La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

AUSIÀS MARCH (1400-1459).

Presentaciones similares


Presentación del tema: "AUSIÀS MARCH (1400-1459)."— Transcripción de la presentación:

1 AUSIÀS MARCH ( )

2 PANORAMA DE LA POESIA CATALANA ABANS D’ A. MARCH
Anteriorment, el panorama poètic era dominat per la lírica trobadoresca. A finals del s. XIV sorgeixen corrents literaris a altres països que van provocar canvis a la literatura catalana.

3 AUSIÀS MARCH (1400-1459) Neix a Gandia (País Valencià).
Provenia d’una família que va ascendir a la noblesa el 1360. Ambient familiar: cavallaresc i poètic Entre els anys va participar al servei d’Alfons al Magnànim. Es va casar 2 vegades: amb Isabel Martorell i amb Joana Escorna. Va esdevenir un model literari i una autoritat en matèria d’amor

4 Han arribat als nostres dies 128 poemes atribuïts a Ausiàs March.
Renovador de la lírica catalana. Marca un punt de ruptura: Desapareixen els termes de la senyora feudalitzada i vassallatge del trobador. Tot l’èmfasi es desplaça sobre un jo poderós en els seus estats sentimentals, psicològics i morals.

5 La seva obra amorosa es divideix en grups segons la senyal utilitzada en les tornades:
Plena de seny Llir entre cards Mon darrer bé Amor, amor Oh folla amor Axi com cell qui'n lo somni's delita

6 Noves característiques:
Substitució de la llengua d’oc per la llengua catalana. Fidelitat a l’estructura de la cançó trobadoresca, però cada vegada se n’allunya més. Comparacions a partir d’imatges diverses: Món marítim Món mèdic Món religiós Es passa de la generalització al cas particular.

7 ESTRUCTURA Divisió en 8 versos cada cobla, dividits en:
Els quatre primers: generalització Els quatre últims: situació personal. Versos decasíl·labs amb cesura (4+6) *A vegades estramps. Versos sovint introduïts per encapçalaments reiterats: així com cell, ne pren a me... Utilització de senyals: plena de seny, llir entre cards... Plantejament de la dicotomia: amor sensual/amor espiritual.

8 Influències Els trobadors: Anomena trobadors Ús de senyals. Dant:
Mas si ens membram d’Arnaut Daniel Ús de senyals. Plena de seny, Llir entre cards... Dant: Especulació de la natura de l’amor. Anàlisi psicològica de l’amor. Petrarca: Escriptura de la mort de les estimades.

9 La Bíblia Els clàssics Sant Tomàs i Aristòtil
Referències a episodis bíblics Jo faç, tot quan me diu lo pensament e si hagués tant seny com Salomó Els clàssics Coneixement de mites clàssics E Dido fonc d’esperança tan vana que la traí Eneas en creença Sant Tomàs i Aristòtil Poesia contingut moral i didàctic (poemes finals).

10


Descargar ppt "AUSIÀS MARCH (1400-1459)."

Presentaciones similares


Anuncios Google