La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

Com podem millorar els nostres escrits?

Presentaciones similares


Presentación del tema: "Com podem millorar els nostres escrits?"— Transcripción de la presentación:

1 Com podem millorar els nostres escrits?
Manresa, octubre-novembre de 2014

2 DE QUÈ PARLARÉ? 1. Presentació i objectiu de la xerrada
2. Què és escriure? 3. El procés d’escriure: 3.1 Planificació 3.2 Redacció o textualització 3.3 Revisió 3.4 L’autoregulació 4. Per acabar 5. Llibres citats

3 1. Presentació i objectius
Presentació personal Origen de la conferència Objectius: Explicar quin és el procés d’escriure un text i com podem millorar-lo. Examinar el procés d’elaboració de textos i veure com podem millorar les diferents fases d’aquest procés. Compartir reflexions i experiències sobre com millorar l’expressió escrita. Posar en comú els problemes que tenim a l’hora d’escriure els textos escrits que ens demanen.

4 2. Què és escriure? Activitat lingüística que requereix un procés complex: processos cognitius superiors. Activitat situada socialment i culturalment. S’escriu per comunicar-se: intencionalitat, objectius... Eina d’expressió i de reflexió. Coneixements lingüístics previs. Escriure en una llengua estrangera: segona oportunitat.

5 3. El procés d’escriure Escriure és un procés: diferents etapes, amb subprocessos. Tres etapes: una de prèvia, que suposa la planificació; una de central, que anomenem textualització; i una de final, que etiquetem com a revisió. Però hi ha més coses: l’autoregulació de l’aprenentatge, la reflexió del qui escriu... Activitats metacognitives. No ho hem d’entendre de forma lineal (una etapa darrere l’altra), sinó de manera circular. Característiques personals.

6 3.0 Abans de començar... La meva imatge com a escriptor o escriptora: Com em veig a mi mateix com a escriptor/a? L’autoimatge condiciona la nostra manera de fer les coses. Responeu el qüestionari que trobareu a la pàgina: escriure-millor/quina-imatge-tinc-de-mi- com-a-escriptor-o-escriptora/ I traieu-ne conclusions...

7 3.1 La planificació Etapa o subprocés que inclou: la generació de la informació (idees sobre les quals escriuré), l’organització (de les idees), la selecció d’aquestes idees, com enllaçar-les, objectius i finalitats del text, a qui va adreçat... Diferència entre experts i aprenents. Per planificar un escrit cal fer tres coses: Generar idees Organitzar idees Fixar objectius: propòsit de l’escrit, audiència (per a qui escric), autor, missatge o escrit...

8 3.1 La planificació: propostes
Per generar idees: Algunes tècniques: Pluja d’idees Mapa conceptual Fer associacions d’idees: analogies, contraris, causa-conseqüència, successió, problema- solució... Per explorar el tema i començar-lo a organitzar: l’estrella, el cub, mots clau... Fixar-se objectius: Guia per explorar el problema retòric. Moltes més tècniques a Cassany (1993) i a Serafini (2002)

9 3.2. La textualització Transformació de les idees en estructures lingüístiques i la seva execució gràfica. És un dels processos més complexos: demana molts coneixements i molt diversos (sobre el contingut; sintàctics, lèxics...; habilitats motores) i prendre més decisions: quines oracions o proposicions, com les emmarco, com les ordeno, com les enllaço...; quines paraules expressaran cada proposició, com es relacionaran... Hi ajuda parlar-ne.

10 3.2. La textualització: alguns consells
Trobar l’estil personal d’escriure. No obsessionar-se per la gramàtica o per la puntuació o... Un text s’organitza en paràgrafs; els paràgrafs en frases... Mantenir visió global. Mirar de mantenir una unitat en cada paràgraf: intorducció, descripció, causa- efecte, problema-solució, enumeració, síntesi, conclusions... Vuit consells per escriure frases eficients. Decàleg del bon escriptor

11 3.3 La revisió Etapa complexa que inclou lectura i relectura del text, interpretació, avaluació de l’adequació a l’objectiu, a l’audiència, o els aspectes de revisió més formals del text fins a l’edició final. Revisar comporta tres operacions: Comparar el text final amb el que havíem planificat  desajust? Diagnosticar la causa del desajust i decidir què canviem  el text actual? / el pla inicial? Fer canvis en el text: reescriure, modificar, eliminar, ampliar... Guia de preguntes per revisar

12 3.3 La revisió: algunes idees
Escriptors competents: més diversitat d’estratègies: revisió del pla del text, de l’adequació a la situació comunicativa, de la progressió de les idees, cohesió, coherència, sintaxi, lèxic, ortografia... És important perquè interioritzem el procés i n’adquirim la rutina. Es revisa mentre dura el procés i es van corregint diferents aspectes. Aprendre a revisar: elaborar criteris de judici sobre els textos escrits.

13 3.4 L’autoregulació de l’aprenentatge
Autoregulació: Aprendre a fer les coses de manera més conscient i autònoma. Conèixer millor el procés d’escriure un text comporta dominar més a fons les estratègies implicades i a adquirir una autoregulació dels processos cognitius implicats en la competència d’escriure. Tres moments d’autoregulació: Planificació: anàlisi de la tasca i autocreences. Realització: autocontrol i autoobservació Revisió i procés global d’escriptura: autojudicis i autoreaccions.

14 4. Per acabar... No obsessionar-se amb la normativa.
Reflexionar sobre què (ens) funciona i què no funciona. Compartir la reflexió amb els companys/es... Pensar que l’aprenentatge d’una llengua estrangera és una “segona oportunitat” per millorar les habilitats lingüístiques. Demanar ajuda als professors, als companys... Llegir alguns llibres per aprendre’n més... Escriure una mica cada dia...: Nulla dies sine linea.

15 5. Llibres citats D. Cassany (1993). La cuina de l’escriptura. Barcelona: Empúries. També el bloc: D. Cassany (1999). Construir l’escriptura. Barcelona: Empúries. M. T. Serafini (2002): Cómo se escribe. Barcelona: Paidós.

16 Moltes gràcies per la vostra atenció! Estic a la vostra disposició a:


Descargar ppt "Com podem millorar els nostres escrits?"

Presentaciones similares


Anuncios Google