Descargar la presentación
La descarga está en progreso. Por favor, espere
Publicada porAna Vitória de Miranda Gusmão Modificado hace 6 años
2
La història de la conservació dels aliments comença amb l'aparició dels primers éssers humans.
Del neolític es conserven construccions com els graners excavats a les roques o a terra, on els nostres avantpassats emmagatzemaven el gra. Graners del neolític excavats a les roques (Gran Canària)
3
Vas de ceràmica (neolític).
Els primers recipients per a conservar els aliments estaven fets amb cuir, fusta, corda, etc. La invenció de la ceràmica suposà un gran pas endavant en la conservació dels aliments.
4
Els romans conservaven el vi guardant-lo hermèticament en àmfores.
Algunes tècniques de conservació com el salaó i el fumat, són degudes als egipcis. Àmfora romana Els grecs van descobrir una manera de conservar les fruites i les verdures emprant cera verge o mel. Els romans conservaven el vi guardant-lo hermèticament en àmfores.
5
L'assecatge, el fumat, l'assaonat i el salaó han estat els processos de conservació més comuns al llarg de la història. L'ús d'una tècnica o l'altra depèn de l'àrea geogràfica. Per exemple, l'assecatge era més habitual a les zones càlides; el fumat, a les zones més fredes i humides i, el salaó, a les zones costaneres. Assecador de peix a Amèrica del Sud (edat moderna).
6
En el segle XIX, Napoleó convocà un concurs per tal de trobar un mètode per a conservar els aliments durant molt de temps i així disposar de queviures per a l'exèrcit. Arran d'aquest concurs, Nicolas Appert va inventar la conservació mitjançant calor. Aquest mètode, conegut com a "appertització", consistia a bullir els aliments a l'interior d'un recipient de vidre tancat en què es conservaven durant mesos. Malgrat aquesta important descoberta, Appert no va saber donar una explicació científica a l'“appertització”. Va ser Pasteur qui, anys més tard, va atribuir als microorganismes la raó de l'alteració dels aliments.
7
Amb la invenció de la llauna i de l'autoclau (aparell que serveix per a esterilitzar), les conserves esterilitzades per calor es consolidaren com un dels sistemes de conservació d'aliments més eficaços i segurs.
8
En la segona meitat del segle XX van aparèixer els conservants, i cap a les acaballes del segle XX, es van descobrir nous envasos com el bric. Les noves tècniques de conservació, com la irradiació dels aliments o la manipulació biotecnològica, són el present i el futur de la conservació dels aliments.
9
• Per a fer les activitats sobre aquesta presentació PREMEU
10
Activitats • Per a tornar a veure aquesta presentació. PREMEU
Expressa el que saps 1 Explica com es conservaven els aliments en la prehistòria. 2 Què és l'appertització? Ten iniciativa 3 Cerca informació sobre la pasteurització i compara aquest mètode amb l'appertització. 4 Cerca en un diccionari el significat d'envinagrat i gerra. Escriu-ne la definició i proposa alguns exemples. • Per a tornar a veure aquesta presentació. PREMEU Inicia
Presentaciones similares
© 2025 SlidePlayer.es Inc.
All rights reserved.