La descarga está en progreso. Por favor, espere

La descarga está en progreso. Por favor, espere

LES MANCANCES A LA DOCÈNCIA DE LA UPC EN EDUCACIÓ PER A UN DESENVOLUPAMENT HUMÀ SOSTENIBLE Raúl Velasco Fernández Consell de l’Estudiantat de la UPC.

Presentaciones similares


Presentación del tema: "LES MANCANCES A LA DOCÈNCIA DE LA UPC EN EDUCACIÓ PER A UN DESENVOLUPAMENT HUMÀ SOSTENIBLE Raúl Velasco Fernández Consell de l’Estudiantat de la UPC."— Transcripción de la presentación:

1 LES MANCANCES A LA DOCÈNCIA DE LA UPC EN EDUCACIÓ PER A UN DESENVOLUPAMENT HUMÀ SOSTENIBLE
Raúl Velasco Fernández Consell de l’Estudiantat de la UPC

2 Claustre Professorat (155+43=198) PAS (33)
Què és el Consell de l’Estudiantat? Professorat (155+43=198) Claustre PAS (33) Estudiantat (72) de més de Consell de l’Estudiantat

3 Mancances en l’educació troncal:
Que rebem? - Educació en capacitats tècniques amb enfocament Empresarial (màxim benefici econòmic: complim les normatives establertes i si cal, deslocalitzem per poder externalitzar costos i complir lleis menys restrictives…) Mancances en l’educació troncal: - Educació en capacitats tècniques amb enfocament de Desenvolupament Sostenible (màxim benefici Social: que comporta equilibri entre econòmic, social i mediambiental)

4 Que comporta que la UPC sigui una Universitat Pública?
Compromís i responsabilitat social amb tota la tasca que desenvolupa. Educació: generant el perfil de les generacions futures (que seran molt influents en el model). Recerca i transferència de tecnologia als sistemes productius i als serveis de la societat actual: capacitat de canvi i incidència directa actualment.

5 La Fundació Agbar i la UPC impulsen la cultura de la sostenibilitat
         El director general d’Agbar, Àngel Simon, i el rector de la UPC, Antoni Giró, han signat el 4/07/07 un conveni per promoure els valors de la cultura de la sostenibilitat, de la no-discriminació i de la cooperació per al desenvolupament.

6 Per què cal que la UPC continuï sent una Universitat Pública i no es pot deixar caure en les forces del mercat? La Universitat pot formar: Líders inspiradors que es desenvolupin eficaçment al mon polític i econòmic. Professionals especialitzats que poden inventar, adoptar i transferir la tecnologia moderna a tots els sectors de la societat. L’educació superior augmenta las opcions de les persones, i per tant, contribueix directament al desenvolupament humà dels habitants de tot el món

7 Tendències sobre la educació Universitària en el context actual
Les forces econòmiques i polítiques que dirigeixen el procés globalizador, impulsen cap una altra direcció: cap a una educació universitària que prepara els recursos humans per a un tipus d’empresa on els criteris fundamentals són l'eficiència i la rendibilitat.

8 Quin ha de ser el rol de la Universitat?
- Considerar l’educació terciària com un bé públic global? - O com un servei subjecte a les dinàmiques del mercat? La Universitat ha de formar bons especialistes per a competir al mercat global, augmentant la capacitat científico-tecnològica d’un país perquè aquest sigui més competitiu? O formar ciutadans compromesos amb un model de desenvolupament equitatiu i sostenible per a tot el planeta? - O ambdues coses? (si això es possible...)

9 On ens porta l’objectiu del benefici econòmic?

10 Quin ha de ser el rol de la Universitat?
- La UPC ha de formar formar ciutadans compromesos amb un model de desenvolupament equitatiu i sostenible per a tot el planeta (No externalitazar a països tercers l’impacte ambiental de l’extracció de recursos i la generació de residus, explotació de la mà d’obra...)

11 Quins estudiants volem?
Estudiants actius, amb iniciativa, emprenedors... Estudiants compromesos amb la societat global, responsables en la gestió dels recursos públics, no individualistes... Estudiants rigorosos i amb bona formació tècnica..

12 Quins estudiants volem?
Amb capacitat de reflexió sobre les tasques a les quals han sigut capacitats. Estudiants preparats per treballar en els diferents models d’empresa, cooperatives, administració pública, en l'àmbit de la cooperació internacional, en altres realitats culturals... Estudiants associats i organitzats, capaços de liderar i organitzar canvis socials estructurals...

13 Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com?
Formació pluridiciplinar a través de la col·laboració amb altres universitats de caire més humanista. Assignatura troncal obligatòria per marcar directius clares sobre el compromís i la responsabilitat que han d’assumir com a estudiants i futurs professionals formats en una Universitat pública vers a la societat. Introducció al primer curs d’aptituds crítiques vers el desenvolupament i l’aplicació de certes tecnologies per donar eines a l’estudiant i animar-lo perquè pugui ser crític amb la seva formació. Sostenibilitazació de totes les assignatures, a través d’exemples pràctics reals, reflexions crítiques

14 Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com?
Aproximant l’estudiant a l’impacte del model de desenvolupament actual, fent èmfasis en els problemes desencadenats per l’externalització dels impactes mediambientals i els problemes creats a països tercers per l’explotació de recursos i la desprotecció en drets humans que pateixen. Buscar una sostenibilitat global, (ja que la local no existirà mai sense la global). Apropament a les problemàtiques del Sud, massa cops creades pel Nord. Endegant una formació de formadors i una incorporació a les formacions de doctorats en aquests ambits per poder assumir els propòsits

15 Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com?
Com es practica? Com agafem habilitats socials? Com aprenem a organitzar-nos? Com aprenem a mobilitzar la gent? Com passem d’un sentiment individual a un col·lectiu?

16 EMPODERAMET DE L’ESTUDIANTAT
Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com? EMPODERAMET DE L’ESTUDIANTAT

17 Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com?
Vinculant els estudiants a la universitat molt més enllà de l'estricament acadèmic. Foment de la participació dels estudiants als òrgans de govern, facilitant les participacions de poc temps, guies... Donar molt més pes i àmbits de decisió als estudiants. Enfortiment de xarxes associatives, delegacions... Donar la responsabilitat de marcar les directius politiques en matèria de serveis als propis estudiants (bars, allotjament...), dotant del PAS adequat...

18 Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com? Com?
Donar la capacitat de decisió sobre el model i la metodologia utilitzada a la seva docència. Donant espai, temps, reconeixement i recolzament econòmic a les iniciatives estudiantils enfocades en la línea del Desenvolupament Sostenible. Difonent i assumint com a UPC la necessitat d’aquest canvis estructurals i posar a disposició la comunitat UPC com a banc de probes de nous models organitzatius i de treball.

19 El repte de la UPC: La Universitat no ha de tenir por i ha d’apostar amb fermesa per tenir un rol actiu, important i, per què no, de lideratge en el treball per un món més equitatiu i just. D’aquesta manera pot incidir activament tant en l’actualitat, amb tota la seva capacitat d’assessorament i transferència d’una tecnologia apropiada, com en el futur, formant les persones del demà.

20 La proposta UPC: La UPC ha de fer-se seu, com a un acte de compromís social la bandera del desenvolupament sostenible, fent veure amb rigor als lobbys empresarials i d’altres que actuen sobre ella frenant aquest camí, que es una aposta de futur, i que tard o d’hora haurem d’assumir.

21 Moltes gràcies! consell.estudiants@upc.edu
Consell de l’Estudiantat de la UPC S204 C. Jordi Girona 1-3 Edifici Omega - Campus Nord de la UPC – Barcelona, Espanya Telèfon:


Descargar ppt "LES MANCANCES A LA DOCÈNCIA DE LA UPC EN EDUCACIÓ PER A UN DESENVOLUPAMENT HUMÀ SOSTENIBLE Raúl Velasco Fernández Consell de l’Estudiantat de la UPC."

Presentaciones similares


Anuncios Google