La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

La prehistòria La prehistòria.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "La prehistòria La prehistòria."— Transcripción de la presentación:

1 La prehistòria La prehistòria

2 índex EIX CRONOLÒGIC 1. QUÈ SABEM? 2. QUÈ VOLEM SABER?
3. ETAPES DE LA PREHISTÒRIA: Paleolític, Neolític i Edat dels Metalls 4. EVOLUCIÓ DE L’HOME: Australopitecus, Homo Habilis, Homo Erectus, Homo Neardental i Homo Sapiens 5. ORGANITZACIÓ FAMILIAR 6. CREACIÓ DEL FOC 7. EINES I ATUELLS 8. PINTURES RUPESTRES 9. EXCURSIÓ A LES COVES DEL TOLL 10. CANÇÓ 11. QUÈ HEM APRÈS?

3 EIX CRONOLÒGIC

4 1. QUÈ SABEM? Mataven animals per sobreviure. (Samuel)
Feien servir armes de fusta. (Pol) Es feien la roba amb pell d’animal. (Sara S.) Feien el foc amb pals i pedres. (Clara) Vivien en coves. (Marc P.) Feien dibuixos a les pedres amb sang dels animals. (Uriel) Totes les persones eren carnívores. (Aitana) Normalment, dibuixaven amb carbó. (Júlia) Usaven el foc per defensar-se dels animals. (Daniela) Parlaven diferent. (Alex B.) Les persones vivien de 40 a 50 anys. (Aitana) No anaven a l’escola. (Marc P.) Abans el menjar no era com el d’avui en dia. (Víctor)

5 1. QUÈ SABEM? Anaven descalços. (Marc R.)
Es va inventar el foc. (Salvi) No hi havia llits. (Curro) Hi havia animals diferents dels que hi ha ara. (Miguel) No hi havia electricitat. (Víctor) No hi havia pobles i tampoc ciutats. (Martina) Les persones han anat evolucionant durant els anys. (Iván) Hi havia arcs per matar els animals. (Aitor) Feien servir armes de pedra. (Eric) Al foc li deien “prrr”. (Iker) El foc també servia per enviar missatges. (Ariadna) Les persones no tenien por de res. (Sara E.) Menjaven la carn crua. (Elena)

6 2. QUÈ VOLEM SABER? En quines coves vivien les persones.
Com feien les armes. Si encara es conserven ossos o objectes prehistòrics. Per què tenien por del foc. Quants anys va durar la prehistòria. Quina era la cosa més important de la prehistòria. Com pescaven els peixos. Quins tipus de plantes existien. Quins animals hi havia a la prehistòria. Com eren els jocs de taula. Com era la vegetació.

7 2. QUÈ VOLEM SABER? Quants habitants hi havia a la prehistòria.
Si celebraven alguna festa tradicional. En quina llengua parlaven. Si havien noms i cognoms.

8 3. Etapes de la prehistòria

9 PALEOLÍTIC Els homes es dedicaven a la caça i les dones a la recol·lecció d’aliments. Vivien en petits grups familiars. Eren nòmades. Es protegien en coves o abrics naturals prop dels rius. Feien utensilis i armes amb pedra, fusta i os. Van descobrir el foc.

10 neolític Els primers pobladors van aprendre a conrear la terra i tenir cura del bestiar. Es van fer sedentaris. Van construir els primers poblats. Van començar a construir cases de pedra i fang. Van aprendre a polir la pedra, a treballar la ceràmica i a confeccionar teixits.

11 Edat dels metalls Els primers pobladors van començar a utilitzar els metalls. Vivien organitzats sota l’autoritat d’un cap. Van construir les primeres ciutats. Es desenvolupa el comerç entre diferents pobles. Els éssers humans primitius veneraven a les divinitats i als seus morts; en el seu honor van construir grans monuments de pedra, com els dolmens i els menhirs.

12 Monuments prehistòrics
Sentido mágico de conexión de fuerzas telúricas (tierra) con el cielo (proyección) A veces desbastan frotando con areniscas Recortan dándole formas más o menos geométricas Lasca Horizontal (cobija) Completamente cubiertos de tierra Arrancan de yacimientos con maderas y odres de agua (ensanchan) y mediante contrastes frío-calor Posible función funeraria Grandes bloques de piedra (varias toneladas) Piedras verticales (Ortostatos) Colocados en vertical Trasladados Grandes distancias Dolmen Menhir

13 4. Evolució de l’home

14 4. Evolució de l’home AUSTRALOPITHECUS
Eren petits i prims, amb una alçada entre 1,20 i 1,40 metres i amb un pes entre 45 i 60 kg. Caminaven drets i eren molt bons trepadors. Vivien a la Sabana Africana en petits grups. Molta de la seva activitat es desenvolupava als arbres (recol·lectant, dormint, jugant, ...). Eren omnívors i, probablement, carronyaires.

15 4. Evolució de l’home HOMO HABILIS
Tenien un aspecte més humà que els australopitecs. Caminaven drets i eren molt bons trepadors. Tenien els dits de les mans i dels peus corbats. La seva alçada mitja era d’1,30 metres i el seu pes era d’uns 40kg. Vivia a la Sabana Africana. Van començar a emprar la pedra per construir diferents estris. Eren nòmades.

16 4. Evolució de l’home HOMO ERECTUS
Eren molt forts i amb una alçada mitja similar a l’home actual. La seva columna era totalment recta. Tenien els ulls grans i una mandíbula molt robusta. Tot i que vivia al continent africà, va ser el primer homínid que va sortir de l’Àfrica i va poblar Europa i Àsia. Vivien en grups d’uns 20 a 30 individus. Són els primers que dominen el foc.

17 4. Evolució de l’home NEANDERTHAL
Eren BAIXOS (1,50 metres) però, al mateix temps , eren una espècie molt robusta. Probablement tenien bon olfacte. Caçaven, pescaven i recollien fruits. Formaven grups socials organitzats. Fabricaven eines rústiques. Van ser una espècie molt ben adaptada al fred.

18 4. Evolució de l’home HOMO SAPIENS
Característiques físiques pràcticament idèntiques a les de l’home actual. L’alçada mitja és de 1,75 metres amb un pes mitjà de 75 kg. Se’ls diferencia en diverses branques o races (Cromanyó, Grimaldi, Chancelade, ...) Es van escampar per tots i cadascun dels continents i illes. Fa uns anys van començar a manifestar la seva superioritat cultural envers els altres homínids.

19 5. Organització familiar
Societat durant el Paleolític S’organitzaven en petits clans formats per 1 o 2 famílies. Més endavant es van unir diferents clans formant tribus. Nòmades. Divisió del treball segons els sexe: Les dones s’encarregaven de cuidar als fills i els malalts i de recol·lectar fruita. Els homes s’encarregaven d’obtenir aliments per mitjà de la caça i la pesca. Van aprendre a dominar el foc.

20 5. Organització familiar
Societat durant el Neolític i l’Edat dels Metalls Sedentarisme. S’organitzaven en petits poblats. Divisió del treball: Les dones s’encarregaven de cuidar als fills i els malalts. També fabricaven ceràmica i s’encarregaven de cuinar els aliments. Els homes s’encarregaven de cuidar els animals (ramaderia) i de cultivar la terra (agricultura). Van descobrir el bronze, el coure i el ferro. Es van crear armes i eines amb aquests metalls. L’Edat dels Metalls va acabar amb l’aparició de l’escriptura. La persona més gran és la que mana i tothom li ha de fer cas.

21 6. Creació del foc

22 6. Creació del foc

23 7. Eines i atuells

24 8. Pintures rupestres

25 9. Excursió a les coves del toll
La cova del Toll es va formar fa milions i milions d’anys per l’acció d’un riu subterrani que la recorre. Amb el pas dels anys, els segles i els mil·lennis, aquest riu va anar desfent la roca i va anar obrint, al cor de la muntanya, una multitud de túnels i galeries. I fa aproximadament anys van ser habitades per tot tipus d’animal prehistòrics: hipopòtams, rinoceronts, bisons, cérvols, hienes i, fins i tot, lleons i óssos de les cavernes. Al final de la prehistòria l’entrada de la cova va quedar segellada a causa d’una esllavissada, i va preservar, al seu interior, les restes òssies dels animals que hi havia tingut el cau. Aquest tresor arqueològic va romandre amagat durant segles i segles fins que, l’any 1954, un grup d’espeleòlegs van entrar a la cova després d’haver-ho intentat un munt de vegades. Ara és un dels jaciments més importants d’Europa en fauna prehistòrica.

26 9. Excursió a les coves del toll
TALLERS Pintura facial Eines i estris Tir amb arc Com feien el foc Treballem els sentits Com menjaven Fem un brunzidor Decorem un brunzidor

27 la cova del toll

28 Interior de la cova

29 Interior de la cova

30 Interior de la cova

31 Interior de la cova

32 tallers

33 tallers

34 tallers

35 tallers

36 tallers

37 tallers

38 10. cançó L’HOME DE CROMANYÓ

39 11. Què hem après? En el Paleolític els homes s’encarregaven de la caça i de la pesca. Al Paleolític només pintaven a l’interior de les coves i a partir del Neolític, a l’interior i a l’exterior. Els primers humans van ser els Austrolopitecus i vivien a l’Àfrica. L’Homo Habilis començava a dominar les mans. Nosaltres som Homo Sapiens. L’evolució de l’home va de més petit a més gran. L’animal més gran de la prehistòria és el megateri.

40 11. Què hem après? Hi ha diferents etapes dins de la prehistòria: Paleolític, Neolític i Edat dels Metalls. Feien servir eines i atuells. Una d’elles servia per caçar. Pintura rupestre significa una pintura sobre una pedra. Al Neolític van aprendre a dominar el foc. Feien servir el sílex per fer armes i foc. L’edat de vida era entre els 40 i els 50 anys. Era molt difícil sobreviure. Els homes i les dones tenien una manera diferent d’organitzar-se. Quan moria un d’ells, l’enterraven sota d’un dolmen. Hi havia diferents tipus de pintures rupestres, com per exemple: el negatiu.

41 ESPEREM QUE US HAGI AGRADAT !!!!!


Descargar ppt "La prehistòria La prehistòria."

Presentaciones similares


Anuncios Google