La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

UD 7 EL MEDI NATURAL.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "UD 7 EL MEDI NATURAL."— Transcripción de la presentación:

1 UD 7 EL MEDI NATURAL

2 La dinàmica dels ecosistemes
El biòtop El medi Els factors abiòtics La biocenosi Relacions interespecífiques Fluctuacions La dinàmica dels ecosistemes Les relacions tròfiques La matèria i l’energia en els ecosistemes.

3 1. Els ecosistemes BIOSFERA= conjunt de les diferents parts de la Terra: geosfera, hidrosfera i atmosfera. ECOLOGIA = ciència que estudia: Les característiques dels: Essers vius. Medi on viuen Relacions que estableixen: Entre ells Amb el medi

4 ECOSISTEMA = Conjunt de:
Biòtop: Lloc i condicions ambientals d’on viuen els éssers vius Biocenosi: conjunt d’éssers vius.

5 Fes les activitats 1(llibre digital),2,3 i 4 (llibre digital) de la pàgina 135.

6 2. BIÒTOP Espai físic on els éssers vius d’un ecosistema desenvolupen la vida. Components del biòtop: El medi Els factors ambientals

7 2.1 El medi Lloc on viuen i es desplacen els éssers vius d’un ecosistema i amb el qual mantenen intercanvis d’energia i matèria. Existeixen dos tipus de medi: MEDI TERRESTRE: es troba a la superfície dels continents. MEDI AQUÀTIC: està constituït per aigua.

8

9 2.2 ELS FACTORS AMBIENTALS
Són el conjunt de condicions físiques i químiques del biòtop. Determinen les adaptacions que realitzen els organismes per a poder-hi viure.

10 Els més importants són:
LLUM: Cal tenir en compte la intensitat, la durada i el color. L’AIGUA: és essencial per a la vida. LA TEMPERATURA: pot ser molt elevada o molt baixa. ELS GASOS: cal destacar la importància de l’oxigen i el CO2 per a la fotosíntesi. LA COMPOSICIÓ DEL SÒL: determina la disponibilitat de nutrients i la retenció d’aigua. LA SITUACIÓ GEOGRÀFICA: compren l’altitud, profunditat,…

11 Fes les activitats 8 i 9 (llibre digital) de la pàgina 138.

12 3. LA BIOCENOSI Conjunt d’espècies d’éssers vius que viuen en un ecosistema. POBLACIÓ: conjunt d’organismes d’una espècie que viuen en un ecosistema. HÀBITAT: espai específic que ocupa cada espècie en un ecosistema. NÍNXOL ECOLÒGIC: funció que realitza cadascun dels organismes en un ecosistema.

13 3.1 Relacions interespecífiques
Els organismes d’un ecosistema interaccionen contínuament. Les relacions que s’hi estableixen són importants per a la supervivència de les seves poblacions. Les relacions més importants són: DEPREDACIÓ: L’espècie depredadora en captura una altra (presa) per alimentar-se. PARASITISME: relació que s’estableix entre el paràsit, organisme que viu a costa d’un altre (hoste) i el perjudica. SIMBIOSI: relació de mutu benefici entre dos organismes.

14

15 3.2 FLUCTUACIONS Fluctuació = variació del nombre d’individus d’una població al llarg del temps. Factors que provoquen fluctuació: Canvis ambientals: poden ser accidentals o cíclics: sequera. Migracions: desplaçaments dels individus d’una població per modificacions en el canvi d’hàbitat. Desproporció entre depredador i presa: més preses, més criaran els depredadors i si hi ha més depredadors, hi haurà menys preses.

16 Fes l’activitat 10 de la pàgina 140.

17 4. LA DINÀMICA DELS ECOSISTEMES
ORGANISMES AUTÒTROFS: són els que s’alimenten de matèria inorgànica i la transformen en matèria orgànica. (vegetals) ORGANISMES HETERÒTROFS: són els que s’alimenten de matèria orgànica per a poder viure. (animals)

18 4.1 Les relacions tròfiques.
Són aquelles relacions que existeixen entre els organismes i que fan referència als processos de nutrició. Classificació dels organismes: PRODUCTORS: Realitzen la fotosíntesi. Són principalment vegetals. CONSUMIDORS: S’alimenten de M.O. C. primaris: s’alimenten de productors. (herbívors) C. secundaris: s’alimenten de consumidors primaris.(carnívors) DESCOMPONEDORS: S’alimenten de M.O. i la transformen en M.I.

19 CADENES TRÒFIQUES: Representació lineal dels organismes d’un ecosistema que s’alimenten els uns dels altres. XARXES TRÒFIQUES: Representació de les diverses cadenes tròfiques interconnectades d’un ecosistema.

20 4.2 LA MATÈRIA I L’ENERGIA DELS ECOSISTEMES
La matèria i l’energia es transmeten d’un organisme a un altre a través de les relacions tròfiques. CICLE DE LA MATÈRIA: consisteix en la circulació de la matèria al llarg dels nivells tròfics de l’ecosistema.

21 FLUX D’ENERGIA: Consisteix en la circulació de l’energia des dels productors cap a nivells més elevats fins que és alliberada al medi. Del total de l’energia només el 10% passa als nivells tròfics superiors, el 90% es dissipa en l’ambient com a resultat de les funcions vitals.

22 BIOMASSA: És la mesura de la massa del conjunt d’éssers vius. El seu càlcul permet elaborar la piràmide tròfica d’un ecosistema, formada per diferents pisos:

23 Els ecosistemes amb més biomassa són les selves tropicals i els que menys en tenen les zones de mar obert.

24 Fes les activitats 12,13,14 (llibre digital) i 15 de la pàgina 142.
Fes les activitats 18, 19 (llibre digital) de la pàgina 144.

25 PER AMPLIAR… Per a repassar fes les següents activitats del quadern virtual: 7.1 Els ecosistemes: Activitat 4 i 5. 7.2 El biòtop: Activitats 4, 5 i 6. 7.3 La biocenosi: Activitats 2, 3 i 5 7.4 Les relacions tròfiques : Activitats 3, 4, 5 i 6. 7.5 La matèria i l’energia en els ecosistemes. Activitats 3, 4 i 5. 7.6 Activitats de síntesi.


Descargar ppt "UD 7 EL MEDI NATURAL."

Presentaciones similares


Anuncios Google