La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

La prehistòria La prehistòria.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "La prehistòria La prehistòria."— Transcripción de la presentación:

1 La prehistòria La prehistòria

2 ÌNDEX 1. QUÈ SABEM? 2. QUÈ VOLEM SABER? 3. ACTIVITATS
4. SORTIDA: LES COVES DEL TOLL 4.1 LA COVA 4.2 TALLERS 5. ORGANITZACIÓ FAMILIAR 6. COM SABEM TOT AIXÒ? 7. QUÈ HEM APRÈS?

3 1. QUÈ SABEM? A la prehistòria vivien persones.
Les persones mataven animals per menjar i es vestien amb la seva pell. Agafaven troncs i es feien pals. Es feien les seves armes manualment. Es feien les cases amb troncs i pells d’animals. El material que utilitzaven per escriure era la pedra. Fan foc amb pals. Vivien en coves.

4 1. QUÈ SABEM? Hi havia una pedra, sílex, per fer armes.
Aquesta època s’acaba amb l’edat dels metalls. No es comprava menjar. Amb un pal afilat anaven a pescar. Pintaven les parets amb sang d’animals i fang. Hi ha més de 40 tipus de dinosaures. Hi ha dinosaures que mengen carn, altres herba i altres de tot. Els cavernícoles fan cases amb pedres. Es poden fer la roba amb fulles i pals. Busquen coves per refugiar-se.

5 2. QUÈ VOLEM SABER? Perquè pinten les parets?
Com feien els objectes? I com aprenien ha fer-los? Que vol dir prehistòria? Com aprenien els primers humans? Com feien el seu poblat? Tenien animals domesticats? Com s’escalfaven? Com es comunicaven? Com s’il·luminaven? Hi havia escoles? Com podien sobreviure? Quant els micos es transformen en humans? Quants anys vivia un cavernícola?

6 3. ACTIVITATS 3.1 Etapes de la prehistòria.
3.2 Característiques de cada etapa. 3.3 Procés d’hominització. 3.4 Pintures rupestres. 3.5 Problemes matemàtics prehistòrics. 3.6 Cançó de l’home de cromanyó. 3.7 Vídeos: “La odisea de la especie” i “Érase una vez”. 3.8 Dibuixos prehistòrics. 3.9 Sortida a les coves del Toll.

7 3.1 etapes PALEOLÍTIC NEOLÍTIC EDAT DELS METALLS

8 3.4 pintures rupestres Els humans prehistòrics pintaven algunes parets i sostres de les coves on vivien. Aquest tipus de pintura s'anomena pintura rupestre. Trobem gravats sobre la pedra, dibuixos i pintures. Els nostres avantpassats, en les seves pintures representaven grans animals. Són dibuixos molt realistes i els colors utilitzats són el negre, el vermell i l'ocre. Mai es representa la figura humana, s'acostuma a representar animals com els bisons europeus, cavalls, cérvols, cabres, porcs senglars aïllats o en grups . Es pensa que aquestes pintures les realitzaven per aconseguir que la caça fos abundant i fàcil. També es representaven signes abstractes i mans. Aquestes es pintaven de dues maneres, en positiu pressionant la mà tacada en pigment, o en negatiu, pintant la zona que envolta la mà i deixant la forma d’aquesta lliure de pintura en retirar-la.

9 4. LA COVA La cova del Toll es va formar fa milions i milions d’anys per l’acció d’un riu subterrani que la recorre. Amb el pas dels anys, els segles i els mil·lennis, aquest riu va anar desfent la roca i va anar obrint, al cor de la muntanya, una multitud de túnels i galeries. I fa aproximadament anys van ser habitades per tot tipus d’animal prehistòrics: hipopòtams, rinoceronts, bisons, cèrvols, hienes i, fins i tot, lleons i óssos de les cavernes. Al final de la prehistòria l’entrada de la cova va quedar segellada a causa d’una esllavissada, i va preservar, al seu interior, les restes òssies dels animals que hi havia tingut el cau. Aquest tresor arqueològic va romandre amagat durant segles i segles fins que, l’any 1954, un grup d’espeleòlegs van entrar a la cova després d’haver-ho intentat un munt de vegades. Ara és un dels jaciments més importants d’Europa en fauna prehistòrica.

10 4.1 LA COVA

11 4.2 TALLERS 1. Pintar-se com els prehistòrics. 2. Eines i materials.
3. Tir amb arc. 4. Com feien el foc? 5. Fer servir els sentits. 6. Com s’alimenten? 7. Construir un brunzidor. 8. Decorar el brunzidor.

12 5. Organització familiar
Les famílies vivien a les coves. Han de caçar per alimentar-se. Els homes són els encarregats de caçar els animals i les dones i els nens han de recol·lectar aliments, preparar el foc i s’encarreguen de la neteja de la cova. Fan el foc per escalfar els aliments, no passar fred i per espantar els animals perillosos i tenir més estones de claror. La persona més gran es la que mana i tothom la de fer cas. Quan van en busca d’un lloc millor per caçar. Fan les tendes amb els ossos i les pells dels animals. Feien les pintures rupestres com a mostra de bona sort per la propera caçaria. Intercanviaven eines, pells amb altres tribus per aconseguir més eines o aliments.

13 6. COM SABEM TOT AIXÒ? En diversos indrets del món els arqueòlegs excaven el sòl per trobar restes d’aquesta època, ossaments, eines de pedra,estatuetes… Molts objectes han desaparegut . Altres han resistit el pas del temps. A vegades per atzar ,es descobreixen tresors magnífics : pintures al fons d’una cova, estatuetes, petjades… Quan els objectes no es poden transportar se’n fan motlles. Al laboratori els experts estudien els objectes: els mesuren, els comparen amb altres i proven de deduir-ne la data. Amb els ossaments, els experts reconstrueixen els esquelets. Ara ja poden representar els nostres avantpassats i reconstruir-ne la vida.

14 7. Que hem après? Amb les pedres feien eines.
Feien foc fregant les pedres. Havien mamuts i altres animals. Ells mateixos feien els seus vestits amb la pell dels animals. Feien els vaixells amb palla. Amb les pedres feien punta als pals. Feien les pintures rupestres amb pedres banyades en sang. Van descobrir que amb el foc podien escalfar l’aigua. Caçaven per sobreviure. Pescaven amb els pals afilats. El foc servia per protegir, escalfar, donar claror i per cuinar.

15 7. Que hem après? Aprofitaven tot de l’animal que caçaven. Amb els ossos feien collars. Van inventar molts mètodes de caça. Van crear els murs amb pedres i fang. Cridaven als animals i els feien caure a uns forats que havien fet al terra. Van inventar un arc. Van crear un recinte per guardar els animals. Amb els esquelets dels animals feien les cases. Amb els pals van inventar el forn. Les tribus es van ajuntar per caçar junts. Quan enterraven algú li deixaven totes les seves eines i estris. Els ferits els posaven fulles per cuidar les seves ferides. Es va originar el comerç.

16 ESPEREM QUE US HAGI AGRADAT !!!!!


Descargar ppt "La prehistòria La prehistòria."

Presentaciones similares


Anuncios Google