentació (Ex.Formatges, iogurts, vins, cervesa) Conserves en vinagre i oli (Ex.Conserves de peix, bolets, verdures) Additius Conservants Colorants Antioxidants Estabilitzadors Antiaglomerants Aromatitzants Edulcorants
La producció d’aliments L’ENVASAMENT DELS ALIMENTS Carac.físiques És deforma? Reciclat Preu Vidre Fràgil i transparent No Fàcil Alt Plàstic Lleuguer A vegades No tots Baix Paper i cartró Poc resistent Si Molt fàcil (excepte el tetrabrik) Molt baix Llauna Resistents i opacs Poc Alumini Lleuguer, inoxidable Difícil Normal