La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

LITERATURA CATALANA MEDIEVAL S. XIV-XV

Presentaciones similares


Presentación del tema: "LITERATURA CATALANA MEDIEVAL S. XIV-XV"— Transcripción de la presentación:

1 LITERATURA CATALANA MEDIEVAL S. XIV-XV

2 CONTEXT HISTÒRIC Baixa edat mitjana: època de grans canvis en tots els àmbits. Àmbit socioeconòmic: el sistema feudal decau i sorgeix la burgesia. Àmbit cultural: es crea la impremta i les universitats.

3 Àmbit polític: els reis tenen l’autoritat. Sorgeixen moltes guerres.
Àmbit religiós: època de les heretgies del Cisma d’Occident. Àmbit lingüístic: la literatura culta s’expressa en llengua vulgar.

4 CONTEXT LITERARI HUMANISME
Neix a la Toscana (Itàlia) a meitat del s. XIV. Impulsors: Dante i Petrarca. Característiques: Redescobriment dels clàssics grecs i llatins Preocupació pels problemes humans. Es valora el saber i la raó.

5 LITERATURA EUROPEA Francesco Petrarca:
Es considera l’iniciador de l’humanisme. Va estudiar i comentar les obres dels clàssics. Va escriure molta poesia. Obra més important: el Cançoner. Canta l’amor a Laura, una dona terrenal que representa l’amor impossible. Trenca el model dels trobadors, expressant l’amorideal, la brevetat de la vida…

6 Dante Alighieri: Nascut a Florència. Obra: La divina Comèdia (obra culminant de la literatura). Narra el fantasiós viatge del poeta per trobar la seva estimada Beatriu amb el guiatge de Virgili. Parts: Infern, Purgatori, Paradís.

7 Vinculat a la ciutat de Florència. La seva obra és el Decameró:
Giovanni Boccaccio Vinculat a la ciutat de Florència. La seva obra és el Decameró: Explica històries realistes. Personatges quotidians (classes populars i burgesos). Valora la intel·ligència i els gaudi dels plaers. Consta de 100 narracions. Durant l’epidèmia de la pesta uns joves fugen de la ciutat i es diverteixen explicant històries.

8 LITERATURA CATALANA S. XIV-XV: segles de crisi en el territori català.
Àmbit polític: Mort el rei Martí l’Humà sense successió. S’obren les portes a la dinastia castellana dels Trastàmara. Al s. XV el rei Ferran II es casa amb Isabel de Castella. Provoca que Catalunya i Castella s’uneixin.

9 Àmbit econòmic: Àmbit cultural:
Les epidèmies de pesta i les guerres afecten l’economia. Àmbit cultural: Barcelona pateix una davallada (València no). Època de l’estil gòtic.

10 LITERATURA RELIGIOSA I MORAL
Apareix en un moment de crisi de la societat medieval. L’església vol instruir els ciutadans segons el cristianisme i els bons costums. Autors importants: Francesc Eiximenis Vicent Ferrer Anselm Turmeda

11 Vicent Ferrer Nascut a València (1350-1419)
Frare de l’orde dels dominicans. Va dedicar la vida a: L’ensenyament La política La predicació. Va predicar l’Evangeli per tot Europa. Creava un espectacle que tenia multitud de seguidors.

12 En els sermons emprava recursos dramàtics:
Gesticulació, dramatització d’escenes, explicació d’acudits i històries... Obra: Sermons: Versió escrita de les predicacions. Realitzada per uns escrivans que el seguien i reproduïen tot el que recitava.

13 Francesc Eiximenis Nascut a Girona (1327-1409)
Frare de l’orde dels franciscans. Va rebre formació en diferents universitats estrangeres. En els seus escrits s’adreça a les classes de les ciutats naixents. Obra: Lo Crestià: enciclopèdia estructurada a l’entorn del cristianisme.

14 HUMANISME L’Humanisme arriba a Catalunya a través de la Cancelleria Reial. El corrent humanista es manifesta a Catalunya en: La traducció dels clàssics grecs i llatins. La traducció de les obres dels humanistes italians del moment. La incorporació d’autors catalans al nou corrent.

15 - Pertanyia a la burgesia. Professions:
Bernat Metge ( ) - Pertanyia a la burgesia. Professions: Secretari reial Escriptor i traductor d’obres. Obra destacada: Lo somni: escrita per exculpar-se d’uns càrrecs que li imputaren i el portaren a la presó.

16 NOVEL·LA CAVALLERESCA
Sorgeix el que molts autors anomenen: la novel·la moderna. Trama més realista Els sentiments i la raó guanyen protagonisme. La visió del món és més humana. A Catalunya sorgiran 2 grans novel·les. Tirant lo Blanc Curial e Güelfa

17 Joanot Martorell (1413-1464) Neix a Gandia (País Valencià).
Procedia de la mitjana noblesa i va esdevenir cavaller. Va escriure lletres de batalla (es reptava a una lluita a mort). Va viatjar per diverses corts europees i va participar a molts actes cavallerescos.

18 La seva obra és el Tirant lo Blanc.
Es considera una obra completa perquè hi intervenen molts elements: Referència a fets històrics Referència a costums de l’època Descripció d’escenes eròtiques Temes principals: guerra i amor.

19 Sinopsi: història de Tirant lo Blanc que, després de viure moltes aventures, és considerat com el millor cavaller del món. Part 1: Tirant és nombrat cavaller a Anglaterra. Part 2: Tirant marxa a Sicília i a Rodes i és nomenat almirall en les batalles navals. Història d’amor entre un amic de Tirant i la filla del rei de Sicília.

20 Part 3: Part 4: Part 5: Tirant es desplaça a Constantinoble
i esdevé cabdill victoriós contra els turcs. S’enamora de la princesa Carmesina. Part 4: Tirant naufraga a Tuníssia i conquereix el nord d’Àfrica Part 5: Torna a l’imperi grec i es casa amb Carmesina. Se’l nomena cèsar de l’imperi Mor d’una pulmonia i Carmesina de pena.

21 NOVEL·LA BURGESA Jaume Roig (¿?-1478) Neix a València.
Va ser metge i lloctinent del rei Alfons el Magnànim. Va escriure l’Espill (o Llibre de les dones). Sàtira contra les dones (exemple de misogínia medieval). Pretén divertir.

22 POESIA DEL S.XV Jordi de Sant Jordi (1339-1424)
Va ser un cavaller i poeta valencià. Escrivia poemes d’amor seguint els tòpics cavallerescos, tot i que trenca amb alguna característica. Es conserven 18 poemes seus. Els més famosos: Estramps, Presoner, Lo setge d’amor.

23 Ausiàs March (1397-1459) Millor poeta català del s.XV.
Nascut a Gandia (País Valencià) en una família de cavallers. Va ser falconer del rei Alfons el Magnànim. La seva obra destaca per: Allibera la poesia catalana de la llengua occitana (poemes en català). Crea una poètica personal: original amb els temes.


Descargar ppt "LITERATURA CATALANA MEDIEVAL S. XIV-XV"

Presentaciones similares


Anuncios Google