La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

COM VIATJA EL SO? Nenes i nens de 4t de primària IEA Oriol Martorell

Presentaciones similares


Presentación del tema: "COM VIATJA EL SO? Nenes i nens de 4t de primària IEA Oriol Martorell"— Transcripción de la presentación:

1 COM VIATJA EL SO? Nenes i nens de 4t de primària IEA Oriol Martorell
Des de l’escola Oriol Martorell us explicarem el nostre treball: COM VIATJA EL SO

2 Com és que ens arriba el so del piano a través de la paret?
Estem estudiant els sentits. De cop i volta sentim el so d’un piano... A la nostra escola estudiem música, dansa i primària dintre de l’horari escolar. La nostra aula de 4t està molt a prop de les aules d’instrument des d’on sovint ens arriben els sons de pianos, trompetes, fagots i clarinets. Un dia vam sentir el so d’un piano tan fort que vam sortir a comprovar si algú tocava amb la porta de l’aula oberta. Però no. Totes les portes estaven tancades. Com és que sentíem el piano amb tanta claredat? Per on ens arribava el so si tot era ben tancat?

3 Idees inicials El so ens arriba per uns petits forats que té la paret. El so surt per sota de la porta, passa pel passadís, torna a passar per sota de la porta. El so rebota per les parets i acaba sortint, travessant la paret. •Vam començar a pensar i a fer hipòtesis que ens donessin una explicació.

4 LA MESTRA ENS PROPOSA UN TALLER D’EXPERIMENTS

5 Què fa moure la sal? Piquem fort el pandero. Surt un so.
La sal de l’altre pandero salta. L’ona que es fa al picar arriba al 2n pandero Mou la seva membrana i fa saltar la sal EL SO VIATJA PER L’AIRE

6 Què passa quan posem un diapasó a l’aigua?
Fem sonar diapasó a l’aire El posem dins l’aigua A l’aigua es dibuixen ones El moviment dels braços del diapasó fa moure l’aigua. A l’aire també passa però no ho veiem EL SO VIATJA PER L’AIGUA Amb un diapasó es poden fer molts experiments que ens ajuden a comprendre com es propaga el so. La vibració de les branques produeixen ones en diferents medis. Aquí observem que introduint les branques a l’agua a la superfície es veuen moltes ratlletes que s’escampen en totes direccions.

7 Per què sona més fort? Fem sonar diapasó i posem la bola sobre la taula El so per l’aire ens arriba fluix El so per la taula ens arriba fort Potser passa perquè les partícules dels sòlids estan molt juntes. Quan reben un so segueixen al seu lloc però cada partícula passa el so a la del cantó. EL SO VIATJA PER LA FUSTA

8 Què passa si posem el diapasó sobre la guitarra?
Si posem diapasó sobre guitarra se sent més fort La guitarra té una caixa de ressonància. Amplifica el so

9 Construïm un telèfon La vibració de la nostra veu fa vibrar l’aire, el got, el fil i el so arriba a l’orella del nostre amic. Només amb dos gots i un fil ben tensat ja tens un telèfon.

10 Com es mouen les partícules de l’aire?
L’aire està fet de partícules invisibles Quan fem un so → les partícules es mouen Les ones de l’aire no les veiem És un moviment ordenat i uniforme fem el buit sense partícules no ens arriba el so les ones d’un diapasó fan sonar l’altre

11 El so arriba a la nostra oïda
Les ones sonores fan vibrar el timpà. La vibració es transmet fins a l’oïda interna on es transforma en estímuls nerviosos que arriben al cervell.

12 Les nostres idees han canviat
El so del piano ens arriba perquè: vibren les cordes del piano les cordes fan moure l’aire les ones de l’aire passen el moviment a la paret la paret passa les ones a l’aire de la classe les ones de l’aire fan moure el nostre timpà


Descargar ppt "COM VIATJA EL SO? Nenes i nens de 4t de primària IEA Oriol Martorell"

Presentaciones similares


Anuncios Google